Μαργκάσα: Ο χαμογελαστός «μαχητής» δώρο του Πάμπου στην Κύπρο

Καλοκαίρι 2008. Ο Πάμπος Χριστοδούλου σ’ ένα από τα συνηθισμένα ταξίδια του στην Πορτογαλία «ανακαλύπτει» ένα τρεχαντήρι ονόματι Ρενάτο Μαργκάσα και τον φέρνει στην Κύπρο για λογαριασμό της Δόξας.

Το σγουρό μαλλί και το πάθος που τον διέκρινε έκαναν με μιας τον Πορτογάλο αριστερό ανασταλτικό μέσο- εκεί τον χρησιμοποίησε περισσότερο ο Κύπριος κόουτς στην ομάδα της Κατωκοπιάς- να ξεχωρίσει.

Στη διετή παρουσία του στη Δόξα αγωνίστηκε 60 παιχνίδια και σκόραρε έξι φορές και το καλοκαίρι του 2010 η ΑΕΚ τον πήρε στη Λάρνακα. Εκεί έκατσε ένα χρόνο και καθιερώθηκε στη θέση του αριστερού μπακ σε φουλ σεζόν (30 συμμετοχές).

Η Ομόνοια πλήρωσε 170 χιλιάδες ευρώ στην ΑΕΚ για να τον πάρει στο «Ηλίας Πούλλος» τον Μάη του 2011 και από τότε γράφεται η… πράσινη ιστορία του Πορτογάλου. Ποτέ δεν διεκδίκησε «δάφνες» καλύτερου ποδοσφαιριστή στο ρόστερ του τριφυλλιού. Εδώ και μια εξαετία είναι ακούραστος εργάτης στα χέρια κάθε προπονητή, είτε παίζει στο αριστερό άκρο της άμυνας είτε στη μεσαία γραμμή.

Όσοι προπονητές πέρασαν από την Ομόνοια την τελευταία εξαετία και δεν είχαν σε εκτίμηση τον Μαργκάσα, σύντομα αναθεώρησαν τηνάποψη τους και του έδωσαν φανέλα βασικού. Με 25 συμμετοχές, όλες στο αρχικό σχήμα, και 2191’ είναι πρώτος στη σχετική κατηγορία στο φετινό ρόστερ της Ομόνοιας.
 

Βγαλμένος από άλλες εποχές
Ο Ρενάτο Μαργκάσα δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που είχε η Ομόνοια, όμως κατάφερε να μπει στις καρδιές των φίλων της ομάδας γιατί πάντα δίνει και την ψυχή του στον αγωνιστικό χώρο.

«Με τον Μαργκάσα βασικό στο κέντρο δεν μπορούμε να λέμε ότι πάμε για πρωτάθλημα», είναι η αντίθετη άποψη που εκφράζουν αρκετοί οπαδοί της Ομόνοιας.

Ακόμα και αυτοί, όμως, στην ερώτηση ποιον ποδοσφαιριστή χαίρονται να βλέπουν στο γήπεδο και ποιος δικαιούται το (βαρύ) περιβραχιόνιο της Ομόνοιας στο μπράτσο δεν μπορούν να δώσουν άλλη απάντηση, πέραν του Ρενάτο Μαργκάσα.
 

Αξίζει το εθνόσημο
Στα εννιά χρόνια παρουσίας του στα κυπριακά γήπεδα ο Ρενάτο Μαργκάσα κέρδισε συμπαίκτες και αντιπάλους με το ήθος και τη μαχητικότητα του. Η είδηση της κλήσης του στην Εθνική Κύπρου χαροποίησε αρκετούς, αλλά περισσότερο τον ίδιο. Και ο λόγος είναι απλός: Ο Μαργκάσα ξέρει να τιμά όσο λίγοι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν μπάλα στην Κύπρο το ψωμί που τρώει.

Να είστε βέβαιοι ότι τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου θα την τιμήσει. Θα την ιδρώσει και θα στεναχωρηθεί αν στο τέλος του ενενηντάλεπτου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττηθεί.

Αν αυτό θα γίνει υπό τις οδηγίες του προπονητή που τον έφερε στην Κύπρο το 2008 ο χρόνος θα δείξει. Πάντως, οι πιθανότητες ν' ανταμώσουν ξανά οι Πάμπος Χριστοδούλου και Μαργκάσα είτε στην Εθνική, είτε στην Ομόνοια είναι μεγάλες.