Έκανε τη δουλειά της η ΑΕΚ, 2-0 τον Παναιτωλικό

Μπορεί να έμεινε μόλις στο 28o λεπτό με παίκτη λιγότερο. Μπορεί για να "μετρήσει" το δεύτερο γκολ που πέτυχε, να χρειάστηκε να γίνει μια σειρά από συσκέψεις. Μπορεί να μην έπιασε καν σούπερ απόδοση.
Όμως η ΑΕΚ την δουλειά της, την έκανε. Νίκησε 2-0 τον Παναιτωλικό στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ και ξεκίνησε με νίκη το πρωτάθλημα. Βεβαίως χρειάστηκε να περάσει "δια πυρός και σιδήρου" για να τα καταφέρει. Κυρίως λόγω του κακού πρώτου ημιχρόνου και της απερίσκεπτης ενέργειας του Αλμέιδα. Ωστόσο όταν και ο Παναιτωλικός στο δεύτερο ημίχρονο έμεινε με δέκα παίκτες, η ΑΕΚ κυριάρχησε και πήρε τους τρεις βαθμούς.
 
Με Αλμέιδα "πρωταγωνιστή"
Η… έκπληξη του Χιμένεθ στην ενδεκάδα του παιχνιδιού, ήταν η παρουσία του Ούγκο Αλμέιδα στην κορυφή της επίθεσης. Κατά τα άλλα η επιστροφή στο σχήμα 4-4-1-1, το οποίο δούλεψε η ΑΕΚ περισσότερο απ’ όλα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία, ήταν αναμενόμενη. Και σχεδόν υποχρεωτική. Από την άλλη μεριά, ο Χάβος επέλεξε ένα 4-5-1, προσπαθώντας κυρίως να δημιουργήσει προβλήματα στην ΑΕΚ από το δεξί άκρο. Ωστόσο η Ένωση κατάφερε να ανοίξει σχετικά νωρίς το σκορ.
 
Μόλις στο 13’, ο Πάουλο κλώτσησε στο πρόσωπο τον Τρίστασον μέσα στην περιοχή και ο Τζήλος έδειξε αμέσως το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αλμέιδα, ευστόχησε και πέτυχε το πρώτο γκολ της ΑΕΚ για την φετινή σεζόν, όπως και πέρυσι.
 
Από εκεί και πέρα ο Παναιτωλικός προσπάθησε να αντιδράσει και κυρίως εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η ΑΕΚ είχε ζητήματα στην αμυντική λειτουργία της, από τις δυσκολίες που είχε ο Αϊντάρεβιτς ως αμυντικός μέσος αλλά και από την μέτρια απόδοση του Τσόσιτς.
 
 
Οι φιλοξενούμενοι μάλιστα έχασαν τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσουν, όταν ο Μόραρ στο 25’ βρέθηκε μόνος απέναντι στον Ανέστη, αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει. Από την άλλη μεριά, η ΑΕΚ πρέσαρε χαμηλά στην άμυνα του Παναιτωλικού και κέρδιζε μπάλες, αλλά ευκαιρίες δεν μπόρεσε να δημιουργήσει. Ωστόσο στο 28’ οι ισορροπίες του ματς άλλαξαν ξανά και πάλι από τον Αλμέιδα. Αυτή τη φορά ο Πορτογάλος δεν σκόραρε, αλλά δεν συγκράτησε τα νεύρα του και αποβλήθηκε.
 
Η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες και με τον Κλωναρίδη πλέον στην κορυφή και τους Μάνταλο και Τρίστασον στα δυο άκρα. Και ο Παναιτωλικός προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί, αλλά και πάλι βρέθηκε μπροστά στον Ανέστη. Στο 32’ ο Ρόσα έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
 
Ενώ σε ετοιμότητα ήταν ο Ανέστης και σε σουτ του Ντίας στο 38’ . Η ΑΕΚ κράτησε το μηδέν και μάλιστα προς το τέλος του ημιχρόνου, άρχισε να κερδίζει και πάλι μέτρα στο γήπεδο.
 
"Μίλησε" ο Μάνταλος
Η ΑΕΚ ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με αριθμητικό μειονέκτημα. Αλλά μόλις μέσα σε τρια λεπτά, οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν. Ο Παναιτωλικός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πάουλο με δεύτερο κίτρινη. Και η ΑΕΚ πλέον, πήρε ξανά τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Μάλιστα οι αλλαγές του Χιμένεθ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, βοήθησαν πολύ καθώς και ο Λιβάγια στην κορυφή, αλλά και ο Πατίτο στο δεξί άκρο έδωσαν βοήθειες.
 
 
Όμως εκείνος που έκανε την διαφορά για την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έχασε στο 53’ την πρώτη του εξαιρετική ευκαιρία να σκοράρει, όταν μετά από την σέντρα του Πατίτο, από την μικρή περιοχή σούταρε άουτ. Δέκα λεπτά μετά, έχασε την δεύτερη ευκαιρία του να βρει δίχτυα, όταν έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή του Παναιτωλικού, σούταρε με φάλτσο, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.
 
Όμως στο 73 λεπτό, ήταν η Τρίτη και η φαρμακερή. Μετά από εντυπωσιακό κοντρόλ μέσα στην περιοχή, έδωσε έτοιμο γκολ στον Γιόχανσον που εξ επαφής έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Με δυο γκολ πλέον προβάδισμα, η ΑΕΚ είχε «κλειδώσει» τη νίκη, καθώς ο Παναιτωλικός δεν έδειχνε να έχει ούτε κουράγιο, αλλά ούτε δυνάμεις να κυνηγήσει αντίδραση. Άλλωστε γενικώς στο δεύτερο ημίχρονο και από τότε που έμεινε με δέκα παίκτες, η ομάδα του Αγρινίου δεν κατάφερε να γίνει ούτε στιγμή απειλητική. 
 
Γήπεδο: OAKA
Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος
Βοηθοί: Ιορδάνης Δημητριάδης, Εμμανουήλ Καλφάκης.
 
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ):  Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Λόπες, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Μάνταλος (80' Βινίσιους), Κλωναρίδης (46' Λιβάγια), Τρίστασον (46' Πατίτο), Αλμέιδα.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Μύγας (16' Μαρινάκης), Χαντάκια, Ροντρίγκες, Τσοκάνη, Μάρκος Πάουλο, Μπεχαράνο, Ντίας (69' Μασουρέκ), Κλέζιο, Ρόζα (60' Μπράβο) Μοράρ.
 
Γκολ: 14' πεν. Αλμέιδα, 75' Γιόχανσον
Κίτρινες Κάρτες:  41' Γιόχανσον, 45'+1' Μάνταλος / 13' Μάρκος Πάουλο, 33' Ντίας, 40' Ροντρίγκες, 51' Χαντάκιας, 56' Μπεχαράνο.
Κόκκινες κάρτες: 28' Αλμέιδα (απευθείας) / 48' Μάρκος Πάουλο (δεύτερη κίτρινη)
Πηγή: sport24.gr