Σήκωσε το… το τιμημένο!

Η ανομβρία του ΠΑΟΚ μακριά από τους τίτλους κράτησε 14 χρόνια. Σε ένα τελικό που απέχει πολύ από τον κλισέ χαρακτηρισμό «γιορτή του ποδοσφαίρου» ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ και κατέκτησε το πέμπτο κύπελλο της ιστορίας του.
Μόνο που πίσω από αυτό το κύπελλο θα υπάρχει ένας μεγάλος αστερίσκος. Όχι μόνο για τα φρικτά επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν από την έναρξη, αλλά και γιατί το νικητήριο γκολ που ήρθε με κεφαλιά του Πέδρο Ενρίκε (82’), ήρθε με τον Βραζιλιάνο να βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, που δεν υποδείχθηκε ποτέ.
 
Επιτέλους… μπάλα!
Μπάλα. Να θέλεις να μιλήσεις για μπάλα, αλλά ποια μπάλα; Οι «ομορφιές» που έγιναν στο «Πανθεσσαλικό» οδήγησαν σε 30λεπτη καθυστέρηση της σέντρας και μία γενικά παγωμάρα.
Από το πρώτο σφύριγμα του Κομίνη έβλεπες στο γήπεδο μία παγωμάρα από 22 ποδοσφαιριστές που έμοιαζαν λίγο… ξενερωμένοι από το όλο σκηνικό. Μία ατελείωτη νευρικότητα. Παίκτες που φοβόντουσαν να πάρουν το παραμικρό ρίσκο. Ατελείωτα εύκολα λάθη, λες και τα επεισόδια πριν από την σέντρα δηλητηρίασαν τους  ποδοσφαιριστές.
Η προσπάθεια των δύο μονομάχων να πάρουν την… ενέργεια του ματς δεν έφερε νικητή. Η ΑΕΚ ξεκίνησε λίγο πιο θαρραλέα με ένα άστοχο σουτ του Γκάλο (2’) και δύο υποψίες φάσεων που κόπηκαν (ορθώς) με οφσάιντ, με τον ρυθμό να παραμένει απελπιστικά αργός.
 
«Μπουλούκι» και… γκολ!
Η πρώτη πραγματική φάση του ματς ήταν μία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Σάκχοφ (13’) που έβγαλε σε κόρνερ ο Ανέστης, με τους δύο πολιορκητικούς κριούς των δύο ομάδων (Πρίγιοβιτς - Αραούχο) να είναι παγιδευμένοι στις συμπληγάδες και τον τελικό να μοιάζει με «μπουλούκι» ένεκα της πολιορκίας στο κέντρο.
Για να αποφορτιστεί ο τελικός χρειαζόταν να φύγει η μπάλα λιγάκι και στο πλάι. Ο ΠΑΟΚ το έκανε και δικαιώθηκε. Ο Τζάλμα Κάμπος έφυγε δεξιά στο ανοιχτό γήπεδο (23’), έβαλε πλάτη τον Ντίντακ, έμεινε όρθιος και μπαίνοντας στην περιοχή, έκοψε τη μπάλα στη μεγάλη περιοχή. Το άτσαλο διώξιμο του Τσιγκρίνσκι έφερε τη μπάλα ξανά στον Ανγκολέζο, ο οποίος είδε τον Μπίσεσβαρ σε θέση βολής, ο οποίος με ψύχραιμο δεξί πλασέ (η μπάλα βρήκε ελάχιστα τον Γκάλο) έκανε το 1-0, απογειώνοντας το πέταλο των οπαδών του ΠΑΟΚ!
 
Ισοφάριση με… χορηγία Γλύκου
Τα καπνογόνα στο ασπρόμαυρο πέταλο δεν είχαν καλά - καλά σβήσει και ίσως λόγω της καταχνιάς δεν πρόλαβαν να δουν την ισοφάριση που ήρθε άμεσα. Ο Χριστοδουλόπουλος (δεν είχε σκοράρει σε 12 παιχνίδια απέναντι στην παλιά του ομάδα) βρήκε καθαρό το οπτικό του πεδίο, σούταρε (μάλλον άτσαλα) από τα 25 μέτρα, η μπάλα έκανε ένα γκελ στον αγωνιστικό χώρο, έφυγε από την αγκαλιά του Γλύκου (φέρει τεράστια ευθύνη) και κατέληξε στα δίχτυα του για το 1-1 (26’), που άλλαξε ξανά όλο το μομέντουμ του τελικού.
Ένα ματς που έμοιαζε «κοιμισμένο» ξαφνικά πήρε φωτιά. Οι δύο σέντερ-φορ παρέμειναν εκτός παιχνιδιού, όμως οι εναλλακτικοί πρωταγωνιστές βγήκαν μπροστά. Ο Λέο Μάτος με ένα σλάλομ τα έκανε όλα σωστά (30’), όμως πάνω στην τελική προσπάθεια γλίστρησε με αποτέλεσμα το συρτό πλασέ του να είναι εύκολη λεία για τον Ανέστη.
 
