AEKάρα από ατσάλι!

Ένα ιδανικό εκτός έδρας πρώτο ημίχρονο έκανε η ΑΕΚ στο «Γιαν Μπρέιντελ», στο δρόμο προς τους ομίλους του Europa League, πιάνοντας μάλλον στον... ύπνο τον αντίπαλο! Κάτι το άριστα παιγμένο 3-5-2 του Χιμένεθ από τους παίκτες του, κάτι η επιθετική φλυαρία και τα αρκετά αμυντικά κενά της αργής στα μετόπισθεν Μπριζ, αλλά και το γεγονός ότι το 3-4-3 του Λέκο δεν έδειξε να... δουλεύει, τα πρώτα 45 λεπτά στο Βέλγιο κύλησαν υποδειγματικά για την Ένωση, η οποία κυριάρχησε κατά κράτος στον αγωνιστικό χώρο.

Οι φάσεις για την ΑΕΚ ξεκίνησαν από νωρίς, με δύο μαζεμένες σε διάστημα ενός λεπτού στο 4' και το 5'. Αμφότερες είχαν σαν πρωταγωνιστή τον Μάνταλο ο οποίος στην πρώτη έκανε την κοντινή προβολή από πάσα του Κλωναρίδη και η μπάλα πέρασε κόρνερ μετά την επέμβαση του Χόρβαθ, ενώ λίγο μετά η φαλτσαριστή σέντρα του αρχηγού της Ένωσης βρήκε σε πόδι αμυντικού και πήρε πορεία προς τα δίχτυα αλλά και πάλι ο γκολκίπερ της Μπριζ έπεσε σωστά και έσωσε.

Στο 13' ο Σιμόες σούταρε άουτ στην κόντρα μετά από μια από τις πολλές καλές πάσες του Λιβάγια στο ματς, ενώ ένα δίλεπτο μετά η Μπριζ είχε την πρώτη της τελική με το σουτ του Φόσεν να καταλήγει στα χέρια του Ανέστη που ήταν σταθερότατος. Επόμενη καλή στιγμή για την ομάδα του Χιμένεθ ήταν η φάση του 27' όταν ο Λιβάγια και πάλι έκανε το τακουνάκι για τον Σιμόες, αυτός βρέθηκε σε καλή θέση λίγο έξω από την περιοχή, όμως τελευταία στιγμή η άμυνα του έβαλε την κόντρα στο σουτ που δοκίμασε.

Σε γενικές γραμμές, κάπως έτσι κυλούσαν τα λεπτά και η ΑΕΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Έκλεισε όλους τους διαδρόμους προς την περιοχή της με σωστή ομαδική πίεση και τους παίκτες της να κρατούν σωστά τις θέσεις τους σε αυτό το 3-5-2 του Χιμένεθ, ενώ παράλληλα έψαξε με υπομονή και λογική το εκτός έδρας γκολ. Για ένα μικρό διάστημα μετά το πρώτο τέταρτο άρχισε να κερδίζει λίγα μέτρα η Μπριζ, κρατώντας ταυτόχρονα λίγο πιο σωστά τη μπάλα στα πόδια της, ωστόσο η ΑΕΚ συνέχισε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής και παρά τις προσπάθειες των Βέλγων να αναθαρρήσουν η άμυνα της Ένωσης δεν απειλήθηκε στο ελάχιστο.

