Τρέμει το τρίτο Βατερλό (vids)!

Η βασανιστική αναμονή λαμβάνει τέλος. Στη σημερινή αναμέτρηση με την ΑΕΚ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» η Σπαρτάκ Μόσχας επιστρέφει στο ευρωπαϊκό στερέωμα έπειτα από μία τριετία, στη διάρκεια της οποίας ο σύλλογος άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά.
Η αντίπαλος των Λαρνακεών έχει πλέον νέα διοίκηση, νέο προπονητικό επιτελείο και νέο ρόστερ. Είναι χαρακτηριστικό πως από το έμψυχο δυναμικό του 2013 μόλις πέντε έχουν επιβιώσει: οι Ντιμίτρι Κομπάροφ, Πεσιάκοφ, Μακέεφ, Γκλουσάκοφ και Τιμοφέεφ!
Αλλαγή έχει σημειωθεί και σ’ επίπεδο νοοτροπίας, καθώς δηλώσεις για φιλοδοξίες πρωταθλητισμού γίνονται όλο και πιο σπάνιες, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ ο πρόεδρος Σερχέι Ροντιόνοφ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη διατύπωση του στόχου (σ.σ. είσοδος στους ομίλους).
Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι Ρώσοι, η Σπαρτάκ παραμένει μεν ένας μεγάλος σύλλογος με βαρύ όνομα και ένδοξη ιστορία, αλλά επί του παρόντος στέκει μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, αναζητώντας να βελτιώσει τη θέση του στη νυν ιεραρχία του ρωσικού ποδοσφαίρου.
Είναι μια ομάδα υπό κατασκευή που προσπαθεί να αποδείξει τον εαυτό της στην Ευρώπη μ’ ένα καινούργιο τρόπο, καθώς πλέον ελάχιστοι θυμούνται τις λαμπρές επιτυχίες του παρελθόντος. Ήδη έχει μεγαλώσει μια γενιά, που δεν έχει δει θριάμβους. Η πιο πρόσφατη μνήμη είναι πάντα η καλύτερα εντυπωμένη και αυτή για την αντίπαλο της ΑΕΚ περιλαμβάνει δύο Βατερλό απέναντι σε Ζανκτ Γκάλεν (2013) και Λέχια Βαρσοβίας (2011), αμφότερα στα πλέι οφ της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.
 
Δις εξαμαρτείν…
Προ πενταετίας οι Μοσχοβίτες, στο κατώφλι των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, επισκέφτηκαν την Πολωνία και αποχώρησαν έχοντας αποσπάσει 2-2 από τη Λέχια Βαρσοβίας (3’, 69’ Radović / 52’, 71’ Ari). Η ισοπαλία και κυρίως τα δύο τέρματα εκτός έδρας υπογράμμιζαν το ρόλο τους ως φαβορί για την πρόκριση, την οποία σφιχταγκάλιασαν στο ξεκίνημα του επαναληπτικού, καθώς προηγήθηκαν 2-0 (10’ Κιρίλ Κομπάροφ, 27 πέν. Ντμίτρι Κομπάροφ). Η επανάπαυση, ωστόσο, είχε ακριβότατο τίμημα: οι Πολωνοί ισοφάρισαν πριν την ανάπαυλα (29’ Κούχαρτσικ, 43’ Ρίμπους) και πήραν τη νίκη-πρόκριση με τέρμα του Γκολ στο 92’!
 
Λέχια Βαρσοβίας - Σπαρτάκ Μόσχας 2-2

 
Σπαρτάκ Μόσχας - Λέγκια Βαρσοβίας 2-3

 
…με πανομοιότυπο σενάριο!
Δύο χρόνια αργότερα η Σπαρτάκ ήταν ξανά το φαβορί για είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς είχε κληρωθεί στα πλέι οφ με την ελβετική Ζανκτ Γκάλεν. Η αφετηρία της έγινε ακόμη πιο ευνοϊκή μετά το εκτός έδρας 1-1 (47’ Μάτις / 37’ Μοβσισιάν). Στη Ρωσία οι Μοσχοβίτες άνοιξαν το σκορ μόλις στο 1’ με τον Όμπζιλιτς, όμως για ακόμη μια φορά έπεσαν θύματα ανατροπής, αφού οι Ελβετοί «επέστρεψαν» με τα γκολ των Καράνοβιτς (17’, 32’ Καράνοβιτς, 36’ Ροντρίγκες) και ακόμη και μετά τη μείωση του σκορ από τον Μοβσισιάν (83’) είπαν την τελευταία λέξη με τον Γιανγιάτοβιτς (88’) κι έφτασαν στο θριαμβευτικό 4-2 και την πρόκριση!
 
Ζανκτ Γκάλεν - Σπαρτάκ Μόσχας 1-1

 
Σπαρτάκ Μόσχας - Ζανκτ Γκάλεν 2-4

 
Ερωτηματικά
Τούτων δοθέντων δεν προξενεί απορία ο φόβος ενός τρίτου Βατερλό, ιδίως από τη στιγμή που το σκηνικό που έχει στηθεί είναι παρόμοιο: η Σπαρτάκ θεωρείται εκ νέου φαβορί απέναντι στην ΑΕΚ και έχει τον επαναληπτικό στη Μόσχα.
Ο Ντμίτρι Αλένιτσεφ ισχυρίζεται ότι, αν οι παίκτες του αποδώσουν τα αναμενόμενα οι Λαρνακείς δεν έχουν πολλές πιθανότητες. Πόσο αυτονόητο όμως είναι ότι οι Μοσχοβίτες θα εμφανίσουν αύριο τον καλό τους εαυτό; Όχι και τόσο, αν δώσουμε βάση στα ρωσικά ρεπορτάζ, κατά τα οποία η προετοιμασία της Σπαρτάκ -παρά τις πέντε νίκες και τη μισή (σ.σ. στο διακοπέν παιχνίδι με τη Στουτγάρδη)- γέννησε ερωτήματα, όπως π.χ. γιατί ο Ζόμπνιν παίζει εκτός φυσικής θέσης, τι τρέχει με τον Ποπόφ, γιατί ο Φερνάντο δεν είναι επαρκώς έτοιμος για τα παιχνίδια με την ΑΕΚ κ.ο.κ.