Το «δράμα» Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ στη Φιλανδία – Η πολιτική, τα «μαχαίρια» και τα λεφτά του Κράτους

Μεγάλο αφιέρωμα στο ντέρμπι του κυπριακού ποδοσφαίρου που θα γίνει την Παρασκευή (17/11) δημοσιεύει ιστοσελίδα της Φιλανδίας. 
 
Η varamaalivahti.com αναλύει το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ σε βάθος παρουσιάζοντας το κοινωνικό προφίλ των οπαδών των δύο ομάδων, τις πολιτικές πεποιθήσεις των δύο σωματείων και τα αγωνιστικά δεδομένα για το «δραματικό», όπως το χαρακτηρίζει ντέρμπι της Λευκωσίας. 
 
 
Διαβάστε αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία του αφιερώματος
«Την Παρασκευή το πρώτο δραματικό ντέρμπι της χρονιάς θα διεξαχθεί στη Λευκωσία, μεταξύ Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ. Οι ομάδες είναι οι μεγαλύτερες του νησιού και η λατρεία των οπαδών στις ομάδες τους είναι απίστευτη. Οι επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν έχουν μειώσει την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά έχει κάνει τους οπαδούς της Ομόνοιας πιο απαιτητικούς και από τους ιδιοκτήτες της ομάδας.  
 
Οι αγώνες μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ είναι πάντα στο επίκεντρο. Παρόλο που και οι δύο ομάδες προέρχονται από την πρωτεύουσα Λευκωσίας, η Ομόνοια είναι μια λαϊκή ομάδα με οπαδούς σε όλο το νησί.
 
Η επιτυχία του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη έφερε χρήματα και δύναμη στο σύλλογο, ενώ η Ομόνοια έχει ταλαιπωρηθεί από οικονομικά προβλήματα και συνέπεια αυτού είναι το γεγονός πως η τελευταία νίκη της Ομόνοιας κόντρα στον ΑΠΟΕΛ επετεύχθη στις 6 Απριλίου 2013.
 
Μετά από αυτό το παιχνίδι, οι ομάδες έχουν συναντηθεί 19 φορές, ο ΑΠΟΕΛ έχει κερδίσει 13, ενώ έξι αγώνες τέλειωσαν ισόπαλοι. Αυτό το αρνητικό σερί έχει φέρει πίεση στην Ομόνοια. 
 
Η πολιτική ήταν πάντα ένας μεγάλος παράγοντας που επηρεάζει το ποδόσφαιρο του νησιού. Η Κύπρος δεν είναι τόσο δημοφιλής για τον αθλητισμό της, έτσι οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν πάντα το ποδόσφαιρο για να αυξήσουν τη δημοτικότητα τους.
Η αριστερή Ομόνοια ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου 1948 μετά από αντίδραση για το πολιτικό σχόλιο του ΑΠΟΕΛ για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Ο ΑΠΟΕΛ είχε στείλει ένα τηλεγράφημα στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού, με το οποίο ευχόταν να ολοκληρωθεί η «κομμουνιστική εξέγερση». Πολλοί παίκτες του ΑΠΟΕΛ και αθλητές το θεώρησαν ως πολιτική δήλωση και ως αντίδραση παραιτήθηκαν και ίδρυσαν την Ομόνοια.
 
Ο ΑΠΟΕΛ είναι ένα δεξιό αθλητικό σωματείο του οποίου τα αρχικά σημαίνουν «Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας». Για αυτό το λόγο κυματίζουν ελληνικές σημαίες στους αγώνες της ομάδας, ενώ οι οπαδοί της Ομόνοιας κυματίζουν την κυπριακή σημαία.
Το πολιτικό ζήτημα είναι ακόμα ορατό στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι ιδιοκτήτες των δύο ομάδων ανήκαν κατά καιρούς στον οικοδομικό τομέα και ανάλογα με την Κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία οι εταιρείες αυτών των ανθρώπων έπαιρναν τα καλύτερα έργα. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας αυτή η κρατική βοήθεια έχει μειωθεί και ανάγκασε τις ομάδες να αναζητήσουν αγωνιστική επιτυχία, ειδικά από την Ευρώπη. Ο ΑΠΟΕΛ τα κατάφερε, η Ομόνοια όχι. 
 
Η Ομόνοια έχει επενδύσει πολύ τη φετινή σεζόν, με την πρόσληψη του Πάμπου Χριστοδούλου, πρώην ομοσπονδιακού προπονητή. Ειδικεύεται στις άκρες που έχει στην πορτογαλική αγορά και στο στήσιμο ομάδων με χαμηλό μπάτζετ και αυτό επέτρεψε τη δημιουργία ενός συνόλου δυνατού με πιο λίγα λεφτά. Η Ομόνοια είναι πάντα δυνατή στην έδρα της, αλλά στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ δεν θα έχει τόσο το πλεονέκτημα του ΓΣΠ, το οποίο χρησιμοποιεί και ο ΑΠΟΕΛ. 
 
Ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε το ιδανικό ξεκίνημα στη σεζόν, έχοντας διακυμάνσεις στην απόδοση του. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις, πέραν από τους οπαδούς του. Ο ΑΠΟΕΛ έχει πολύ φανατικούς οπαδούς που μπορούν να επηρεάσουν αρκετά ένα παιχνίδι.  Όταν η ομάδα δεν πάει καλά βγαίνουν «μαχαίρια» για διοίκηση, προπονητές και παίκτες. Αντίθετα όταν ο ΑΠΟΕΛ κερδίζει αντιμετωπίζονται σαν Θεοί. 
 
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του ντέρμπι είναι ο Μίκαελ Ποτέ. Μετακόμισε στον ΑΠΟΕΛ από την Τουρκία, αλλά προηγουμένως ήταν ο καλύτερος επιθετικός της Ομόνοιας. Αλλά η αγάπη των οπαδών της Ομόνοιας τους επεφύλασσε έκπληξη».