Εθνική: Έπαιξε για το μηδέν, πήρε… μηδέν!

Σε υπερβολικά πρόωρη και ανώμαλη προσγείωση υποχρέωσε η εθνική ομάδα όσους (βιάστηκαν, όπως αποδείχθηκε, και) πίστεψαν στις ελπίδες της για διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο και της πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Στο «Άλμπερτ Λε Κοκ» του Ταλίν, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εμφανίστηκε κατώτερο των προσδοκιών και των απαιτήσεων της χρονικής συγκυρίας και γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Εσθονία, η οποία δεν πραγματοποίησε πειστική εμφάνιση, αλλά αναμφίβολα επένδυσε περισσότερα στην επιδίωξη ενός τέρματος και εν τέλει το βρήκε στις καθυστερήσεις με χρυσό σκόρερ τον Κάιτ.

Η δίκαιη επικράτησή της την ανεβάζει στους οκτώ βαθμούς και τη βάζει ξανά στη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης από την Κύπρο, η οποία παρέμεινε στους δέκα.
 
Μόνο άμυνα
Στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε από πολύ νωρίς ότι βασικός στόχος της εθνικής ήταν να κρατήσει ανέπαφη την εστία της. Με πολλή συγκέντρωση και αλληλοκάλυψη οι παίκτες του Ραν Μπεν Σιμόν εξουδετέρωναν -πότε εύκολα, πότε δύσκολα, πότε νωρίς, πότε την υστάτη- όλες τις προσπάθειες των γηπεδούχων.

Ωστόσο το επιθετικό πλάνο έλαμψε δια της απουσίας του. Το κέντρο ούτε κρατούσε ούτε κυκλοφορούσε σωστά την μπάλα, οι περισσότερες μπαλιές προς τους επιθετικούς ήταν «τυφλές» απομακρύνεις από τη δική μας περιοχή και όχι πάσες ακριβείας για το ξεδίπλωμα αντεπιθέσεων.

Κι επειδή στους Εσθονούς περίσσευε το φιλότιμο, αλλά όχι η ποιότητα, η μοναδική καλή στιγμή τους πριν την ανάπαυλα ήταν το παρ’ ολίγον αυτογκόλ στην κόντρα που έβαλε ο Κατελάρης σε σουτ του Πούριε (45+1’).
 
Ευκαιρία Χριστοφή
Με το ξεκίνημα της επανάληψης η εθνική έδειξε διάθεση να βγει από το καβούκι της και να ψάξει πιο μεθοδικά το γκολ, ωστόσο η αλλαγή αυτή διήρκεσε μόνο για ένα δεκάλεπτο και στο 63’ από λάθος του Κατελάρη το 1-0 δια ποδός Πούριε αποφεύχθηκε παρά… τρίχα.

Οι Εσθονοί, ωστόσο, απέτυχαν να δημιουργήσουν άλλες φάσεις, με αποτέλεσμα η Κύπρος να φτάσει στην πρώτη πραγματικά αξιόλογη ευκαιρία της στο 80’, όταν από έξοχη κάθετη του Σωτηρίου ο Χριστοφή έπιασε δυνατό σουτ στην κίνηση, αλλά ο Ακσάλου εξουδετέρωσε σε κόρνερ.

Αυτή αποδείχθηκε και η μόνη απειλή για την εστία των Εσθονών, οι οποίοι συνέχισαν να ψάχνουν το γκολ και δικαιώθηκαν για την επιμονή τους στο 92’, όταν σε μια βαθιά μπαλιά ο νεοεισελθών Ταμ πήρε την κεφαλιά-πάσα για τον αμαρκάριστο Κάιτ, ο οποίος με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Παναγή.
ΕΣΘΟΝΙΑ (5-4-1): Ακσάλου - Τενίστε, Μπαράνοφ, Γέεγκερ, Μετς, Πικ - Αντόνοφ, Καΐτ - Πούριε (87’ Ταμ), Ζενιόφ (78’ Μίλερ) - Άνιερ (82’ Βασίλιεφ).
ΚΥΠΡΟΣ (4-2-3-1): Παναγή - Δημητρίου, Κατελάρης, Λαΐφης, Μαργκάσα - Αρτυματάς, Λαμπάν - Χριστοφή (86’ Χαραλαμπίδης), Χ. Κυριάκου, Αβραάμ (66’ Κάστανος) - Σωτηρίου.