Μουντιάλ...η Ελλαδάρα έρχεται!

Με συνταγή «Βρυξελλών» η Εθνική μας ομάδα κατάφερε μετά το Βέλγιο να αποσπάσει ισοπαλία και στη Ζένιτσα φεύγοντας με το πολύτιμο 0-0 που διατηρεί τη σημερινή της αντίπαλο από κάτω στη βαθμολογία και της αφήνει ορθάνοιχτο τον δρόμο για την κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βοσνία είχε να μην σκοράρει σε εντός έδρας αγώνα της από το Σεπτέμβριο του 2013.  
 
Ο Μίκαελ Σκίμπε παρέταξε την Ελλάδα σε σχηματισμό 4-2-3-1 και τον Ορέστη Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα από αριστερά προς τα δεξιά τους Σταφυλίδη, Μανωλά, Παπασταθόπουλο και Τοροσίδη. Ως αμυντικά χαφ τους Ζέκα και Τζιόλη, μπροστά του τους Φορτούνη, Μάνταλο και Μπακασέτα και στην κορυφή της επίθεσης τον Κώστα Μήτρογλου.

Όπου χρειάστηκε, ο Καρνέζης φώναξε «παρών»
Πρώτο μέλημα του Μίκαελ Σκίμπε ήταν η Ελλάδα να καταφέρει να βγει αλώβητη από το πρώτο διάστημα του αγώνα, στο οποίο γνώριζε ότι η Βοσνία θα επιδιώξει να πιέσει θέλοντας να εκμεταλλευτεί την δύναμη της έδρας και να πετύχει ένα γρήγορο γκολ. Οι ποδοσφαιριστές του τα κατάφεραν κρατώντας τον ρυθμό του παιχνιδιού σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, προκειμένου να καταφέρει η Εθνική να κρατήσει το μηδέν, σημαντική ήταν και η συμβολή του Ορέστη Καρνέζη που αντέδρασε σωστά στις δύο στιγμές που χρειάστηκε. Αρχικά στο 11’ όταν ο Ιμπίσεβιτς έμεινε όρθιος μετά το μαρκάρισμα του Ζέκα, έβγαλε ωραία κάθετη πάσα στον Βίστσα που πρόλαβε να σουτάρει, όμως ο Έλληνας τερματοφύλακας βγήκε έγκαιρα και έδιωξε σε κόρνερ.

Καθοριστική ήταν και αντίδραση του «Ορέ» και στην μεγαλύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος όταν στο 24’ μετά από φάση διαρκείας στα ελληνικά καρέ και σέντρα από τα δεξιά ο Κόντρο έπιασε το δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή και εκείνος έδιωξε δύσκολα με τα πόδια.

Σχετικά εύκολα το «μηδέν», αδυναμία να απειλήσει
Το συγκρότημα του Μίκαελ Σκίμπε έδειχνε αδυναμία στο να μπορέσει να κρατήσει την κατοχή της μπάλας αλλά και να βγει με αξιώσεις στην επίθεση. Η πρώτη αξιόλογη στιγμή για την Εθνική μας ομάδα ήρθε στο 26’ όταν ο Μπακασέτας εκτέλεσε απευθείας φάουλ από μακριά, η μπάλα κόντραρε και έφτασε στον Ζέκα που από το ύψος της περιοχής άφησε την μπάλα να σκάσει και έπιασε το δυνατό σουτ, στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ. Το τέμπο παρέμενε χαμηλό, κάτι που συνέφερε την Ελλάδα καθώς οι Βόσνιοι δεν είχαν την ευκαιρία να βγάλουν γρήγορους συνδυασμούς που θα τους φέρουν σε πλεονεκτική θέση για να σκοράρουν.

Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του μετρ του είδους, Πιάνιτς, στο 34’ πέρασε ελάχιστα δίπλα από τα δεξί δοκάρι του Καρνέζη. Στο 38’ ο Τοροσίδης έκανε ωραία προσποίηση στον αντίπαλό του έξω από την περιοχή της Βοσνίας και δοκίμασε το φαλτσαριστό σουτ, όμως δεν κατάφερε να βρει στόχο. Γενικότερα, ο τερματοφύλακας της Μπόρνμουθ στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου η

Τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο μέρος ήταν ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση των 45’ όταν ο Φορτούνης εκτέλεσε ένα κόρνερ από τα δεξιά και ο Παπασταθόπουλος έπιασε την κεφαλιά για να στείλει την μπάλα μακριά από τα δοκάρια του Μπέγκοβιτς. Έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0 να σφραγίζει τις προσπάθειές τους και την Εθνική μας να κρατάει με σχετική άνεση την εστία ανέπαφη αλλά από την άλλη πλευρά να μην έχει καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά τους γηπεδούχους.

