Τα αστέρια στη φανέλα και τι συμβολίζουν!

Όταν ακούει κάποιος τη λέξη "αστέρια" στο ποδόσφαιρο, το μυαλό πηγαίνει συνειρμικά στους άσους κάποιας ομάδας ή στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως στη σύγχρονη εποχή του "βασιλιά των σπορ" τα αστέρια έχουν αποκτήσει και άλλη σημασία.

Πλέον, τα αστέρια θεωρούνται συνώνυμο της υπερηφάνειας, της καταξίωσης, της "τιμής και υπόληψης" κάποιας ομάδας, με πολλές ομάδες ανά τον κόσμο να επιλέγουν να τοποθετήσουν αστέρια στη φανέλα τους προκειμένου να συμβολίσουν συγκεκριμένο αριθμό τροπαίων που έχουν στη συλλογή τους.

Η πρώτη ομάδα που υϊοθέτησε ένα αστέρι ήταν η Γιουβέντους, η οποία το πρόσθεσε πάνω από το σήμα της το μακρινό 1958 για να αντιπροσωπεύσει τον 10ο τίτλο της, ενώ από τότε πολλές ήταν οι ομάδες που "θαμπώθηκαν" με τη λάμψη των αστεριών και αποφάσισαν να τα κάνουν κτήμα τους στη συνέχεια.

* Τα αστέρια αντιστοιχούν συνήθως σε δεκάδες πρωταθλημάτων (αυτό συμβαίνει και στην Κύπρο), όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα είναι η Μπάγερν Μονάχου, η οποία έχει τέσσερα αστεράκια στη φανέλα της γιατί έχει ξεπεράσει τα 20 πρωταθλήματα. Η γερμανική ομοσπονδία καθορίζει ως εξής την κατανομή αστερίων πάνω από τα εμβλήματα των ομάδων:

1 αστέρι=3 πρωταθλήματα

2 αστέρια=5 πρωταθλήματα

3 αστέρια=10 πρωταθλήματα 

4 αστέρια=20 πρωταθλήματα και άνω 

* Αντίστοιχα, μία ομάδα που έχει 10 ή και περισσότερα πρωταθλήματα Γερμανίας μπορεί να βάλει 3 αστέρια, μία ομάδα με 5 τίτλους έχει δικαίωμα για 2 αστέρια, ενώ το πρώτο αστέρι μπορεί να μπει αρκεί κάποια ομάδα να πάρει 3 πρωταθλήματα.

* Η Γιουβέντους δεν είναι η μόνη ιταλική ομάδα με αστέρια καθώς Μίλαν και Ίντερ έχουν από ένα αστέρι στη φανέλα τους (πλησιάζουν αμφότερες τα 20 πρωταθλήματα άρα και το δεύτερο αστέρι).

Στην Κύπρο αστέρια πάνω από το σήμα έχουν οι τρεις ομάδες που ξεπέρασαν τις δέκα κατακτήσεις πρωταθλήματος. Από δύο έχουν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια και ένα η Ανόρθωση. 

 

 

*Η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο είναι η Ρέιτζερς (54), η οποία μπορεί να πέρασε κρίση τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών χρεών ωστόσο το 2003 έγραψε ιστορία βάζοντας τα πέντε αστέρια στη φανέλα της για την κατάκτηση του 50ου πρωταθλήματος.

 

 

* Η Σέλτικ από την πλευρά της έχει ένα αστέρι, που συμβολίζει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1967 (η πρώτη βρετανική ομάδα που πήρε το βαρύτιμο τρόπαιο) ενώ η Αμπερντίν έχει δύο αστέρια, για το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 1983.

* Η Λίβερπουλ έχει να επιδείξει τα πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών στη συλλογή της (μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης με 11 και η Μίλαν με 7 έχουν παραπάνω τίτλους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση) και για το λόγο αυτό έβγαλε  μία συλλεκτική εμφάνιση με τα πέντε αστέρια

* Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αντέγραψε το... γερμανικό μοντέλο, με την κάθε μία ομάδα να έχει το δικαίωμα να βάζει από ένα αστέρι στη φανέλα της ανά πέντε (και όχι δέκα) κερδισμένους τίτλους πρωταθλητή.

* Από το 2006, όλες οι σουηδικές ομάδες που έχουν κερδίσει 10 ή περισσότερα πρωταθλήματα, προσέθεσαν ένα αστέρι πάνω από το σήμα τους.

* Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, οι Βραζιλιάνοι ήταν πολύ... μπροστά από την εποχή τους αφού έβαλαν το 1970 το τρίτο αστέρι στη φανέλα τους για την κατάκτηση του τρίτου Μουντιάλ στο Μεξικό (τώρα η φανέλα της σελεσάο είναι πιο βαριά με πέντε αστέρια πάνω της), ενώ η Εθνική Ιταλίας το έκανε δώδεκα χρόνια αργότερα μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στα ισπανικά γήπεδα (η "σκουάντρα ατζούρα" έγινε τετράστερη το 2006).

* Η Ουρουγουάη έχει τέσσερα αστέρια στη φανέλα, καθώς πέρα από τις δύο κατακτήσεις Μουντιάλ (1930, 1950) θεωρεί ανάλογης αξίας και τα δύο χρυσά μετάλια στο ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και του 1928 (δεν υπήρχε τότε Παγκόσμιο Κύπελλο).


* Υπάρχουν βέβαια και παραδείγματα ομάδων που επέλεξαν για ιδιαίτερους λόγους να βάλουν αστέρι στη φανέλα. Μία από αυτές ήταν η Εθνική Δανίας, πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1992, η οποία παρουσιάστηκε στο Euro 2004 με εμφάνιση με ένα αστέρι, προκειμένου να "τιμήσει" τον θρίαμβό της στο Euro '92.

* O αμερικανικός σύλλογος Philadelfia Union έχει... 13 αστέρια στη φανέλα, όσες και οι αυθεντικές αποικίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

* Το σήμα της Πενιαρόλ έχει 11 αστέρια για τους 11 παίκτες της ομάδας, ενώ στα σχέδια της ομάδας είναι να προστεθεί και ένα 12ο προς τιμή των οπαδών, του λεγόμενου "12ου παίκτη της ομάδας".

* Μάντσεστερ Σίτι από την Αγγλία και Σίβασπορ από την Τουρκία έχουν αμφότερες από τρία αστέρια στη φανέλα τους, χωρίς όμως κάποιο λόγο, πέρα προφανώς από λόγους αισθητικής.

* Από το 2007 και μετά η Μπόκα Τζούνιορς άλλαξε το σήμα της για να περιλαμβάνει μόνο τρία αστέρια, ένα για κάθε Διηπειρωτικό/Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

* Η Νότιγχαμ Φόρεστ, μία από τις ιστορικότερες ομάδες στο Νησί, έχει δύο ασημένια αστέρια πάνω από το σήμα, για να τιμήσει τα δύο Πρωταθλητριών που πήρε το 1979 και το 1980.