Από την αμφισβήτηση στον θρίαμβο

Το γαλαζοκίτρινο τρένο εκτροχιάστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Στο μεσοδιάστημα του αποκλεισμού από την Αστάνα στα play off του Champions League στην αρχή της σεζόν μέχρι τη νίκη τίτλου επί της ΑΕΚ την Μεγάλη Πέμπτη, έφυγε από τις ράγες και κόντεψε να συντριβεί ουκ ολίγες φορές. Εντούτοις, κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του. Ο ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και έβδομο την τελευταία δεκαετία επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία του στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Αν κάποτε το σερί πέντε συνεχόμενων πρωταθλημάτων (1953-1940) στα πρώτα χρόνια ζωής του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου  Ελλήνων Λευκωσίας έμοιαζε άπιαστος στόχος, πλέον αποτελεί πρόκληση.   
Σε μια σεζόν γεμάτη εμπόδια, σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και διαταραχές στα αποδυτήρια της ομάδας, οι «γαλαζοκίτρινοι» κατάφεραν να διατηρήσουν τα σκήπτρα του βασιλιά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στους ομίλους του Champions League.
 
Για τον ΑΠΟΕΛ η κατάκτηση του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ώστε ο δρόμος για πρόκριση σε ευρωπαϊκό όμιλο να είναι ευκολότερος. Το ζητούμενο επετεύχθη και… έσωσε μια χρονιά που όλα πήγαν στραβά. Ο μεγάλος στόχος της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League χάθηκε κόντρα στην Αστάνα Καζακστάν, ενώ ο ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να πετύχει το ιστορικό τρίτο συνεχόμενο νταμπλ, αποκλειόμενος στα ημιτελικά του κυπέλλου από τον Απόλλωνα.  Η χρονιά συνοδεύτηκε με δύο απολύσεις προπονητών, μια αποδέσμευση τεχνικού διευθυντή, εσωτερικές διαμάχες και αμφισβήτηση.
 
Ξήλωμα της ομάδας
Ο αποκλεισμός από την Αστάνα στα play off έφερε την πρώτη φουρτούνα στον «Αρχάγγελο» και σηματοδότησε αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη έδωσε  χαρτί απόλυσης στον Ντομίγκος Πασιένσια, ο οποίος ήταν υπό αμφισβήτηση από την πρώτη μέρα που κάθισε στον γαλαζοκίτρινο πάγκο. Η επιλογή της πρόσληψης του Τιμούρ Κετσπάγια έμοιαζε ως η καλύτερη για την αγωνιστική βελτίωση της ομάδας. Ο ΑΠΟΕΛ πήρε έναν προπονητή με δεδομένη αξία, γνώστη του ρόστερ του και της κυπριακής πραγματικότητας.
 
Οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής των Φερνάντο Καβενάγκι και Μπόι Βάτερμαν ήταν η παραδοχή των λαθών που έγιναν στον προγραμματισμό του καλοκαιριού με τον διευθυντή ποδοσφαίρου Γκουστάβο Μαντούκα να βλέπει την πόρτα εξόδου σχεδόν δύο μήνες μετά τον ερχομό του Τιμούρ Κετσπάγια.
 
Αρνητικός απολογισμός
Ο ΑΠΟΕΛ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος χωρίς να κερδίσει ούτε ένα ντέρμπι. Στις 3 Ιανουαρίου χάνει από τη Δόξα με 2-1 και δέχεται δεύτερη κολλητή ήττα για πρώτη φορά μετά την άνοιξη του 2014,  συνεχόμενες εντός έδρας ήττες για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2008, τέσσερις εντός έδρας ήττες για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1996/97 και βρέθηκε στο -7 από την κορυφή, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί ξανά την τελευταία εφταετία. Από το 2000 και έπειτα ο ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής όταν υπολειπόταν περισσότερους των έξι βαθμών από τον πρωτοπόρο.
 
Η καρέκλα του Τιμούρ Κετσπάγια άρχισε να τρίζει, καθώς ο Γεωργιανός τεχνικός δέχθηκε πυρά, εντούτοις βρήκε σύμμαχο τον νεοπροσληφθέντα στη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου, Τόζα Σάμπουριτς.
 
