Οι ομάδες που δεν υποβιβάστηκαν ποτέ στην Β' κατηγορία

Από τις 39 ομάδες που αγωνίσθηκαν στην Α’ κατηγορία από το 1934-35, χρονιά στην οποία τέθηκε υπό την αιγίδα της ΚΟΠ το πρωτάθλημα, μόνο οι εφτά δεν έζησαν την εμπειρία της διαβάθμισης στη Β’ κατηγορία.
 
Αυτές είναι οι ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Ομόνοια, Απόλλων, Πεζοπορικός, Τσεντίν Καγιά και Τραστ. Κάθε μια από αυτές έχει τις ιδιαιτερότητές της.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποβιβασμός από την Α’ στην Β’ κατηγορία ίσχυσε για πρώτη φορά στο κυπριακό πρωτάθλημα από την περίοδο 1954-55.
 
Δεν υποβιβάστηκαν ποτέ
Ο ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1956-57 ήταν τελευταίος – σε πρωτάθλημα εννέα ομάδων -, αφού προτεραιότητα των παικτών ήταν η εμπλοκή τους στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Η ομάδα της Λευκωσίας, όμως δεν υποβιβάστηκε μιας και αποφασίσθηκε να μην ισχύει η διαβάθμιση τη χρονιά εκείνη, όπως και την επόμενη (στον πυθμένα της βαθμολογίας ήταν ο Ολυμπιακός).
 
Η Ανόρθωση, αν και δεν υποβιβάστηκε ποτέ, εντούτοις την περίοδο 1945-46 αγωνίσθηκε στη Β’ κατηγορία. Την περίοδο 1937-46 η ομάδα της Αμμοχώστου ανέστειλε τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και με την επαναλειτουργία του ξεκίνησε από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία
 
Η Ομόνοια, ο Τραστ στα τέσσερα χρόνια ζωής του και η Τσεντίν Καγιά μέχρι την αποχώρησή της από την ΚΟΠ το 1955 είναι άλλες τρεις ομάδες που δεν έπεσαν ποτέ στη Β’ κατηγορία. Ο Απόλλων τα πρώτα χρόνια (1955-57) της ίδρυσης του αγωνίσθηκε στη Β’ κατηγορία, αλλά μετά την άνοδό του δεν επέστρεψε. Διαρκώς στα μεγάλα σαλόνια ήταν και ο Πεζοπορικός, πριν την ενοποίηση με την ΕΠΑ.
 
Τουλάχιστον μία φορά
Τρεις ομάδες πέρασαν… τον εφιάλτη της Β’ κατηγορίας τουλάχιστον μία φορά στην ιστορία τους. Η ΑΕΛ, που μαζί με τον ΑΠΟΕΛ έχει τις περισσότερες παρουσίες στην Α’ κατηγορία (79), βρέθηκε στη δυσάρεστη στιγμή να αγωνισθεί την περίοδο 1996-97 στην Β’ κατηγορία. Η ΕΠΑ το έζησε τη σεζόν 1989-1990, ενώ η ΑΕΚ πριν από έξι χρόνια (2009-10).
 
Δεν επέστρεψαν
Εφτά ομάδες μπορεί να υποβιβάστηκαν μόνο μία φορά από την Α’ στην Β’, μιας και μόνο μία φορά παρουσιάστηκαν στην Α’ κατηγορία. Ο Ορφέας ήταν στα ψηλά την τετραετία 1959-1963 και από τότε έγινε ομάδα των μικρότερων κατηγοριών, ενώ πλέον παίζει στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΛ.
 
Η ΑΕΚ Κουκλιών μετά τη σεζόν 2013-14 διαλύθηκε, κατάληξη που είχε το 2013 και ο Ατρόμητος που αγωνίσθηκε στην Α’ κατηγορία το 2008-09. Ο Χαλκάνορας ήταν στην πρώτη κατηγορία τη διετία 1977-79. Μία χρονιά είχαν, επίσης, οι Ονήσιλος (2003-04), ΘΟΪ (2005-06) και Οθέλλος (2014-15).
 
Περισσότερες από μία
Πιο κάτω είναι οι ομάδες που διαβαθμίστηκαν από την Α’ στην Β’ κατηγορία, περισσότερες από μία φορά στην ιστορία τους: Ολυμπιακός, Νέα Σαλαμίνα, Άρης, ΕΝΠ, Αλκή, Εθνικός Άχνας, ΑΠΟΠ, Ευαγόρας, Διγενής, Ομόνοια Αραδίππου, Δόξα, ΑΫΜΑ, ΑΕΠ, Ερμής, ΑΣΙΛ, ΑΠΕΠ, Αναγέννηση, ΑΠΟΠ/Κινύρας, Κεραυνός, Αγία Νάπα και Εθνικός Άσσιας.