ΑΠΟΕΛ: Με δάνεια πληρώνει ο Χάτζι!

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ρουμανίας την περίοδο 2016/17 από τη Βιτορούλ, μόλις οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή της, ήταν αγωνιστικά μια απρόσμενη και εντυπωσιακή επιτυχία, οικονομικά ωστόσο έφερε σε (ακόμη πιο) δυσχερή θέση τον Γκεόργκε Χάτζι.
Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουν τα Μ.Μ.Ε. της Ρουμανίας μετά τη σημερινή αποκάλυψη πως ο ιδιοκτήτης-προπονητής της πρωταθλήτριας πήρε ακόμη ένα τραπεζικό δάνειο (σ.σ. το τρίτο μέσα σε 18 μήνες!), προκειμένου να καταβάλει το πριμ κατάκτησης του τίτλου στους παίκτες του.
 
Το πρώτο δάνειο
Ιανουάριο του 2016 η Βιτορούλ (ανήκει κατά 99,9% στον Χάτζι) πήρε δάνειο από τη Unicredit Bank ενός εκατομμυρίου λέου, το οποίο εγγυήθηκε με τα χρήματα του τηλεοπτικού της συμβολαίου. Κατά τη διάρκειά του οι μέτοχοι δεν είχαν δικαίωμα να καταναλώσουν το κέρδος από τα μερίσματα χωρίς πρότερη γραπτή έγκριση της τράπεζας.
 
Η αύξηση του ποσού
Μετά τον αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι (σ.σ. από τη Γάνδη στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ) ο Χάτζι αύξησε το ποσό του δανείου στα 2,5 εκατομμύρια λέου, με εγγύηση από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Α’ Κατηγορίας και με χρεωστικό γραμμάτιο εν λευκώ στο όνομα του ίδιου.
 
Το πρόσφατο δάνειο
Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι ο Χάτζι δανείστηκε άλλο 1,3 εκατομμύρια λέου (περίπου €300.000), προκειμένου να πληρώσει μπόνους και πριμ επιτυχίας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το εν λόγω δάνειο πρέπει ν’ αποπληρωθεί ως το τέλος του έτους και η τράπεζα έχει υποθηκεύσει όλους τους λογαριασμούς της Βιτορούλ καθώς και τη συμφωνία παραχώρησης του Ιάνις Χάτζι (σ.σ. γιου του Γκεόργκε) στη Φιορεντίνα το περασμένο καλοκαίρι.
 
Τα δύο σενάρια
Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. στη Ρουμανία υπάρχουν δύο πιθανές τροπές σε αυτή την υπόθεση: αν η Βιτορούλ αποκλείσει τον ΑΠΟΕΛ, τότε με τα εγγυημένα έσοδα από την παρουσία τουλάχιστον στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (σ.σ. περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ), θα αποπληρώσει άμεσα και άνετα το δάνειο.
Αν αποκλειστεί από τους «γαλαζοκίτρινους», αντιθέτως, ο Χάτζι θα υποχρεωθεί πιθανότατα να πωλήσει τον Φλορινέλ Κομάν στην Μπενφίκα έναντι €3.000.000, ενώ δεν αποκλείεται να αποδεσμεύσει και ορισμένους ποδοσφαιριστές από το ρόστερ.