Ιμανόλ, μη ζητάς συγγνώμη, απόδειξέ το!

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι στο ΓΣΠ ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ ζήτησε συγγνώμη όσες φορές παραβιάστηκε η εστία της ομάδας του. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αν ξεφύγει το παιχνίδι, ακόμη και οι μόνιμοι διεκδικητές του Τσάμπιονς Λιγκ μπορούν άνετα να δεχθούν πέντε (και έξι, και επτά…) γκολ. Ομολογώ πως δεν θυμάμαι τους προπονητές τους να απολογούνται δημοσίως γι’ αυτές τις ήττες. Πιθανότατα για τον ίδιο λόγο που μετά από θριάμβους τέτοιας έκτασης δεν αξιώνουν δημοσίως τα εύσημα. Επειδή όλα είναι στο παιχνίδι.

Το χθεσινό δεν πήγε καθόλου την ΑΕΚ. Γκολ από καραμπόλα μόλις στο 5’, 0-2 στην κόντρα μιας δικής της τεράστιας διπλής ευκαιρίας, 1-3 από αυτογκόλ λίγα λεπτά μετά τη μείωση του σκορ και μόλις δευτερόλεπτα μετά την πρώτη αναγκαστική αλλαγή. Πολύ καλύτερες ομάδες από τους «κιτρινοπράσινους» έχουν λυγίσει (και καταρρεύσει) με πολύ λιγότερες αναποδιές και σε λιγότερο κρίσιμα χρονικά σημεία.

Αν ο Ιδιάκεθ αισθάνεται υποχρεωμένος ν’ απολογείται για τη ρέντα του αντιπάλου ή/και την γκίνια της ομάδας του, ουδείς μπορεί να του το αρνηθεί. Εν προκειμένω, ωστόσο, τόσο για τον Βάσκο όσο και την ΑΕΚ θα ήταν ωφελιμότερη η τοποθέτησή του για άλλα σημαντικά θέματα, που δεν άπτονται μόνο του συγκεκριμένου παιχνιδιού, όπως:

-οι τρεις τραυματισμοί (Τολμές, Τριτσκόφσκι, Τρουγιόλς) μέσα σ’ ένα μήνα πρωταθλήματος, δύο εκ των οποίων υπό συνθήκες που επιτρέπουν την υπόθεση ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες είτε δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι ν’ αγωνιστούν είτε ευρίσκονταν στα όρια της ζημιάς.
-η επιμονή σε παίκτες αρκετά επιβαρυμένους ήδη από την περασμένη περίοδο
-η μέχρι στιγμής μη αξιοποίηση των μεταγραφικών προσθηκών (Κάσες, Ρουσιάς, Σορία, Πάνκοφ κ.ο.κ.)
-η απαρέγκλιτη προσήλωση στο 3-4-3 ακόμη και με αντιπάλους (ή παιχνίδια) που ευνοούν ή απαιτούν διαφορετική προσέγγιση

Το περασμένο καλοκαίρι αναδείκνυα την τακτική ευελιξία του Ιδιάκεθ ως ένα από τα ελάχιστα κομμάτια που λείπουν από την ΑΕΚ καθ’ οδόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ωστόσο, ο τεχνικός των Λαρνακέων εμφανίζεται πολύ πιο προβλέψιμος στις επιλογές συστήματος και προσώπων. Η αλλαγή του σε αυτούς τους τομείς θα είναι η πιο έμπρακτη συγγνώμη για τη χθεσινή ήττα και συνάμα η μεγαλύτερη εγγύηση πως αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί.