Απόλλων: Πρόκληση η ευφορία, πιο μεγάλη η… ταχύτητα!

Από τις ομάδες της πρώτης εξάδας, οι οποίες έχουν πανηγυρίσει νίκη σε ντέρμπι, ο Απόλλων ήταν ο χρονικά τελευταίος που πανηγύρισε μια ευρεία επικράτηση. Η Ομόνοια είχε σύρει το χορό (με το 5-2 στο ΓΣΠ επί της ΑΕΚ) και την είχαν ακολουθήσει η ΑΕΚ (με το εντός έδρας 5-0 επί του «τριφυλλιού» στην έδρα της), ο ΑΠΟΕΛ (3-0 την Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος») και η Ανόρθωση (με το εντός έδρας 3-1 επί της ΑΕΚ), προτού οι κυπελλούχοι θριαμβεύσουν 4-0 του ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία.

Από τον προηγούμενο και… επόμενο αντίπαλό του ο Απόλλων καλείται να παρουσιάσει πιο αποτελεσματική διαχείριση της ευφορίας, προκειμένου την ερχόμενη Τετάρτη στο «Τσίρειο» να μην αντιστραφούν οι ρόλοι. Το νικηφόρο σερί επτά αγωνιστικών, οι δύο κολλητές ανατροπές σε ντέρμπι, η ευφορία στην ομάδα και στον κόσμο δεν αποδείχθηκαν καλοί συμβουλάτορες για τους «γαλαζοκίτρινους» στο ντέρμπι κορυφής του ΓΣΠ. Σε τέσσερις μέρες έρχεται η σειρά των «κυανολεύκων» να δείξουν πώς τα βγάζουν πέρα με την πίεση του φαβορί.

Η επιτυχής ανταπόκριση σε αυτήν την αποστολή, ωστόσο, δεν είναι το σημείο-κλειδί στην πορεία για τα εγχώρια πρωτεία. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή καθ’ οδόν για το πρωτάθλημα είναι η διαχείριση της ταχύτητάς της. Όσες φορές ο Απόλλωνας έχει την ευκαιρία να πάει το παιχνίδι σε υψηλές εντάσεις αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ακαταμάχητος, καθώς η μετάβασή του από άμυνα σε επίθεση γίνεται σε ρυθμό απλησίαστο από τους ανταγωνιστές του.

Το θέμα συνεπώς δεν είναι ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος εκ φύσεως και ποιότητας δεν ταμπουρώνεται, αλλά οι υπόλοιπες ομάδες της εξάδας που εν γνώσει της διαφοράς δυναμικής εκχωρούν στους «κυανολεύκους» την μπάλα και την πρωτοβουλία υποχωρώντας και συρρικνώνοντας τους χώρους στο δικό τους μισό ή ένα τρίτο του γηπέδου.

Σε επτά τέτοια ντέρμπι ο Απόλλωνας μετρά μέχρι στιγμής δύο νίκες (αμφότερες επί της Ομόνοιας) και πέντε ισοπαλίες (από δύο με ΑΕΛ, Ανόρθωση και μία με ΑΕΚ). Σε όλες τις περιπτώσεις έχει σημειώσει μόλις ένα γκολ και ουδέν προϊδεάζει ότι αυτές οι ομάδες θα αλλάξουν τακτική στα πλέι οφ. Αυτός που θα είναι υποχρεωμένος ν’ αλλάξει είναι ο νυν πρωτοπόρος που θα πρέπει να βρει τρόπο να πηγαίνει και αυτά τα παιχνίδια σε τόσο υψηλές εντάσεις που οι αντίπαλοί του δεν θα μπορούν ν’ ακολουθήσουν.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του σε αυτή τη σεζόν και η αξιοποίησή του σε όλα (ή τα πλείστα) ντέρμπι είναι η παράμετρος που θα κρίνει αν θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 2006.