ΑΕΚ: Γύρισε στις αρχές της εποχής Κρίστιανσεν!

Μέσα σ’ ένα τετραήμερο η ΑΕΚ απώλεσε το νικηφόρο σερί, το ανέπαφο της εστίας και το σερί σκοραρίσματός της. Το 2-5 στο ΓΣΠ από την Ομόνοια την περασμένη Τετάρτη και το προχθεσινό 0-1 στο «DA NOI Αμμόχωστος-Επιστροφή» από τη Νέα Σαλαμίνα έκοψαν τη φόρα των «κιτρινοπράσινων» και υποχρέωσαν τον Ιμανόλ Ιντιάκεθ στις πρώτες κολλητές ήττες του στις εγχώριες διοργανώσεις (σ.σ. στην Ευρώπη το είχε βιώσει απέναντι στη Σλόβαν Λίμπερετς).

Η προηγούμενη φορά που η ΑΕΚ είχε μείνει με άδεια χέρια σε διαδοχικές αγωνιστικές ήταν στην τελική ευθεία των πλέι οφ της περιόδου 2015/16: τότε την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ (0-2) στον άτυπο τελικό του πρωταθλήματος ακολούθησαν -εκτός από την αποδέσμευση του Τόμας Κρίστιανσεν- τα στραπάτσα απέναντι σε Ομόνοια (1-3 στο ΓΣΖ) και Νέα Σαλαμίνα (2-3 στο «Αμμόχωστος-Επιστροφή»).

Στην α’ φάση του πρωταθλήματος οι προηγούμενες κολλητές ήττες της ΑΕΚ χρονολογούνται από την περίοδο 2014/15 και δη το ξεκίνημά της, όταν μετά το εκτός έδρας 5-2 επί του Απόλλωνα η ομάδα του Κρίστιανσεν είχε ηττηθεί διαδοχικά από ΑΠΟΕΛ (0-2) και Ανόρθωση (1-2) στο πλαίσιο της δεύτερης και τρίτης αγωνιστικής αντιστοίχως.
 
Απλό φρεσκάρισμα
Αν απέναντι στην Ανόρθωση θα τριτώσει το κακό για τους «κιτρινοπράσινους» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την αντίδραση του Ιμανόλ Ιντιακέθ. Ο Βάσκος τεχνικός δεν θέλησε (ή μήπως τόλμησε) να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές μετά τη βαριά ήττα στο ΓΣΠ. Αλλαγές στα πρόσωπα χάριν φρεσκαρίσματος κι από κει και πέρα όλα ίδια, όλα γνώριμα.

Ίδιο σύστημα, ίδιος προσανατολισμός, ίδιες κινήσεις, όλα σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμα. Κάποιος θα αντιτείνει ότι χωρίς την γκάφα του Κολίνας η ήττα θα είχε αποφευχθεί. Ενδεχομένως, καθώς η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, αλλά ούτε αυτό αναιρεί πως η ΑΕΚ έμεινε «άσφαιρη» και εν πολλοίς ακίνδυνη απέναντι σε μια ομάδα με παθητικό 10 τερμάτων στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια.

Ο (κάθε άλλο παρά αφελής) Ιντιάκεθ προφανώς έχει συνειδητοποιήσει πως αφ’ ενός το 3-4-3 είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό (σε φυσική κατάσταση και αντοχές) σύστημα για μια ομάδα με το μέσο όρο ηλικίας του κορμού της ΑΕΚ, αφ’ ετέρου πως μετά από ένα εννιάμηνο εφαρμογής του ολοένα και περισσότεροι αντίπαλοι θα εμφανίζονται καλύτερα προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο να καταστήσει ξανά την ομάδα του απρόβλεπτη, είτε βάζοντας καινούργια πρόσωπα είτε εφαρμόζοντας άλλη τακτική.