Πόσο εύκολο είναι να βγει πρόεδρος της ΚΟΠ για 5,5 χρόνια;

Από το 1975 οι θητείες των εκάστοτε προέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ήταν είτε διετείς είτε τετραετείς. Ο θάνατος του Κωστάκη Κουτσοκούμνη αποτέλεσε μια πρεμιέρα στην ιστορία της ΚΟΠ, καθώς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που αποβιώνει, και αυτή η πρεμιέρα ίσως συνοδευτεί σύντομα και από ακόμη μία.

Στη χθεσινή συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης στις 18 Μαρτίου με θέμα τη διαδικασία αναπλήρωσης του αποβιώσαντα προέδρου της.

Ως όφειλε βάσει καταστατικού, το Δ.Σ. ενημέρωσε οκτώ ημέρες νωρίτερα τα μέλη, στην κρίση των οποίων θα τεθεί η εισήγηση για τροποποίηση του καταστατικού, προκειμένου ο διάδοχος του Κωστάκη Κουτσοκούμνη να μην εκτίσει μόνον το υπόλοιπο της θητείας του (σ.σ. έως τον Αύγουστο του 2019) αλλά και μια πρόσθετη τετραετία (2019-2023), δηλαδή να μείνει στο θώκο συνολικά για πεντέμισι χρόνια.
 
Σύνθεση και δικαίωμα ψήφου
Πόσο εύκολο όμως είναι ν’ αλλάξουν οι πρόνοιες του καταστατικού για ένα τέτοιο θέμα; Υπενθυμίζεται ότι -βάσει του Άρθρου 5, παράγραφος 1- μέλη της Γενικής Συνέλευσης με δικαίωμα ψήφου λογίζονται οι εκπρόσωποι των ομάδων της α’ κατηγορίας (14), οι εκπρόσωποι των ομάδων της β’ κατηγορίας (2) και ο εκπρόσωπος των ομάδων της γ’ κατηγορίας.

Παρόντες σε μια Γενική Συνέλευση μπορούν να είναι επίσης το Δ.Σ. της ΚΟΠ, η Εξελεγκτική Επιτροπή, ο αντιπρόσωπος των ομάδων της επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ, το προσωπικό της ομοσπονδίας ή ειδικοί προσκεκλημένοι του Δ.Σ., ωστόσο ουδείς εξ αυτών έχει δικαίωμα ψήφου.

Της Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει ο πρόεδρος της ΚΟΠ, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής πρόεδρος (Γιώργος Κούμας).
 
Απαρτία
Όπως ορίζεται στο άρθρο 6, σε μια απλή (τακτική) Γενική Συνέλευση απαρτία υπάρχει όταν οι παρόντες είναι περισσότεροι από τους απόντες. Σε περίπτωση μη απαρτίας συγκαλείται το αργότερα μέσα σε επτά ημέρες νέα Γενική Συνέλευση, όπου όσοι κι αν είναι οι παρόντες θεωρείται πως υπάρχει απαρτία.

Όταν όμως πρόκειται για Έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπως αυτή της 18 Μαρτίου, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Σύμφωνα με το σημείο 3 του άρθρου 6, «Νοείται ότι απαρτία σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, της οποίας σκοπός είναι η έγκριση νέων άρθρων ή τροποποίηση υφισταμένων άρθρων του Καταστατικού ή των Κανονισμών, θα είναι τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών. Η ίδια απαρτία απαιτείται και σε νέα Συνέλευση στην περίπτωση μη απαρτίας κατά την πρώτη σύγκληση της».

Με άλλα λόγια, για να υπάρχει απαρτία στις 18 Μαρτίου θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον 12 μέλη.
 
Πλειοψηφία
Όπως ορίζεται από το σημείο 4 του άρθρου 6, «αι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως θα λαμβάνωνται δι’ απλής πλειοψηφίας, εκτός εάν άλλως ειδικώς προνοείται. Αι ψηφοφορίαι είναι φανεροί, εκτός εάν δύο μέλη ζητήσωσι μυστικήν ψηφοφορίαν».

Το σημείο-κλειδί είναι η φράση «εκτός εάν άλλως ειδικώς προνοείται». Κι αυτό, διότι στο σημείο 3 του άρθρου 8 αναφέρεται ρητώς: «Διά την λήψιν εγκύρου αποφάσεως περί τροποποιήσεως του Καταστατικού ή των Κανονισμών απαιτούνται, εκτός αν αλλού προνοείται διαφορετικά, αι  ψήφοι των 2/3 των παρόντων Μελών στη Γενική Συνέλευση, ευρισκόμενη σε απαρτία όπως προβλέπεται σε αυτό το Καταστατικό, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι λιγότερο των εννέα θετικών ψήφων».