Εντυπωσιακή η μάχη στο «μπαλέτο της ιππασίας»

Συνέχεια στο πρωτάθλημα ιππασίας Κύπρου είχαμε στις 11 Μαρτίου, που απευθύνεται σε μικρούς ηλικιακά αθλητές και τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιππασίας. 
 
Στους αγώνες του 2ου Γύρου Ιππικής Δεξιοτεχνίας υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα ανά κατηγορία:
*Ο επόμενος αγώνας είναι ορισμένος στις 15 Απριλίου και αρχίζει στις 9 το πρωί στον Ιππικό Κέντρου Κιτίου.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
 
Στο ντρεσάζ ή αλλιώς ιππική δεξιοτεχνία, το οποίο συχνά αποκαλείται το "μπαλέτο της ιππασίας", απαιτούνται δεξιότητες τόσο από τον αναβάτη όσο και από το άλογό του για την εκτέλεση όλων των ασκήσεων τεχνικής που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Η τέχνη της δημιουργίας αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στο άλογο και τον αναβάτη δεν είναι επ' ουδενί καινούργια αφού υπάρχει εδώ και 2.000 χρόνια.

Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν την εκπαίδευση με ντρεσάζ για να προετοιμάζουν τα άλογά τους για τον πόλεμο, πιστεύοντας ότι για να επιβιώσουν και ο αναβάτης και το άλογο στη μάχη, θα πρέπει να συνεννοούνται απόλυτα, ενώ θεωρείτο εξαιρετικά σημαντική η ικανότητα του αλόγου να κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη, να μπορεί να καλπάζει ή να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση.

Σήμερα, όλες αυτές οι ικανότητες εξακολουθούν να συνθέτουν τον πυρήνα ενός αγωνίσματος που περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς εδώ και έναν αιώνα, καθώς διεξήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912.

Στο ντρεσάζ, οι αναβάτες και τα άλογά τους εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις και ασκήσεις, όπως πιρουέτες, περάσματα ή piaffe, σε έναν ορθογώνιο στίβο με διαστάσεις 60 μέτρα επί 20 μέτρα.

Τα προγράμματα βαθμολογούνται από μια επιτροπή επτά κριτών σε ό,τι αφορά την ποιότητα της κίνησης, καθώς και τη γενικότερη εντύπωση της αρμονίας, της ελαφρότητας της κίνησης και της ομαλής ροής της δοκιμασίας.

Το Πρωτάθλημα Ιππικής Δεξιοτεχνίας Κύπρου διεξάγεται κάθε μήνα σε διάφορες εγκαταστάσεις των μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιππασίας και συμμετέχουν Ιππείς και Αμαζώνες από όλους τους ομίλους.
 
Στην Κύπρο υπάρχουν μέλη σε όλες τις μεγάλες πόλεις
  • Cavalier Riding School, Λευκωσία
  • Lapatsa Riding School, Λευκωσία
  • George Ranch, Πέγεια
  • Curium Equestrian center, Λεμεσό
  • Lythrodontas Riding club, Λευκωσία
  • Nicosia riding club, Λευκωσία

Στην Κύπρο οι αγώνες διεξάγονται κάτω από την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Η είσοδος στους αγώνες είναι δωρεάν και αποτελεί ένα πολύ καλό προορισμό για το κοινό, για να παρακολουθήσει την εκπαίδευση και τα διάφορα αγωνίσματα.

O REPORTER βρίσκεται δίπλα στην προσπάθεια των μικρών και θα σας κρατά ενήμερους για τα γεγονότα, τους αγώνες καθώς και τις επιδόσεις των παιδιών.