Ο Γενάρης της αντεπίθεσης
Καταλυτικές στην πορεία του ΑΠΟΕΛ για κατάκτηση του 25ου πρωταθλήματος στην ιστορία της ομάδας αποδείχθηκαν οι τρεις προσθήκες του Ιανουαρίου. Γιάννης Γιαννιώτας, Γιώργος Μερκής και Ζίφκο Μιλάνοφ βοήθησαν τα μέγιστα στην προσπάθεια των γαλαζοκιτρίνων για διατήρηση των κεκτημένων.
 
Ο Τιμούρ Κετσπάγια πιστώνεται το γεγονός ότι αναγέννησε ποδοσφαιριστές όπως οι Τόμας ντε Βινσέντι και Γιώργος Εφραίμ, ενώ έβγαλε από την ναφθαλίνη τους Πίερο Σωτηρίου και Κωστάκη Αρτυματά, οι οποίοι αποδείχθηκαν σημαντικά «χαρτιά» στην πορεία προς τον τίτλο. Ο Γεωργιανός προπονητής παρά τα όσα του καταλογίστηκαν για απρεπή συμπεριφορά στα αποδυτήρια, δικαιούται μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας.
 
Στις 21 Μαρτίου ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ντέρμπι κορυφής την ΑΕΚ με το επιβλητικό 3-0, πήρε κεφάλι έξι βαθμών στην κορυφή της βαθμολογίας και έγινε το απόλυτο αφεντικό για κατάκτηση του τίτλου.
 
Το τέλος του Τιμούρ
Το φραστικό επεισόδιο μεταξύ Τιμούρ Κετσπάγια και Πρόδρομου Πετρίδη στις 20 Μαρτίου μετά το τέλος της εκτός έδρας νίκης επί της ΑΕΚ στο ΓΣΖ, με αφορμή την κόκκινη στον Τόμας ντε Βινσέντι ράγισε το γυαλί στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ είχε προηγουμένως γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων από ποδοσφαιριστές της ομάδας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Κετσπάγια ότι βρίζει και παραφέρεται στα αποδυτήρια. Μέχρι και ότι πέταξε μπουκάλι σε παίκτη χρεώθηκε ο Γεωργιανός προπονητής, ο οποίος πλήρωσε επίσης το τίμημα της περιθωριοποίησης αρκετών παικτών, στρέφοντας τους εναντίον του.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήταν η αντίδραση του Τιμούρ Κετσπάγια για την απόδοση του Σεμίρ Στίλιτς, στον επαναληπτικό κυπέλλου με τον Απόλλωνα. Ο πρώην τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, βλέποντας τον Σλοβένο να έχει κάκιστη απόδοση έγινε έξαλλος και ξεστόμισε μερικά… γαλλικά που είχαν αποδέκτη τον πρόεδρο της εταιρείας.
 
Τα πιο πάνω αποδείχθηκαν σημαντικότερα των επιτυχιών του Κετσπάγια, ο οποίος παρέλαβε μια ομάδα με κενά και παραλήψεις, ωστόσο κατάφερε να της προσδώσει αγωνιστική ταυτότητα και ενισχυμένος με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου την οδήγησε πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έχοντας προβάδισμα τεσσάρων βαθμών από την ΑΕΚ, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος.
 
Στόχος επετεύχθη αλλά…
Το τέλος της σεζόν βρίσκει τον ΑΠΟΕΛ να πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να έχει μπροστά του την τεράστια πρόκληση των ομίλων του Champions League. Οι γαλαζοκίτρινοι θα έχουν για τελευταία φορά στη φαρέτρα τους την συγκομιδή των 20825 βαθμών από την επική πορεία στους 8 της διοργάνωσης την περίοδο 2011-12 και καλούνται να τους αξιοποιήσουν. Η εξάρτηση ή μάλλον η βιωσιμότητα του ΑΠΟΕΛ εξαρτάται από τα έσοδα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα μετά βίας φτάνουν τα 6 εκατ. ευρώ.