Ο ΑΠΟΕΛ μοιράζει €3 εκατ. στις κυπριακές ομάδες!

Στην τελευταία συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στους Ομίλους του Champions League τη σεζόν 2014/15, οι κυπριακές ομάδες Α’ Κατηγορίας μοιράστηκαν €772.630 – από τη μοιρασιά αποκλείστηκε ο Απόλλων επειδή την ίδια σεζόν έπαιζε σε Ομίλους (του Europa League). Τα κριτήρια διαμοιρασμού των χρημάτων άλλαξαν το 2015 για την τριετία 2015/18, προς όφελος των μικρών χωρών. Εκτιμάται ότι η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ θα μοιράσει στις ομάδες Α’ Κατηγορίας ένα ποσό πέριξ των €3 εκατ. ευρώ.
 
 
Ένα ποσό που αποτελεί Θείο δώρο και… παρηγοριά, διότι, κακά τα ψέματα, μπορεί θεωρητικά η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ να είναι επιτυχία για όλο το κυπριακό ποδόσφαιρο, ωστόσο, τα εκατομμύρια που καρπώνονται οι γαλαζοκίτρινοι, ανοίγουν την ψαλίδα από τους υποψήφιους διώκτες τους.
 
 
Κατακόρυφη αύξηση μετά το 2015
Βάσει απόφασης του 2015, η UEFA αύξησε το ποσό που μοιράζει το Champions League υπό τη μορφή solidarity payments από €85 σε €120 εκατ. ευρώ – το 80% μοιράζεται στους συλλόγους χωρών που ομάδες τους παίζουν στους Ομίλους του Champions League και το 20% σε συλλόγους χωρών που δεν έχουν παρουσία στους Ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης – τη σεζόν 2015/16, χωρίς ομάδα στους Ομίλους του Champions League, οι κυπριακές ομάδες μοιράστηκαν περίπου €500.000
 
 
Ενώ μέχρι το 2015 ο διαμοιρασμός γινόταν αποκλειστικά βάσει του market pool, δηλαδή μιας αναλογίας που πρόκυπτε από το κόστος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε κάθε χώρα, πλέον το 60% του ποσού μοιράζεται ισόποσα στις χώρες που εκπροσωπούνται στους Ομίλους και το 40% βάσει του market pool.
 
Χρήματα για τις ακαδημίες
Στους Ομίλους του Champions League εκπροσωπούνται φέτος 18 χώρες, κάτι που σημαίνει ότι θα μοιραστούν από περίπου €3 εκατ. ευρώ, συν το ποσό που αναλογεί βάσει του market pool, που ενώ για την Αγγλία είναι πέριξ των €10 εκατ., για τη μικρή αγορά της Κύπρου δεν θα υπερβαίνει τις 50, 100, ίσως 200 χιλιάδες ευρώ.
 
Χοντρικά κάθε ομάδα Α’ Κατηγορίας θα πάρει περίπου 250.000 ευρώ, με τη δέσμευση αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν στα αναπτυξιακά τμήματα, δηλαδή στις ακαδημίες.
 
Αλληλεγγύη…
Η UEFA δίνει αυτά τα ποσά ως «αλληλεγγύη», δηλαδή ως αντιστάθμισμα στα πολύ μεγάλα ποσά που μοιράζονται οι ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στους Ομίλους, ώστε να μικραίνει όσο είναι δυνατόν το χάσμα στα εγχώρια πρωταθλήματα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Premier League, οι ομάδες της οποίες δίνουν περίπου £70 εκατ. στις ομάδες της Championship.