Μια ομάδα μόνος του

Με τα δύο γκολ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ο Ματ Ντάρμπισαϊρ έφτασε τα 17 (με μόλις ένα πέναλτι), όσα και ο Εθνικός Άχνας, ένα λιγότερο από τον Άρη και δύο λιγότερα από τον Ολυμπιακό και την Πάφο. Εντούτοις, δεν είναι πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Cyta, αφού τη θέση αυτή κατέχει ο Τολεμές με 21 γκολ.
Το αξιοσημείωτο είναι πως εντός το 2018 ο Άγγλος έφτασε τα 9 γκολ, έχοντας σκοράρει ίδια ή πιο πολλά γκολ σε αυτό το χρονικό διάστημα από τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος, οι οποίες έβαλαν:

- Δόξα                0
- Εθνικός Άχνας 2
- Ολυμπιακός    5
- Αλκή                6
- Άρης                7
- Πάφος             7
- Ν. Σαλαμίνα    9
- Ανόρθωση       9

- - Μεγάλη είναι και η επίδοση του Τολεμές, με 8 γκολ  το 2018, τα δύο όμως στο Κύπελλο.

Ο ορισμός του Game Changer
Στα 32 του χρόνια (γεννημένος Απρίλιο του 1986) ο Ματ βρίσκεται σε μια πολύ καλή ποδοσφαιρικά ηλικία και στην Κύπρο μοιάζει αναγεννημένος. Είναι ο ορισμός του killer αλλά και του Game Changer, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές στο φετινό Πρωτάθλημα Cyta που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, όχι μόνο σε έναν αγώνα αλλά και στην πορεία μιας ομάδας.

Χωρίς τον Άγγλο… παρτενέρ (όπως τον  είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Αθηναϊκός τύπος, εμπνευσμένος από γνωστή ταινία ερωτικού περιεχομένου) και τα 9 του γκολ, θα ήταν αδύνατο για τον Πέτεφ να αναγεννήσει την Ομόνοια. Οπωσδήποτε δεν θα πέρναγε ποτέ από το «Αντώνης Παπαδόπουλος», μια νίκη παραπάνω από καθοριστική, καθώς ήταν αυτή που κράτησε το «τριφύλλι» ζωντανό στη μάχη της (υπό προϋποθέσεις) εξόδου στην Ευρώπη μέσω, του Πρωταθλήματος – η Ομόνοια απέχει έξι βαθμούς από την ενδεχομένως προνομιούχο 4η θέση, ενώ αν έχανε θα απείχε 12β.

Αρνήθηκε τη Μάντσεστερ Γ.;
Σε ηλικία 17 χρόνων ο Ντάρμπισαϊρ πήγε στην Μπλάκμπερν, με την οποία αγωνίστηκε στην Premier League – έκανε ντεμπούτο κόντρα στη Φούλαμ, σε ηλικία 19 χρόνων, στις 7 Μαΐου 2005. Ο αστικός μύθος θέλει τον Ματ να αρνήθηκε πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επειδή ήταν οπαδός της Μπλάκμπερν. Στην Premier League έπαιξε 2.5 χρόνια (2006 – 2009), έχοντας 63 συμμετοχές, αλλά μόνο 17 ως βασικός (και 10 γκολ).

Τον Ιανουάριο του 2009 βρέθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό, που τον αγόρασε το καλοκαίρι του ίδιου έτους έναντι 3 εκατομμυρίων λιρών. Είχε την ατυχία να πέσει στη χειρότερη σεζόν των Πειραιωτών και σε ένα καλοκαίρι μαζικών αλλαγών δόθηκε το 2010 δανεικός στην Μπέρμινχαμ, με τη φανέλα της οποίας διάνυσε  την τελευταία του σεζόν στην Premier League (2010-11), χωρίς γκολ.

Κάπου εκεί μπήκε στη ζωή του η Championship (δεύτερη τη τάξει κατηγορία στην Αγγλία), όπου τη διετία 2014-16 έβαλε 17 γκολ και πήρε τη μεταγραφή στην Ομόνοια, με την οποία σκόραρε πέρσι 27 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που φέτος πάει να ξεπεράσει αφού έως τώρα έχει 17 γκολ.

Ενδεικτικό της ποιότητάς του ως ποδοσφαιριστής είναι και το γεγονός πως αγωνίστηκε 14 φορές (6 γκολ) με την Εθνική Ελπίδων της Αγγλίας.