Και ύστερα φεύγει ο προπονητής…

Εάν προκαλέσεις δέκα φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ να βάλουν στοίχημα ότι ο Τόμας Κρίστιανσεν θα είναι ο προπονητής της ομάδας μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, δεν πιστεύω να βρεθούν πέραν των 1-2 που να δεχτούν. Ποδοσφαιρικός παραλογισμός. Ίσως, εάν αναλογιστούμε ότι ο Δανός πέτυχε πριν ένα – δύο μήνες τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου, μετά τον Γιοβάνοβιτς. 

Οι συνεχείς αλλαγές προπονητή στον ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα η καρέκλα στην άκρη του πάγκου να γίνεται χειρότερη και από ηλεκτρική. Δυο – τρία στραβά αποτελέσματα, είναι φυσιολογική εξέλιξη ακόμα και για τη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα. Οι πλείστες ομάδες τα αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και υπομονετικά, μέχρι να περάσει η μπόρα. Ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι ανάμεσα σε αυτές. Στα δυο – τρία στραβά αποτελέσματα -ειδικά αν είμαστε στο δεύτερο μισό της σεζόν- το γάλα ξινίζει και ο προπονητής φεύγει. Νόμος. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Οικονομική βιωσιμότητα
Σωστό ή λάθος, δεν θα το αναλύσουμε. Τα αίτια πίσω από αυτό τον παραλογισμό όμως, κάθε άλλο παρά εκτός πραγματικότητας κινούνται. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την οικονομική βιωσιμότητα, η οποία για να διασφαλιστεί θέλει τον ΑΠΟΕΛ πρωταθλητή. Σε αντίθετη περίπτωση η ομάδα χάνει τις πιθανότητές να βρεθεί στα play off του Champions League και πάρα πολλές από τις πιθανότητές της να μπει στους Ομίλους του Europa League.

Για τον Απόλλωνα, την ΑΕΚ ή την ΑΕΛ, δεν θα αλλάξει κάτι αν βγουν  δεύτεροι. Για τον ΑΠΟΕΛ είναι ζημιά. Οικονομική ζημιά. Τεράστια ζημιά.

Με τα μηνιαία έξοδα να αγγίζουν το ένα εκατ. ευρώ, εάν χαθούν τα εμβάσματα από την UEFA, o ΑΠΟΕΛ είτε θα πρέπει να αλλάξει τα 2/3 του ρόστερ, είτε να αφήσει τους παίκτες απλήρωτους τους μισούς μήνες, είτε και τα δύο μαζί. Χοντρό πορτοφόλι που να καλύψει τέτοια τρύπα, δεν υπάρχει. Αλλάζοντας το ρόστερ, θα του πάρει χρόνια να το ξαναφτιάξει και έως τότε μάλλον θα χάσει και τους βαθμούς στη βαθμολογία της UEFA.

Στην εξίσωση μπαίνει και η ψηλή βαθμολογία του ΑΠΟΕΛ στα Κύπελλα Ευρώπης, που ως πρωταθλητή του δίνει καλές πιθανότητες πρόκρισης στα play off, που συνεπάγονται 5-6 εκατ. ευρώ.

Ψύχωση; Μάλλον ανάγκη
Κάποτε ένας προπονητής του Ολυμπιακού Π. είχε πει πως δεν κατανοεί τη ψύχωση με το πρωτάθλημα. Την επόμενη ο Κόκκαλης τον έδιωξε. Ούτε οι Πειραιώτες έχουν ψύχωση με το πρωτάθλημα, ούτε οι γαλαζοκίτρινοι. Αμφότεροι όμως έχουν ανάγκη το πρωτάθλημα για την οικονομική τους επιβίωση, όσο κανένας άλλος.

Η ανάγκη αυτή οδηγεί σε υπηρεσιακούς προπονητές και βραχύβιους προγραμματισμούς, με στόχο τον επόμενο αγώνα και σκοπό έναν και μοναδικό: την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Άλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Υ.Γ. – Εννοείται πως αυτό που περιγράφεται πιο πάνω δεν είναι υγειές. Ούτε ο  γράφων το επικροτεί. Ωστόσο, είναι η πραγματικότητα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, οφείλουμε να την καταγράψουμε.

Υ.Γ. 2 – Κάποιοι λένε πως δεν είναι μόνο αγωνιστικά τα αίτια της αναιμικής εικόνας του ΑΠΟΕΛ, αλλά και οι συζητήσεις διοίκησης – Κρίστιανσεν για ανανέωση του συμβολαίου του Δανού, που έχουν τραβήξει πέραν του κανονικού. Αλήθεια ή ψέματα; Θα δούμε.