Ξεκίνημα με άτυχη στιγμή για τον Μπακασέτα στην επανάληψη
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Τάσο Μπακασέτα, καθώς ο άσος της ΑΕΚ μετά από μία εναέρια μονομαχία πάτησε άσχημα και τραυματίστηκε μην μπορώντας να συνεχίσει. Την θέση του πήρε ο Τάσος Δώνης που πραγματοποίησε το ντεμπούτο στην πρώτη του κλήση στην Εθνική ομάδα των ανδρών, εξαργυρώνοντας έτσι τις πολύ καλές εμφανίσεις του με τη Νις σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Κατά τα άλλα, το πρώτο δεκάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο κύλησε χωρίς κάτι αξιόλογο ακριβώς όπως και το τελευταίο διάστημα του πρώτου μέρους. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να κρατήσουν λίγο περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους προκειμένου να δημιουργήσουν κάποια καλή στιγμή όμως οι συχνές διακοπές λόγω τραυματισμών δεν τους το επέτρεψαν.

Όσο περνούσε η ώρα, οι Βόσνιοι έπαιρναν μέτρα στο γήπεδο χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπροστά στον Καρνέζη προκειμένου να πετύχουν κάποιο τέρμα. To θέαμα στην αναμέτρηση παρέμενε πολύ μέτριο όμως αυτό ελάχιστα απασχολούσε τους παίκτες του Μίκαελ Σκίμπε που κρατούσαν με χαρακτηριστική ευκολία τους αντιπάλους τους μακριά από τα καρέ τους. Η μαζική άμυνα, βεβαίως, ανάγκαζε τους Έλληνες παίκτες και κυρίως τον Μήτρογλου όποτε έβγαιναν μπροστά να μην έχουν στηρίγματα.

Από μία ευκαιρία για κάθε ομάδα
Έπρεπε να φτάσουμε στο 76’ προκειμένου να σημειωθεί η πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη όταν ο Κόντρο με ωραίο τακουνάκι βρήκε τον Τζέκο που από το ύψος της περιοχής δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε και έδωσε την ευκαιρία στον Καρνέζη να μπλοκάρει την μπάλα. Μάλιστα, στην εξέλιξη της φάσης, ο Μήτρογου έκανε την σέντρα μέσα στην περιοχή των Βόσνιων με τον Φορτούνη να είναι ένα βήμα πιο πίσω και να μην μπορεί μπει στην πορεία της μπάλας και να σκοράρει. Αυτή ήταν και η καλύτερη «ελληνική» στιγμή στο ματς μέχρι εκείνο το σημείο.

Η ευκαιρία του Μάνταλου και η πίεση των Βόσνιων
Στο 83’ η Εθνική μας δημιούργησε και έχασε την κορυφαία της ευκαιρία στο ματς και πιο «καθαρή» από πλευράς και των δύο ομάδων. Ο Δώνης έφυγε γρήγορα στην αντεπίθεση βρήκε πολύ ωραία τον Μάνταλο που όντας σε πολύ πλεονεκτική θέση απέναντι στον Μπέγκοβιτς έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Στο επόμενο λεπτό, ο Τζέκο απέφυγε ωραία τον Τζιόλη και έπιασε ένα σουτ έξω από την περιοχή με τον Καρνέζη να διώχνει σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης ο Βίστσα έκανε τη σέντρα, ο Μπίτσακτσιτς έπιασε την κεφαλιά από κοντά και ο Καρνέζης κάνοντας την κορυφαία επέμβαση στο ματς κράτησε το «μηδέν» για την Εθνική μας.

Στα λεπτά που απέμειναν δεν άλλαξε κάτι με την Εθνική μας ομάδα πλέον να έχει τρεις αγώνες εντός έδρας και μόνο αυτόν με την Κύπρο εκτός, γεγονός που της επιτρέπει να βλέπει τη συνέχεια του ομίλου με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Οι συνθέσεις:
Βοσνίας: Μπέγκοβιτς, Μπίτσακτσιτς, Σούνιτς, Βράνιες, Ζουκάνοβιτς, Βίστσα, Πιάνιτς, Γιάγιαλο, Λούλιτς, Ιμπίσεβιτς, Τζέκο

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Τζιόλης, Ζέκα, Μπακασέτας, Φορτούνης, Μάνταλος, Μήτρογλου