Βρήκε χρηματοδότες η Moon Express και βάζει πλώρη για φεγγάρι

Η εταιρεία Moon Express, μια από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό Google Lunar X Prize, εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση για αποστολή στο φεγγάρι.
 
Σημειώνεται ότι η Google υποσχέθηκε να προσφέρει 20 εκατ. δολάρια στην πρώτη ομάδα που θα εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση και θα καταφέρει να προσεδαφίσει ρομποτικό σκάφος στο φεγγάρι, να μεταδώσει δεδομένα, εικόνες και βίντεο από το σημείο προσεδάφισης και 500 μέτρα από αυτό.
 
Η δεύτερη εταιρεία που πετύχει αυτό τον στόχο θα λάβει από την Google πέντε εκατομμύρια δολάρια ενώ άλλα πέντε εκατ. δολάρια θα δοθούν για εξαιρετικά επιτεύγματα. Η Moon Express ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση από ιδιώτες που ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο που έχει θέσει και έφθασε στα 45 εκατ. δολάρια. "Τώρα έχουμε τους πόρους για να πάμε στο φεγγάρι” είπε ο συνιδρυτής της Moon Express Bob Richards.
 
Ο διαγωνισμός της Google λήγει στο τέλος του 2017. Οι άλλες ομάδες που είναι φιναλίστ είναι η SpaceIL από το Ισραήλ, η Hakuto από την Ιαπωνία, η Team Indus από την Ινδία και η διεθνής ομάδα Synergy Moon. Εξάλλου, η Moon Express επιδιώκει όχι μόνο προσεδάφιση στο φεγγάρι αλλά και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης, προσβλέποντας σε αμύθητα κέρδη.
 
Η Moon Express θεωρεί ότι είναι σημαντικό η ανθρωπότητα να αποικίσει και άλλους κόσμους, όπως το φεγγάρι, το οποίο αποκαλούν `όγδοη ήπειρο` με τεράστια αποθέματα ορυκτών που θα μπορέσουν να μας διασφαλίσουν το μέλλον μας ως ανθρωπότητα και να συμβάλουν στην εξερεύνηση του διαστήματος.
 
Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, θα στείλει σύντομα ρομποτικά σκάφη στο φεγγάρι και μάλιστα στο νότιο ημισφαίριο, όπου η προσεδάφιση αναμένεται να είναι πιο ομαλή. Η εταιρεία σχεδιάζει να `τρυπήσει` το σεληνιακό έδαφος ψάχνοντας για χρυσό, ήλιο, σίδηρο, πλατίνα, κοβάλτιο, παλλάδιο και βολφράμιο, στέλλοντας στη συνέχεια δείγματα στη Γη για επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς. Οι ιδρυτές της εταιρείας θεωρούν ότι το έδαφος της Σελήνης κρύβει και άλλα μέταλλα που θα αποδειχθούν στο μέλλον πολύ χρήσιμα και πολύτιμα. Επίσης, σχεδιάζει το 2018 να τοποθετήσει στη Σελήνη ένα ραδιοτηλεσκόπιο και ένα οπτικό τηλεσκόπιο.
 
“Η ανακάλυψη νερού στο φεγγάρι αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το νερό στο ηλιακό μας σύστημα είναι όπως το πετρέλαιο στη Γη” είπε ο Bob Richards της Moon Express.
 
Εκτός από το φεγγάρι, τεράστιας αξίας είναι και ο ορυκτός πλούτος που διαθέτουν οι αστεροειδείς εξ`ου και το μεγάλο ενδιαφέρον διαστημικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για εξεύρεση τρόπων εξόρυξης του πλούτου αυτού. Ενας και μόνο αστεροειδής, ο ονομαζόμενος 241 Germania – διαθέτει στο εσωτερικό του ορυκτό πλούτο που φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το ετήσιο ΑΕΠ όλου του κόσμου. Τα ορυκτά που βρίσκονται άφθονα στους αστεροειδείς (και τους κομήτες) περιλαμβάνουν π.χ. χρυσό, ιρίδιο, ασήμι, όσμιο, παλλάδιο, λευκόχρυσο, ρόδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο, ενώ περιέχουν επίσης νερό, οξυγόνο, υδρογόνο και αμμωνία.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