Ζαχίντ: Το 54άρι του πιο ταλαιπωρημένου παίκτη της Ευρώπης

Το ότι ο Γκάγιας Ζαχίντ είναι από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ αλλά και των κυπριακών γηπέδων είναι κάτι που αναγνωρίζει σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Κύπρου.
 
Η πρόταση τριών εκατομμυρίων ευρώ για πάρτι του τον περασμένο Ιανουάριο είναι η αναγνώριση της αξίας και της τεράστιας προοπτικής που συνοδεύει τον Νορβηγό με ρίζες από το Πακιστάν μέσο.
 
Για να τον φέρει στον «Αρχάγγελο» η διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη πλήρωσε μισό εκατομμύριο ευρώ στη Βαλερένγκα, την τελευταία μέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.
 
Η συνέχεια σε όλους γνωστή. Στην Κύπρο της… παντογνωσίας κοντέψαμε να σκαρτάρουμε ένα παιδί 23 ετών από τα πρώτα λεπτά παρουσίας του, προτού ο Γκαγιάς Ζαχίντ μας αναγκάσει, με τις εμφανίσεις του στο γήπεδο, να… καταπιούμε την γλώσσα μας.
 
Πλέον δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ εξαρτάται από τα πόδια του. Ο πολυθεσίτης μέσος (αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ, κόφτης, δεξί μπα-χαφ και επιτελικός μέσος) στη μέρα του κερδίζει αγώνες χάρη στο ταλέντο, την ποδοσφαιρική ευφυΐα και την άνεση που τον χαρακτηρίζει στο γήπεδο.
 
Είτε παίζει στο «Μπερναμπέου», είτε στο «Στέλιος Κυριακίδης» της Πάφου ο Γκαγιάς Ζαχίντ έχει την ίδια συμπεριφορά στο γήπεδο. Στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να βάλει τέλος στο ανεπανάληπτο σερί πρωτιάς των Μοράις-Βινίσιους τρέχοντας (πολύ) περισσότερο κι από τους δύο στα παιχνίδια των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
 
Είναι ο πρώτος σε ασίστ ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ και του κυπριακού πρωταθλήματος και με βάση στατιστικές συγκαταλέγεται στην κορυφαία δεκάδα όλων των πρωταθλημάτων της Ευρώπης. 
 
Η πτώση και η εξήγηση
Τις τελευταίες μέρες γίνεται μπόλικη κουβέντα για πρώτη στην απόδοσή του με αφορμή την ομολογουμένως όχι και τόσο καλή, με βάση τα δικά του επίπεδα, απόδοση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος και στους αγώνες με Ομόνοια (25η αγωνιστική) και Ολυμπιακό (26η αγωνιστική). Κόντρα στην Ομόνοια (στην πρεμιέρα των πλέι οφ) ήταν από τους κορυφαίους του ΑΠΟΕΛ.
 
Δύο στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη για τον Ζαχίντ είναι: 1. Η μονιμοποίηση του στη δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής ούτως ώστε να συνυπάρχουν με τον Εμπεσίλιο στο αρχικό σχήμα, αφού είναι μακράν οι πιο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ.
 
2. Η ασταμάτητη από τον περασμένο Απρίλη συμμετοχή του σε αγώνες χωρίς διακοπή και χωρίς προετοιμασία το καλοκαίρι. Ο Ζαχίντ ήταν στην ενδεκάδα της Βαλερένγκα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Νορβηγίας στις 3 Απριλίου με αντίπαλο την Βίκινγκ και εκ τότε αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου με την προηγούμενη ομάδα του προτού πάρει μεταγραφή στον ΑΠΟΕΛ τέλος
Αυγούστου.
 
Στις 9 Σεπτεμβρίου έκανε ντεμπούτο με τους «γαλαζοκίτρινους» απέναντι στη Νέα Σαλαμίνα στο «Αμμόχωστος» και μέτρησε μέχρι σήμερα 32 αγώνες σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.
 
Από τον Απρίλη μέχρι τις 11 Μαρτίου και τον αγώνα με την ΑΕΚ ο Ζαχίντ έπαιξε συνολικά 54 (!) παιχνίδια την ώρα που ο δεύτερος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ (Νούνο Μοράις) με τους περισσότερους αγώνες στην «πλάτη» κατέγραψε 42 εμφανίσεις, ενώ σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους δεν έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία, αφού το πρωτάθλημα Νορβηγίας βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 
Πέραν τούτου ο 23χρονος μέσος είναι ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα λεπτά (2249’) συμμετοχής στο πρωτάθλημα για τον ΑΠΟΕΛ και ο άνθρωπος που επέλεξε τις περισσότερες φορές στο αρχικό σχήμα (26) ο Δώνης, παρόλο που ενσωματώθηκε στην ομάδα στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος.