Ο ΑΠΟΕΛ γκρεμίζει τα τείχη της Ευρώπης (pics+vids)

Το φαινόμενο ΑΠΟΕΛ χρίζει… επιστημονικής έρευνας. Η ομάδα που «σέρνεται» στην Κύπρο και πριν μερικά εισοσιτετράωρα ο προπονητής της υπέβαλε παραίτηση στη διάθεση της διοίκησης τρέλανε ξανά την ποδοσφαιρική Ευρώπη.
 
 
Στο καυτό «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» της Βεστφαλίας ο πρωταθλητής Κύπρου γκρέμισε το φημισμένο «κίτρινο τοίχος», όπως αποκαλούν την εξέδρα των οργανωμένων οπαδών της Μπορούσια και απέσπασε ιστορική ισοπαλία 1-1, για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
 
Ήταν η τρίτη ισοπαλία στο 18ο παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ απέναντι σε γερμανικές ομάδες. Το «χρυσό» γκολ του Ποτέ στο 51’ ισοφάρισε το τέρμα του Γκερέιρο στο 29’ με το οποίο η Μπορούσια προηγήθηκε στο σκορ.
Το τελευταίο γκολ του ΑΠΟΕΛ εκτός έδρας σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ ήταν στις 18 Οκτωβρίου 2011 κόντρα στην Πόρτο με δράστη τον Αΐλτον. Από τότε, οι «γαλαζοκίτρινοι» δεν βρήκαν στόχο εκτός έδρας.
 
Το 5-3-2 του Δώνη και ο μπακ Καρλάο
Ο Γιώργος Δώνης εξέπληξε παρατάσσοντας τον ΑΠΟΛΕ με σχηματισμό 5-3-2 έχοντας βαρυφορτωμένη μεσοαμυντική γραμμή. Με το που δέχθηκαν το γκολ οι «γαλαζοκίτρινοι» άλλαξε το πλάνε του σε 4-2-3-1 με τον Καρλάο αριστερό μπακ και τον Αλεξάνδρου στο δεξί  φτερό της επίθεσης.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Ντόρτμουντ να κυριαρχεί πλήρως, κάτι που αντικατοπτρίζεται από τις τελικές προσπάθειες, 11 εναντίον καμίας του ΑΠΟΕΛ. Ο Πέρεθ έσωσε σε 3-4 προσπάθειες των Γερμανών και το 1-0 έδινε το δικαίωμα στον ΑΠΟΕΛ να ελπίζει.
 
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Δώνης έριξε στο ματς τον Σάλαϊ στη θέση του Αλεξάνδρου. Ο ΑΠΟΕΛ ισορρόπησε την αναμέτρηση και στο 51’ ο Αλωνεύτης βρήκε τον Καρλάο που προωθήθηκε ως αριστερός μπακ, έκανε το γύρισμα την κατάλληλη στιγμή και ο Ποτέ σταμάτησε ωραία την μπάλα γύρισε το σώμα και «κάρφωσε» την μπάλα στα δίκτυα των Γερμανών.
Η πίεση και το δοκάρι
Οι Γερμανοί χωρίς να είναι καταιγιστικοί πίεσαν τον ΑΠΟΕΛ για δεύτερο γκολ, έφτιαξαν φάσεις με αποκορύφωμα το οριζόντιο δοκάρι του Καγκάβα, αλλά και του Ομπαμεγιάγκ στις καθυστερήσεις. Ο ΑΠΟΕΛ αμύνθηκε σωστά και είχε καλές προϋποθέσεις για δεύτερο τέρμα με τους Ζαχίντ και Σάλαϊ.  
 
Ανοικτή η τρίτη θέση
Ο ΑΠΟΕΛ είναι ζωντανός στο κυνήγι της τρίτης θέσης που οδηγεί στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς έχει δύο βαθμούς, όσους και η Ντόρτμουντ δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο ΑΠΟΕΛ έχει χειρότερο συντελεστή τερμάτων από τους Γερμανούς (και οι δύο αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων έληξαν ισόπαλες 1-1).  
 
Η Τότεναμ κέρδισε 3-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο παιχνίδι του άλλου ομίλου, έφτασε τους δέκα βαθμούς και προκρίθηκε και μαθηματικά στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. 
 
Η βαθμολογία στον 8ο όμιλο

1. Τότεναμ 10-3 10

2. Ρεάλ 8-5 7

3. Ντόρτμουντ 4-8 2

4. ΑΠΟΕΛ 2-8  2

 

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Μπούρκι, Μπάρτρα, Παπασταθόπουλος, Τοπράκ (86΄ Σούρλε), Γκερέιρο (72΄ Σμέλτζερ), Βάιγκλ, Φίλιπ (65΄ Γιαρμολένκο), Γκέτσε, Καγκάβα, Πούλισιτς, Ομπαμεγιάνγκ

ΑΠΟΕΛ: Πέρεθ, Ρουέδα, Μερκής, Καρλάο, Βούρος, Αλεξάνδρου (46΄ Σάλαϊ), Μοράις, Βινίσιους, Ζαχίντ, Αλωνεύτης (82΄ Φαρίας), Ποτέ (74΄ Ντε Καμάργκο)