Όταν η Ομόνοια προκάλεσε πάταγο στην Ευρώπη διαλύοντας τον Άγιαξ

7 Νοεμβρίου 1979, η Ομόνοια υποδεχόταν στο Μακάρειο στάδιο τον Άγιαξ. Στις κερκίδες βρίσκονταν 18.000 φίλοι των πρασίνων που έμελλε να ζήσουν μία ιστορική ευρωπαϊκή βραδιά για την Ομόνοια, αλλά γενικότερα και το κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
Ήταν μία ημέρα που η Ομόνοια άφησε άφωνη την ποδοσφαιρική υφήλιο διαλύοντας τον «Αίαντα» με 4-0 στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1978/79.
 
Το αποτέλεσμα αυτό δεν είχε αντίκρισμα όσον αφορά την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Εξάλλου, το 10-0 του πρώτου αγώνα στο Άμστερνταμ είχε εκμηδενίσει τις όποιες πιθανότητες της Ομόνοιας. Παρόλα αυτά ήταν μία εφιαλτική βραδιά για την ολλανδική ομάδα και σε αυτό έβαλε το χεράκι της η Ομόνοια.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη σεζόν ο Άγιαξ έφθασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, οπότε και αποκλείστηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ δεχόμενος δύο ήττες (2-0, 1-0) από την αγγλική ομάδα.
 
Η ενδεκάδα της Ομόνοιας στο ιστορικό παιχνίδι ήταν: Μάριος Πραξιτέλους, Πέτρος Φρίξου, Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Κούλλης Πογατζής, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Κώστας Πέτσας, Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Κανάρης.
Δύο τέρματα για τους πράσινους πέτυχε ο Καϊάφας (38’, 56’), ενώ δίχτυα βρήκαν από μία φορά οι Τσίκκος (10’) και Δημητρίου (13’). Ο τελευταίος είχε και δοκάρι στο 33’.