Λάζαρος Vs Μπίσεσβαρ
Η ΑΕΚ πήρε την ψυχολογία του τελικού και θέλησε να εκμεταλλευτεί την ψυχρολουσία του Γλύκου, αλλά δεν μπόρεσε να «καδράρει» την εστία. Η βολίδα του Λάζαρου (31’) από τη θέση που σκόραρε πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και διαγώνια κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι (35’) μετά από κόρνερ του Μάνταλου.
Την τελευταία κουβέντα όμως την είπε ο κινητήριος μοχλός του ΠΑΟΚ. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έπαιξε υπέροχα το ένα-δύο με τον Τσίμιροτ (38’), όμως το διαγώνιο πλασέ του από το την συμβολή της περιοχής, πέρασε ελάχιστα άουτ, αφού η μπάλα δεν πήρε τα σωστά φάλτσα.
 
Στην κόψη του ξυραφιού
Η ΑΕΚ μπήκε με μεγαλύτερη δημιουργική όρεξη στην επανάληψη, όμως στην τελική προσπάθεια ο βαθμός ήταν κάτω από τη βάση. Ο Πατίτο σημάδεψε το στήριγμα των δικτύων του Γλύκου μετά από όμορφη μεταβίβαση του Ντίντακ (46’), ενώ ο έτερος μπακ (Γκάλο) έκανε μία εντυπωσιακή ατομική ενέργεια λίγο αργότερα (53’) όμως το σουτ με το κακό του πόδι (αριστερό) ήταν απογοητευτικό.
Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πιέσει λιγάκι ψηλότερα κι αυτό έφερε μία σειρά από επικίνδυνα στημένα που πέρασαν όλα ανεκμετάλλευτα. Σε τέσσερις περιπτώσεις στο πρώτο εικοσάλεπτο της επανάληψης ο Πρίγιοβιτς πήρε τις κεφαλιές, αλλά όλες ήταν υπό κακές συνθήκες και άστοχες.
Δύο καλά σουτ από Γιόχανσον (60’) και Τσίμιροτ (61’) υπό εξαιρετικές συνθήκες δεν βρήκαν εστία, με το παιχνίδι να παίζεται στην κόψη του ξυραφιού, με τις δύο ομάδες να τρέμουν το παραμικρό λάθος.
 
Ξαφνικός θάνατος με γκολ οφσάιντ
Το λάθος δεν το έκανε καμία από τις δύο ομάδες, αλλά ο δεύτερος βοηθός Καλφόγλου. Σε γέμισμα του Λέοβατς (82’), ο Πέδρο Ενρίκε που ήταν εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ έκανε με κεφαλιά το 2-1, με το σημαιάκι να μένει κατεβασμένο και τον ΠΑΟΚ να παίρνει το προβάδισμα στο πιο καθοριστικό σημείο του τελικού.
Η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να βγει μαζικά μπροστά, με τους Μπίσεσβαρ (86’) και Πρίγιοβιτς (88’) να έχουν τις ευκαιρίες και για ένα τρίτο και τον Ίβιτς να τρώει «επαγγελματικά» το χρόνο με αλλαγές καθυστέρησης. Το σουτ του Τσιγκρίνσκι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων πέρασε άουτ και το τελευταίο σφύριγμα του Κομίνη ήταν ότι πιο λυτρωτικό έχει ακούσει όλος ο ΠΑΟΚ εδώ και 14 χρόνια, από τότε που ακούστηκε το σύνθημα "σήκωσε το, το τιμημένο"...
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Λέο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Τζάλμα Κάμπος (72’ Πέδρο Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (88’ Κίτσιου), Πρίγιοβιτς.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες (82’ Ούγκο Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος, Πατίτο Ροντρίγκες (68’ Γαλανόπουλος), Αραούχο.
Πηγή: sdna.gr