Μεγάλη κυπριακή ομάδα 4η πιο κοντή της Ευρώπης

Η απόδοση μιας ομάδας στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συσχετιστεί ουδέποτε με το ύψος των ποδοσφαιριστών που την αποτελούν, καθώς μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες αποδείχθηκε ότι η επιτυχία έρχεται και από υψηλόσωμους αλλά και από βραχύσωμους παίκτες.
 
Εντύπωση ωστόσο, προκαλεί η έρευνα που πραγματοποίησε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES, που συγκαταλέγει 50 συλλόγους από 36 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχουν τους πιο υψηλούς αλλά και πιο κοντούς ποδοσφαιριστές.
 
Όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΑΕΚ Λάρνακας είναι η κυπριακή ομάδα που φιγουράρει ανάμεσα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους με τους πιο βραχύσωμους ποδοσφαιριστές. Η ομάδα της Λάρνακας καταλαμβάνει την 4η θέση σ’ ολόκληρη των Ευρώπη με μέσο όρο 178.54cm. H άλλη κυπριακή ομάδα που συγκαταλέγεται στις πιο κοντές είναι ο Άρης Λεμεσού στη 41η θέση με μέσο όρο 179.70.     
 
Στον αντίποδα, η ομάδα που βρίσκεται  στην πρωτιά με τους πιο υψηλόσωμους ποδοσφαιριστές, είναι η ομάδα του Πιέρου Σωτηρίου, Κοπεγχάγη, με μέσο όρο 186.21. Ο Κύπριος επιθετικός που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο πρωτάθλημα της Δανίας, έχει ύψος 1.86cm.
 
Επίσης, ο μέσος όρος ύψους σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης όπως παρουσιάζει η CIES είναι 182.1cm, με τους 67 συλλόγους από τους 572 να βρίσκονται πιο χαμηλά από τον μέσο όρο του 180cm. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λιόν και η Ρεάλ.
 
Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία της CIES: