«Αν ζούσε ο Πούσκας, απόψε θα έβλεπε τον Σάλαϊ»

Από τη στιγμή της επισημοποίησης της μεταγραφής του στον ΑΠΟΕΛ ήταν το (κοινό) σημείο αναφοράς κάθε δήλωσής του και κάθε σχετικού δημοσιεύματος στον ουγγρικό Τύπο: η τεράστια ευκαιρία συμμετοχής και ανάδειξης στο Τσάμπιονς Λιγκ και δη στα παιχνίδια με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης.

Απόψε, στις 21:45, η εν λόγω ώρα σημαίνει τόσο για τον Ρόλαντ Σάλαϊ όσο και για το ουγγρικό ποδόσφαιρο. Στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης η παρουσία ενός δικού τους παιδιού σ’ ένα γήπεδο όπως το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στο πλαίσιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι, αυτονόητα, γεγονός μείζονος σημασίας. Εξ ου και η αποστολή στην ισπανική πρωτεύουσα δημοσιογράφων για την κάλυψη της πρεμιέρας του ΑΠΟΕΛ στον όγδοο όμιλο.

Εκ μέρους της εφημερίδας Nemzeti Sport ο Γκάμπορ Σίνκοβιτς βρέθηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και ο REPORTER εξασφάλισε και παρουσιάζει το σημερινό του ρεπορτάζ με δηλώσεις τόσο του ίδιου του ποδοσφαιριστή όσο και του πατέρα του, Τίμπορ, λίγο πριν το μεγάλο παιχνίδι.

Το κομμάτι τιτλοφορείται «Από τον Πούσκας στον Πούσκας» και έχει ως υπότιτλο: «Ο Ρόλαντ Σάλαϊ μπορεί να εισέλθει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου την Τετάρτη και το όνομά του να βρεθεί δίπλα σε αυτά των Τίμπορ Παλ, Σάντορ Κις και Λάγιος Μάγερ»
 
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Φιλαράκι, , απλά χαλάρωσε, χτύπα τους και δείξε τους ότι είσαι καλύτερος από αυτούς».
Αν ο Φέρεντς Πούσκας ήταν ζωντανός, αυτό θα έλεγε στο Ρόλαντ Σάλαι και θα του έδινε ένα συγκρατημένο, πατρικό χαστούκι στο πρόσωπο. Και αν ο Φέρεντς Πούσκας ήταν ζωντανός, την Τετάρτη το βράδυ θα βρισκόταν σίγουρα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».
Ως ουγγρικό ποδόσφαιρο, αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη βραδιά: απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί ν’ αγωνιστεί ένα τέκνο της πατρίδας μας σ’ ένα διεθνώς ενδιαφέρον παιχνίδι για τα παιδιά μας.

Η αναμέτρηση θα μεταδοθεί από τη Sport Televizio, συνεπώς μπορεί να υπάρξει μεγάλη υποστήριξη για την νέα ελπίδα των Κυπρίων: τον Ρόλαντ Σάλαϊ, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός με τη νέα του ομάδα.

«Ο Ρόλαντ πήρε μεν χρόνο στο παιχνίδι με τη Νέα Σαλαμίνα, αλλά η αντοχή του δεν είναι ακόμα τέλεια. Την επόμενη μέρα του αγώνα μιλήσαμε και μου είπε ότι ήταν κουρασμένος. Και πρόσθεσε ότι οι προπονήσεις είναι πιο σκληρές στην Κύπρο απ’ ό,τι στην Ιταλία, οπότε ας μην αναφερθούμε καν στην Ουγγαρία. Οι τακτικές δεν είναι οι πιο σημαντικές της προπόνησης, αλλά η επίθεση, αυτό εξασκούν συνεχώς, χτυπούν το στόχο του αντιπάλου, παίρνουν την μπάλα και σκοτώνουν τον αντίπαλό τους. Αυτό απαιτεί τέλεια αντοχή», είπε ο πατέρας του Τίμπορ.

Ο πρώην γνωστός ποδοσφαιριστής του ουγγρικού πρωταθλήματος θα βρίσκεται φυσικά στο «Μπερναμπέου» για να παρακολουθήσει δια ζώσης το παιδί του, το οποίο -πέραν του μπαμπά- μπορεί να δώσει τρία εισιτήρια στην οικογένεια -και φυσικά η όμορφη ερωμένη του μπορεί επίσης να βρίσκεται στην ισπανική πρωτεύουσα.

Με τον Ρόλαντ Σάλαϊ καταφέραμε να αλλάξουμε λίγα λόγια πριν από την προπόνηση. Η φωνή του φάνηκε λιγότερο έντονη, χαρούμενη και εξαιρετικά αποφασισμένη. Μετά από πολύ καιρό, μπορεί να είναι ο πρώτος παίκτης της Ουγγαρίας που θα σκοράρει στο θρυλικό «Μπερναμπέου». Υπήρξαν πολλές ουγγρικές ομάδες που φιλοξενήθηκαν στον ιερό ναό του ποδοσφαίρου: η Βάσας δύο φορές, ακολουθούμενη από τγ Χόνβεντ, στη συνέχεια τις Ταταμπάνια, Ουίπεστ και Βιντεότον, στο τέλος τη Φερεντσβάρος.

Στις άγριες συγκρούσεις δεν υπήρχαν πολλά τέρματα που επιτεύχθηκαν από τις ομάδες μας, οπότε μπορούμε να ονομάσουμε τους τρεις ποδοσφαιριστές που τα πέτυχαν: ο Πάλ Τίμπορ της Βάσας, ο Κις Σάντορ της Ουίπεστ και ο Λάγιος Μάγερ. Μέχρι τώρα, η τελευταία ουγγρική ομάδα που πάτησε πόδι στην έδρα της «βασίλισσας της Ευρώπης» ήταν η Φερεντβσάρος, το 1995, στις 18 Οκτωβρίου, όταν έχασε 6-1. Το τέρμα των «ασπροπράσινων» όμως δεν σημείωσε Ούγγρος, αλλά ο Γκόραν Κοπούνοβιτς. Ο συμπατριώτης μας που πάτησε τελευταία φορά το γρασίδι του «Μπερναμπέου» ήταν ο Άνταμ Σόλοϊ: στις 18 Μαρτίου 2014, ως ποδοσφαιριστής της Σάλκε, στον επαναληπτικό της φάσης των 16 στο Τσάμπιονς Λιγκ, γνώρισε την ήττα με 3-1.

Ο Ρόλαντ Σάλαϊ έχει μια τεράστια ευκαιρία. Την Τετάρτη το βράδυ μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερο την προσοχή του κόσμου. Ήδη γνωστός ως σπάνιο ταλέντο, έχει επίσης κερδίσει μια θέση στην αριστοκρατική Marca. Ως ο παίκτης που ανδρώθηκε στην Ακαδημία, που πήρε το όνομά της από τον Φέρεντς Πούσκας, και την Τετάρτη το βράδυ θα πατήσει στο στάδιο, όπου το ισπανικό κοινό αποθεώνει τον Φέρεντς Πούσκας.

«Δεν με φοβάμαι, ανυπομονώ για το παιχνίδι, είναι σαν να πραγματοποιούνται τα όνειρά μου», δήλωσε ο Ρόλαντ Σάλαϊ στην εφημερίδα μας.