Ένα βήμα πριν την αυτοκτονία πρώην παίκτης της Ανόρθωσης!

Ήταν η πιο επιτυχημένη σεζόν της ζωής του. Όταν ο Ντέλρον Μπάκλεϊ μετακινήθηκε το καλοκαίρι του 2004 από την Μπόχουμ στην Μπίλεφελντ, έκλεψε τις εντυπώσεις με τη νεοφώτιστη στην Μπούντεσλιγκα την περίοδο 2004/05. Με 15 τέρματα και τρεις ασίστ είχε συμμετοχή σε κάθε δεύτερο γκολ της Αρμίνια, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει το ενδιαφέρον πιο μεγάλων συλλόγων.

Το καλοκαίρι του 2005 η Ντόρτμουντ κατέβαλε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, αλλά εκεί η μηχανή των γκολ… μπλόκαρε. Σε 28 παιχνίδια με τα κιτρινόμαυρα ο Νοτιοαφρικανός δεν σημείωσε ούτε ένα τέρμα, δεν μοίρασε ούτε μία ασίστ. Η πίεση προς τον 28χρονο τότε άσο ξεπέρασε κάθε όριο.

«Πήγα σε μια συγκέντρωση με οπαδούς της ομάδας, με έβρισαν και με έφτυσαν», αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην BILD ο 40χρονος σήμερα Μπάκλεϊ, στον οποίο αρκετά πράγματα στράβωσαν και σε προσωπικό επίπεδο. Η οικία του διαρρήχθηκε και η τότε δίχρονη κόρη του έπεσε από τη σκάλα.

Τα νεύρα του είχαν γίνει σμπαράλια, ο μεγαλύτερος αγώνας του ήταν με αντίπαλο την κατάθλιψη. «Ένα βράδυ πήρα την απόφαση να τερματίσω τη ζωή μου». Είχε σχεδιάσει ήδη την αυτοκτονία του, όταν το επόμενο πρωί μπήκε στο μπάνιο μ’ ένα σχοινί. Ακολούθως προσευχήθηκε στο Θεό και η σκέψη του πήγε στην κόρη του, η οποία θα ήταν υποχρεωμένη να μεγαλώσει χωρίς τον πατέρα της.

Αυτή η σκέψη τον έφερε… τούμπα, τον έκανε να αποφασίσει να μην κόψει το νήμα της ζωής του, αλλά να την αλλάξει. Την επόμενη περίοδο μετακινήθηκε υπό μορφή δανεισμού στη Βασιλεία (Ελβετία) και ούτε οι συμπαίκτες του στην Ντόρτμουντ ούτε η σύζυγός του υποψιάστηκαν πως ήταν καταθλιπτικός.

Από αγωνιστικής πλευράς, η θητεία στην Ελβετία δεν ήταν ουσιωδώς καλύτερη σε σύγκριση με το Βατερλό του στο Ντόρτμουντ: μέτρησε μόνο ορισμένες ολιγόλεπτες συμμετοχές και ήταν ακίνδυνος απέναντι στην αντίπαλη εστία. Σε 22 παιχνίδια σκόραρε μόνο μια φορά, ενώ ετοίμασε άλλα δύο τέρματα. Στο τέλος της περιόδου, ωστόσο, στέφθηκε κυπελλούχος και αυτός παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός τίτλος στην καριέρα του.

Το 2007 επέστρεψε για 18 μήνες στην Ντόρτμουντ, δεν κατάφερε όμως να βρει ξανά την όσφρηση του γκολ. Μετά από δύο σταθμούς στη β’ κατηγορία της Γερμανίας (Μάιντς, Καρλσρούη) αποφάσισε να αλλάξει περιβάλλον και το καλοκαίρι του 2009 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ανόρθωσης, με την οποία μέτρησε 20 συμμετοχές και δύο γκολ σε μια σεζόν.

Ακολούθως επέστρεψε στην πατρίδα του (Μάριτσμπουργκ), όπου το 2014 κρέμασε τα παπούτσια του και από το 2016 ξεκίνησε να ασκεί την προπονητική. Επί του παρόντος εργάζεται ως βοηθός προπονητής στην Αμαζούλου, η οποία έπειτα από 20 αγωνιστικές ευρίσκεται στην όγδοη θέση της α’ κατηγορίας (16 ομάδες). Ο πρώην άσος της «Κυρίας» πάντως διαπρέπει τηλεοπτικά, καθώς στο γνωστό χορευτικό show “Dancing with the Stars” είναι πολύ κοντά στην τελική νίκη με την παρτενέρ του Αντζελίκ Άλισον.