Οι μικροί αναβάτες που γράφουν ιστορία στην ιππασία της Κύπρου

Με ένα ιδιαίτερο και σπάνιο για τα κυπριακά δεδομένα άθλημα ασχολούνται νεαρά παιδιά στον τόπο μας, αποδεικνύοντας ότι τελικά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο στον αθλητικό κόσμο της Κύπρου. Η επιτυχημένη εκπροσώπηση στο εξωτερικό των τεσσάρων παιδιών του Ιππικού Ομίλου Cavalier, σηματοδοτεί και το μέλλον της ιππασίας στην Κύπρο.

Παρ' όλη την απαξίωση που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο άθλημα, οι τέσσερις μικροί ήρωες, Μιχάλης Παπανικολάου (15 ετών), Μαργαρίτα Ιωάννου (13 ετών), Χριστίνα Νικολάου (12 ετών) και Talu Macila (15 ετών), τόλμησαν και έκαναν το μεγάλο εγχείρημα να διαγωνιστούν στο εξωτερικό σε ένα μεγάλης εμβέλειας και τεχνικής δυσκολίας αγώνα.

Συγκεκριμένα, στο Hickstead του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις μικρότεροι σε ηλικία αθλητές που έλαβαν μέρος στους αγώνες, έκλεψαν τις εντυπώσεις με το πάθος, την αθλητοπρέπεια και την αγωνιστικότητα τους για την ιππασία, εκπροσωπώντας τον τόπο μας επάξια.

Αφoσιωμένοι και ακολουθώντας τις οδηγίες των προπονητών τους (κ.κ. John Sillet kai Helen Christofides) οι Κύπριοι είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

     1. Μιχάλης Παπανικολάου – Άπταιστη και αλάνθαστη διαδρομή

     2. Μαργαρίτα Ιωάννου - Εξαιρετική παρουσία με μία άτυχη ρίψη
 

     3. Χριστίνα Νικολάου - Η μικρότερη σε ηλικία με μία εξαιρετική παρουσία

     4. Talu Macila - Εξαιρετική παρουσία με δύο άτυχες ρίψεις.

Μέσα σε υψηλής τεχνικής δυσκολίας διαδρομές, με πέραν των 200 διαγωνιζόμενων σε κάθε κατηγορία και με άλογα τα οποία είχαν πρώτη φορά επαφή, η παρουσία των αθλητών μελών του Ιππικού Ομίλου Cavalier, μόνο περήφανους μας αφήνει. Οι μικροί αθλητές, έδειξαν ότι μπορούν να διαχειριστούν και να εξοικειωθούν άμεσα με άλογα τα οποία δεν είχαν προπονηθεί και εφαρμόζωντας τις τεχνικές που διδάχθηκαν είχαν μια άψογη παρουσίαση που τιμά αυτούς, τους προπονητές  αλλά και τις οικογένειες τους που είναι στο πλευρό τους και τους στηρίζουν.

Η ιππασία στην Κύπρο
Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.

Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων. Η ιππασία επίσης είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1900.

Το άλογο είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και αν ο μαθητευόμενος ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας που μαθαίνει από τον προπονητή του, δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο. Βεβαια, με τη σωστή εκπαίδευση, ο μαθητευόμενος αποκτά την απαραίτητη εξοικείωση με το ζωο. Εξοικείωση και εμπιστοσύνη είναι οι λέξεις κλειδιά.

Στην Κύπρο το άθλημα της Ιππασίας έχει αποκτήσει πολλούς ακόλουθους. Τα μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιππασίας είναι οι Ιππικοι ομίλοι που και αυτοί με την σειρά τους έχουν τα μέλη τους.

Στην Κύπρο υπάρχουν μέλη σε όλες τις μεγάλες πόλεις

  1. Cavalier Riding School, Λευκωσία
  2. Lapatsa Riding School, Λευκωσία
  3. George Ranch, Πέγεια
  4. Curium Equestrian center, Λεμεσό
  5. Lythrodontas Riding club, Λευκωσία
  6. Nicosia riding club, Λευκωσία

 
Στην Κύπρο οι αγώνες διεξάγονται κάτω από την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Η είσοδος στους αγώνες είναι δωρεάν και αποτελεί ένα πολύ καλό προορισμό για το κοινό, για να παρακολουθήσει την εκπαίδευση και τα διάφορα αγωνίσματα.

Μπορείτε και εσείς σήμερα να αποταθείτε σε ένα από τους πιο πάνω ομίλους και να δοκιμάσετε την Ιππασία. Το κόστος για να βάλει κάποιος στην ζωή του την ιππασία σαν άθλημα είναι προσιτό για τον μέσο Κύπριο.
 
O REPORTER βρίσκεται δίπλα στην προσπάθεια των μικρών και θα σας κρατά ενήμερους για τα γεγονότα, τους αγώνες καθώς και τις επιδόσεις των παιδιών.