Ένα σουτ του Βανάκεν στο 31' που κόντραρε και πέρασε κόρνερ λογίζεται μόνο σαν «ευκαιρία» των Βέλγων στο διάστημα αυτό. Δύο λεπτά μετά ένα σουτ του Λιβάγια αυτή τη φορά πέρασε αρκετά άουτ, ενώ ένα ακόμη πεντάλεπτο αργότερα, στο 38', η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο γκολ. Σε μια αντεπίθεση με Μάνταλο και Λιβάγια, η μπάλα έφτασε αριστερά στον Λόπες όμως το δυνατό σουτ που δοκίμασε μέσα από την περιοχή πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των Βέλγων. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα πρώτα 45 λεπτά στο Βέλγιο, με την άριστα οργανωμένη ΑΕΚ να κάνει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο ματς σε άμυνα και επίθεση, να απειλείται ελάχιστα και να έχει τις ευκαιρίες της για ένα γκολ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπριζ προσπάθησε να μπει πιο δυνατά και εν μέρει τα κατάφερε. Οι Βέλγοι κράτησαν περισσότερο και πιο σωστά τη μπάλα, βγάζοντας μάλιστα και 2-3 καλές φάσεις γύρω από την περιοχή του Ανέστη. Στο 50' ο Βράνιες οριακά πρόλαβε τον Μποναβερτούρα και έδιωξε σε κόρνερ, ενώ η κεφαλιά του Μέχελε στο 53' από το ύψος του πέναλτι πέρασε άουτ. Έστω κι έτσι όμως, η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ΑΕΚ συνέχιζε να ελέγχει ότι συνέβαινε από άκρη σε άκρη του αγωνιστικού χώρου.

Η φάση όμως που άλλαξε άρδην τη ροή του ματς και έβαλε τη Μπριζ σταθερά σε θέση επίθεσης, ήταν αυτή του 58'. Ο Ούγγρος ρέφερι Βίκτορ Κασάι έδειξε την εξαιρετικά αυστηρή δεύτερη κίτρινη στον Λιβάγια (σ.σ. είχε δει την πρώτη για διαμαρτυρία στο πρώτο ημίχρονο), όταν ο Κροάτης φορ πάτησε πάνω στο τρέξιμο τον αντίπαλό του, χωρίς να φαίνεται να έχει την παραμικρή πρόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ αναγκάστηκε να παίξει για πάνω από μισή ώρα με παίκτη λιγότερο. Μετά την αποβολή, η ομάδα του Χιμένεθ κλείστηκε ακόμη περισσότερο γύρω από την περιοχή του Ανέστη, όμως και πάλι είχε την οξυδέρκεια και το καθαρό μυαλό για να κρατά τη μπάλα και να παγώνει τον ρυθμό με κάθε ευκαιρία που έβρισκε. Παράλληλα, η αμυντική και η μεσαία γραμμή συνέχιζαν να παίρνουν «άριστα 10» στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Η Μπριζ μονάχα για ένα δεκάλεπτο περίπου από το 60' ως το 70' «πολιόρκησε» την περιοχή του Ανέστη, όμως η άμυνα των «κιτρινόμαυρων» άντεξε χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα. Στο μεσοδιάστημα, ο Χιμένεθ έκανε τις κινήσεις που έπρεπε από τον πάγκο, προκειμένου να κρατήσει το αποτέλεσμα. Εβγαλε από το ματς και τον ακίνδυνο Κλωναρίδη ρίχνοντας τον Λάζαρο (σ.σ. ο οποίος ήταν πλέον μόνος μπροστά στο 5-3-1), αντικατέστησε τον Μάνταλο με τον Γιόχανσον και στο τέλος έδωσε ανάσες στην ομάδα του με τον Αϊντάρεβιτς αντί του Σιμόες.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στις... σχεδόν μηδέν ευκαιρίες της Μπριζ από τη φάση της αποβολής και μετά. Μοναδική στιγμή που απείλησε ήταν το σουτ του Βανάκεν στο 69' που έβγαλε δύσκολα ο Ανέστης. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια καλή φάση είχε και ο Λάζαρος ο οποίος νίκησε στο ένας με ένα τον 40άρη Σίμονς και πλάσαρε, όμως ο Χόρβαθ μπλόκαρε. Κάπως έτσι, με την ΑΕΚ των 10 παικτών να αντέχει στην άμυνα και να διατηρεί τον έλεγχο ως το φινάλε, το ματς οδηγήθηκε σε αυτό το δίκαιο και λογικό 0-0, αποτέλεσμα που αφήνει μεν τα πάντα ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς του ΟΑΚΑ αλλά με εμφάνιση που της επιτρέπει να αισιοδοξεί!

 

Πηγή: www.sdna.gr