Κύπρος: Ιστορική πρωτιά, πρωτοφανές ρεκόρ!

Στα μισά της διαδρομής, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων προκριματικών γύρων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το σχετικό δημοσίευμα του REPORTER (διάβασε εδώ) αναφερόταν στην εν λόγω πραγματικότητα σημειώνοντας πως «πρόκειται για στιγμιαία απεικόνιση» και «δεν είναι αντιπροσωπευτική του ισοζυγίου δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο».

Ένα μήνα αργότερα, με την αυλαία των πλέι οφ τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ να έχει πέσει, οι δύο επισημάνσεις εξακολουθούν να ισχύουν, μόνο που τούτη τη φορά είναι ακόμη πιο δύσκολο να αφαιρέσουν αξία από την -εντυπωσιακή και ιστορικά πρωτοφανή- πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή;

Πρώτη παντού!
Η «μικρή» Κύπρος ολοκλήρωσε τη δουλειά! Μετά το πέρας των προκριματικών γύρων στις διοργανώσεις της UEFA για την περίοδο 2017/18 (εξακολουθεί να) καμαρώνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας! Τόσο σε μέσο όρο (5.750 βαθμοί ανά ομάδα) όσο ουσιαστικά και σε απόλυτους αριθμούς, καθώς οι 23.000 βαθμοί των εκπροσώπων μας υπολείπονται μόνον των 25.500 της Αγγλίας, εκ των οποίων όμως οι 16 είναι μπόνους συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από τις τέσσερις ομάδες που δεν μετείχαν καν στα προκριματικά (Μάντσεστερ Γ., Τσέλσι, Μάντσεστερ Σ. και Τότεναμ)!

Ποσοστό 80%!
ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ και ΑΕΛ ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 16 νικών, 6 ισοπαλιών και μόλις 4 ηττών στο σύνολο των 26 αγώνων τους. Με άλλα λόγια, το ποσοστό επιτυχίας τους έφτασε το 80%!

Αυτά τα αποτελέσματα «μεταφράστηκαν» για τη χώρα μας σε 19.000 κερδισμένους βαθμούς (σ.σ. στα προκριματικά οι βαθμοί για τη νίκη και την ισοπαλία μειώνονται κατά το ήμισυ), στους οποίους προστέθηκαν άλλοι 4.000 ως μπόνους από την είσοδο του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Βαθμολογική εκτόξευση!
Χάρη σε αυτήν τη συγκομιδή η Κύπρος κέρδισε αυτό το καλοκαίρι έξι θέσεις (ξεκίνησε 24η και πλέον είναι 18η με 20.300  βαθμούς) και απ’ όλες τις χώρες που την ακολουθούν με δύο ομάδες στους ομίλους έχουν μείνει μόνον το Ισραήλ (20.250) και η Σερβία (15.000). Τουναντίον από τις άμεσα προπορευόμενες χώρες οι Δανία (24.200) και Κροατία (24.750) έχουν ξεμείνει με μια ομάδα.

Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης κλήρωσης του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. στον ίδιο όμιλο με Ρεάλ, Ντόρτμουντ και Τότεναμ) είναι τουλάχιστον αφελές να εκτιμηθεί ότι η Κύπρος ευρίσκεται σε τροχιά προσπεράσματος αυτών των δύο χωρών. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ο πιο ρεαλιστικός στόχος είναι η μείωση της απόστασης.

Αν ωστόσο οι δύο εκπρόσωποί μας στην κύρια φάση των διοργανώσεων της UEFA καταφέρουν να συλλέξουν επαρκείς βαθμούς, ώστε η Κύπρος να κλείσει την ευρωσεζόν 2017/18 στη 17η θέση, τότε το καλοκαίρι του 2019 θα βγάλουμε τον πρωταθλητή στο β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και τον κυπελλούχο στον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Αν όχι, τότε όλοι μας οι εκπρόσωποι θα ξεκινήσουν από τον α’ προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων -όπως δηλαδή είναι ήδη δεδομένο ότι θα συμβεί το καλοκαίρι του 2018.