Σίλας: «Κατάπιε» τους «δράκους», ξεφτίλισε τους συνωμοσιολόγους!

Έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 40 ετών με τον τρόπο που ήθελε. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ζορζ Μανουέλ Ρεμπέλο Φερνάντες, κοινώς Σίλας, επέστρεψε στη γενέτειρά του και εντάχθηκε στο δυναμικό της Κόβα ντε Πιεδάδε, την οποία τέσσερις μήνες αργότερα ώθησε στην παρθενική άνοδό της στις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς ευστόχησε στο καθοριστικό πέναλτι στη ρώσικη ρουλέτα στον τελικό απέναντι στη Βιζέλα.

Ακολούθως ο Πορτογάλος, ο οποίος την τριετία 2011-14 αγωνίστηκε στο κυπριακό πρωτάθλημα (με τη φανέλα των ΑΕΛ, ΑΕΠ και Εθνικού Άχνας), πήρε το δίπλωμα του προπονητή και στις 16 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία της Μπελενένσες έναν άλλο γνώριμο των Κύπριων ποδοσφαιρόφιλων: τον Ντομίνγκος Πασιένσια!

Στα πρώτα εννέα παιχνίδια του μέτρησε δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες, πιστώθηκε όμως ότι κατάφερε να προσδώσει ταυτότητα στην ομάδα και να τη συμμαζέψει αμυντικά σε βαθμό που επί των ημερών του να έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ, εξαιρουμένων των τεσσάρων πρώτων ομάδων.
 
Ο μονόλογος-ξέσπασμα
Την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, τέσσερις μέρες πριν το εντός έδρας παιχνίδι με την Πόρτο για την 28η αγωνιστική, στο γραφείο του Εισαγγελέα έφτασε μια ανώνυμη καταγγελία για απόπειρα-πρόθεση χειραγώγησης της αναμέτρησης. Σε αυτήν φέρεται να υπάρχει μια κατάθεση, σύμφωνα με την οποία ο ατζέντης Λουίς Άλβες (σ.σ. έχει αρνηθεί ήδη τα πάντα κι έχει καταθέσει μήνυση κατά αγνώστου) είχε συνάντηση με τους διοικητικούς ηγέτες της Μπελενένσες, Λουίς Γκονσάλβες και Ζοακίμ Πινιέιρο, προκειμένου να προσεγγίσουν 2-3 παίκτες για να βοηθήσουν στο στήσιμο.

Ανώνυμες καταγγελίες μετά από παιχνίδια έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Ανώνυμη αναφορά πριν από παιχνίδι όμως για πρώτη φορά έγινε γνωστή κι αυτό ώθησε τον Σίλας στον ακόλουθο μονόλογο-ξέσπασμα στη συνέντευξη Τύπου το περασμένο Σάββατο:

«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους επαγγελματίες. Παίξαμε εναντίον της Μπενφίκα και υπήρχε άτομο που μιλούσε για παλιές δουλειές που έκανε η Μπενφίκα με την Μπελενένσες και καθόρισαν τον αγώνα. Φέραμε ισοπαλία με την Μπενφίκα, που ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για μας και ακόμη και αυτοί που είχαν αμφιβολίες σιώπησαν.

Τώρα παίζουμε με την Πόρτο κι έρχεται ιστορία με ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες δεν βγάζουν νόημα. Όλοι έπαιξαν εναντίον της, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων στις πρώτες τέσσερις θέσεις της βαθμολογίας, και ουδείς πλησίασε καν στο να την νικήσει, αλλά αν εμείς δεν την νικήσουμε, θα είμαστε ύποπτοι για διαφθορά. Δεν χωρά στο μυαλό του ανθρώπου!

Δεν βγάζει νόημα να μιλάς για παίκτες όπως ο Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος αποβλήθηκε απέναντι στην Μπενφίκα, και να ισχυρίζεται ότι το έκανε εσκεμμένα. Δεν βγάζει νόημα να μιλάς για τον Βάγκνερ, ο οποίος έκανε μια λάθος πάσα στο παιχνίδι με την Πόρτο, και να ισχυρίζεσαι ότι το έκανε επίτηδες. Είναι παίκτες που έχουν αφιερώσει ολόκληρες ζωές στο ποδόσφαιρο και προκαλείται η τιμή τους. Χρειάζεται σεβασμός στον επαγγελματία! Αυτοί οι παίκτες δεν είναι αλεξιπτωτιστές, εργάστηκαν όλη τους τη ζωή για να είναι εδώ. Απαιτείται περισσότερος σεβασμός!

Όταν αγωνιζόμουν εγώ, κάθε τέτοια ευκαιρία (σ.σ. για παιχνίδια με μεγάλες ομάδες) ήταν όμορφη για να δείξει ένας παίκτης την αξία του. Τώρα δεν ισχύει αυτό, οι παίκτες τρομάζουν να κάνουν λάθος, διότι θα κατηγορηθούν για διαφθορά. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε παίκτες που κάνουν τα πάντα για το άθλημα. Ζούμε με αυτό και όλοι πρέπει να υπερασπιστούμε λίγο το ποδόσφαιρο. Όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ένα τίποτε!»
 
Έγραψε ιστορία
Τα λόγια έγιναν πράξη χθες βράδυ στο «Ρεστέλο», όπου η Μπελενένσες έγινε η δεύτερη ομάδα (μετά την Πάσος Φερέιρα) που υποχρέωσε την Πόρτο σε ήττα στην τρέχουσα περίοδο στο πρωτάθλημα! Το 2-0, το οποίο έριξε τους «δράκους» από την κορυφή της βαθμολογίας, τερμάτισε μια σειρά αρνητικότατων σερί για την ομάδα του Σίλας.

Η Μπελενένσες δεν είχε σκοράρει στα τελευταία τρία παιχνίδια της με την Πόρτο, αλλά τερμάτισε αυτή την «αφλογιστία» με το γκολ του Νέιθαν μόλις στο 10ο λεπτό. Η Μπελενένσες δεν είχε πετύχει πάνω από ένα γκολ στους «δράκους» από το εκτός έδρας 2-2 στην πρεμιέρα της σεζόν 2002/03, αλλά το έπραξε χθες. Και, τέλος, η Μπελενένσες δεν είχε νικήσει το σύλλογο του Οπόρτο από τις 8 Μαρτίου 2002 (3-0 εντός έδρας) και στο μεσοδιάστημα μετρούσε 9 ισοπαλίες και 16 ήττες σε 25 αγώνες! Πώς να μην αναδειχθεί ο Σίλας στο πρόσωπο της 28ης αγωνιστικής του πορτογαλικού πρωταθλήματος;