Κύπρος: Το πιο ανισόρροπο πρωτάθλημα στην Ευρώπη!

Ό,τι μέχρι σήμερα υπήρχε ως διάχυτη αίσθηση στην πλειονότητα του κυπριακού ποδοσφαιρόφιλου κοινού, απέκτησε πλέον και επιστημονική υπόσταση και επιχειρηματολογία. Το εγχώριο πρωτάθλημα είναι το πλέον ανισόρροπο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών!

Αντικείμενο της έρευνας, η οποία εκτάθηκε σε 29 ευρωπαϊκές διοργανώσεις. ήταν το ποσοστό των αγώνων που λήγουν με διαφορά τριών ή περισσοτέρων τερμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο στην τρέχουσα περίοδο σχεδόν ένα στα τρία παιχνίδια (29,5%) λήγει με ευρεία επικράτηση μιας ομάδας, όπως π.χ. το χθεσινοβραδινό 3-0 της Ρεάλ επί της Γιουβέντους στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Στη δεύτερη θέση, αλλά πρώτο μεταξύ όλων των ερευνηθέντων πρωταθλημάτων, φιγουράρει το κυπριακό, στο οποίο το ποσοστό αγώνων που λήγουν με διαφορά 3+ τερμάτων αγγίζει το 27%, ποσοστό αυξημένο κατά 4,5% σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο (22,5%)! Στην τρίτη θέση, αλλά με πολύ μεγάλη απόσταση από το εγχώριο πρωτάθλημα, είναι πλασαρισμένη η Πρέμιερ Λιγκ με ποσοστό 21,9%, ενώ η Σέριε Α είναι έβδομη (19,8%), η Ισπανία δέκατη (17,9%), η Γαλλία δωδέκατη (17,6%) και η Γερμανία… 28η (11,1%), πολύ πίσω ακόμη κι από το Γιουρόπα Λιγκ που ευρίσκεται στη 17η θέση (16,1%)!

Η τάση, όπως καταγράφεται από τη σχετική έρευνα, είναι ευδιάκριτη, καθώς σε 20 από τις 29 διοργανώσεις που μελετήθηκαν υπάρχει αύξηση των άνισων αγώνων σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Όπως αναδεικνύεται από τη δεύτερη στήλη, στην οποία καταγράφεται ο μέσος όρος διαφοράς τερμάτων σε κάθε διοργάνωση, στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτή η διαφορά έχει ανέλθει πλέον στο 1,87 γκολ ανά παιχνίδι, λίγο πιο πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Κύπρο (1,75%)…
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του CIES: