Πλησιάζει η ανακάλυψη του μυστήριου πλανήτη 9

Εντός 16 μηνών θα πρέπει να ανακαλύψουμε τον μυστήριο πλανήτη 9 του ηλιακού μας συστήματος, γνωστό και ως υπερ-γαία. Αυτό δήλωσε ο διακεκριμένος αστρονόμος Μάικ Μπράουν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.
 
Ως γνωστόν, το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από οκτώ πλανήτες. Ωστόσο, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η άποψη ότι υπάρχει ακόμη ένας πλανήτης, πολύ μεγαλύτερος από τη Γη, που επηρεάζει την τροχιά άλλων ουράνιων σωμάτων και ίσως να συνδέεται με τις κατά καιρούς μαζικές εξαφανίσεις ειδών, όπως οι δεινόσαυροι.
 
"Είμαι σχεδόν σίγουρος. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα κάποιος θα τον εντοπίσει” δήλωσε ο Μπράουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των επιστημονικών ομάδων που ψάχνουν τον πλανήτη 9 έχει αυξηθεί κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο.
 
Τί είναι ο πλανήτης 9

Ο πλανήτης 9 πιθανολογείται ότι περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 17.000 γήινα χρόνια. Υπολογίζεται πως έχει 2-4 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη και η μάζα του πρέπει να είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Ονομάζεται από κάποιους και υπερ-γαία. Πρόσφατα, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας υποθέτει ότι ο πλανήτης 9 δεν ήταν μέρος του δικού μας ηλιακού συστήματος αλλά τον `έκλεψε` ο Ηλιος μας από ένα άλλο άστρο.
 
Ποιά στοιχεία οδηγούν στην ύπαρξή του;
 
Η τροχιά που ακολουθούν τα παγωμένα ουράνια σώματα πέραν από τον Πλούτωνα οδηγεί τους αστρονόμους στην εκτίμηση ότι ο πλανήτης 9 είναι υπαρκτός.
 
Πρόσφατα ακόμη ένας, άγνωστος έως τώρα, παγωμένος κόσμος ανακαλύφθηκε στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα. Πρόκειται για τον L91, όπως είναι προς το παρόν γνωστός, που διαγράφει μια τεράστια άκρως ελλειπτική τροχιά, με συνέπεια να χρειάζεται πάνω από 20.000 γήινα έτη για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ηλιο (αυτή είναι η διάρκεια του "έτους" του). Μια εξήγηση για την τροχιά του είναι ότι ο πλανήτης 9 είναι αυτός που επηρεάζει βαρυτικά σώματα όπως ο L91.
 
Σημειώνεται ότι ο Μπράουν ανέφερε πρόσφατα ότι η ομάδα του ανακάλυψε ένα ακόμη σώμα στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος, στην Ζώνη Κούιπερ, το οποίο φαίνεται να δέχεται τη βαρυτική επίδραση του άγνωστου πλανήτη. Η Ζώνη του Κούιπερ βρίσκεται πέραν από τον πλανήτη Ποσειδώνα και αποτελείται από μικρά ουράνια σώματα όπως ο πλανήτης νάνος Πλούτωνας, και πυρήνες κομητών. Εξάλλου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών αστρονόμων, ο υποθετικός γιγάντιος πλανήτης 9 μπορεί να έχει "γείρει" ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Προσομοιώσεις με υπολογιστές δείχνουν ότι ο πλανήτης 9, με τη μεγάλη βαρυτική επίδρασή του, μπορεί να προκάλεσε την κλίση όλων των άλλων πλανητών σε σχέση με τον Ηλιο. Δίνεται έτσι μια πιθανή λύση στο μυστήριο του γιατί τόσο η Γη όσο και οι άλλοι πλανήτες "γέρνουν" σε σχέση με τον Ηλιο, χωρίς πάντως να αποκλείονται και άλλες εξηγήσεις. Τα υπολογιστικά μοντέλα εκτιμούν ότι ο πλανήτης 9 κινείται σε τροχιά που βρίσκεται υπό γωνία 30 μοιρών σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες.
 
"Σκοτεινή" πλευρά του πλανήτη

Ωστόσο, κάποιοι κάνουν λόγο για την `σκοτεινή πλευρά` του ένατου πλανήτη. Ερευνα του Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, Ντάνιελ Γουίτμαϊερ, αναφέρει ότι η επίδραση του υποθετικού πλανήτη πάνω στη Γη θα μπορούσε να συνδέεται με τις κατά καιρούς μαζικές εξαφανίσεις ειδών, όπως οι δεινόσαυροι.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Αντικείμενο που διαπέρασε την οροφή σπιτιού προερχόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-Eπιβεβαιώνει η NASA