Απόλλων: Προσοχή στο αυστριακό «κοράκι»!

Η οριακή επικράτηση (3-2) στο πρώτο παιχνίδι, η απόδοση της Μίντγιλαντ στην «ΑΕΚ-Αρένα» και το μέγα -αγωνιστικά και οικονομικά- διακύβευμα (είσοδος στους ομίλους) είναι (υπερ)επαρκείς λόγοι επαγρύπνησης του Απόλλωνα εν όψει του επαναληπτικού την ερχόμενη Πέμπτη, στο στάδιο «Χέρνινγκ».
Σε αυτούς τους λόγους, ωστόσο, προστέθηκε ακόμη ένας μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της UEFA των διαιτητών της εν λόγω αναμέτρησης. Το παιχνίδι θα σφυρίξει ο Αυστριακός Ρόμπερτ Σέργκενχοφερ με βοηθούς τους Μάρκους Γκούτσι και Ρόλαντ Ρίντελ, ενώ τέταρτος ορίστηκε ο Κρίστοφερ Γέγκερ.
 
Έκρινε πρωτάθλημα
Ο 43χρονος από το Φόραρλμπεργκ αποτελεί κινούμενη απειλή για κάθε ομάδα κι αυτό το γνωρίζουν άριστα στην πατρίδα του. Μια απαρίθμηση και καταγραφή των λαθών του θα απαιτούσε υπερβολικά πολύ χώρο και χρόνο, εξ ου και ακολούθως θα παρατεθούν τα πλέον κραυγαλέα του.

Στις 06.05.2012, σ’ έναν πρόωρο τελικό για το πρωτάθλημα η Ραπίντ Βιέννης (53β.) υποδέχθηκε την πρωτοπόρο Ζάλτσμπουργκ (56β.), η οποία εν τέλει επικράτησε 1-0 και ουσιαστικά «κλείδωσε» τον τίτλο. Στο εν λόγω παιχνίδι ο Σέργκενχοφερ έδωσε… ρεσιτάλ: στο 42’ ο (μετέπειτα σκόρερ των φιλοξενούμενων) Μάιερχοφερ έχει έντονη λογομαχία με τον Πίχλερ, τον οποίο ξαπλώνει στο έδαφος με αγκωνιά. Πεντακάθαρη απ’ ευθείας κόκκινη για τον Μάιερχοφερ, αλλά ο Σέργκενχοφερ αγνοεί τελείως τη φάση, προκειμένου να αποφύγει και την κίτρινη που θα ήταν η δεύτερη για τον επιθετικό της Ζάλτσμπουργκ (σ.σ. είχε δεχτεί την πρώτη στο 31’).

Εξ ίσου «γενναιόδωρος» αποδείχθηκε ο Σέργκενχοφερ και στον δημιουργό του τέρματος της Ζάλτσμπουργκ, Λεονάρντο, ο οποίος είχε δει κίτρινη στο 34’, έπρεπε να είχε δει δεύτερη πριν την ασίστ του στο 49’ και σίγουρα λίγο μετά το γκολ για το σκαιό φάουλ του στον Σίμπελσμπεργκερ. Την κόκκινη κάρτα έπρεπε να είχε αντικρίσει και ο Κούλοβιτς της Ραπίντ για εκδικητικό φάουλ στον Λεονάρντο στο πρώτο ημίχρονο…

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν φυσικά το μη καταλογισθέν πέναλτι υπέρ της Ραπίντ στο 54’, όταν ο Μάιερχοφερ έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στο χέρι του, το οποίο ήταν σε ξεκάθαρα αφύσικη θέση και επηρέασε αποφασιστικά την τροχιά της μπάλας αποτρέποντας τον αντίπαλο (Ζόνλαϊτερ) να πάρει κεφαλιά. Γι’ αυτήν την κίνηση, με την οποία εξασφάλισε πλεονέκτημα εντός περιοχής για την ομάδα του, ο Μάιερχοφερ θα έπρεπε να είχε δει τη δεύτερη κίτρινη. Δεν την είδε…
 
Παραπονούμενοι και οι δύο!
Δεκέμβριο του 2014, στο ντέρμπι ανάμεσα στην πρωτοπόρο Ζάλτσμπουργκ και τη δεύτερη Βόλφσμπεργκ, ο Σέργκενχοφερ ήταν ξανά ο αρνητικός πρωταγωνιστής προκαλώντας την οργή και των δύο προπονητών. «Είναι συμπατριώτης μου, αλλά η απόδοσή του σήμερα απλά ήταν κακή», δήλωσε ο Άντι Χίτερ της Ζάλτσμπουργκ που είχε παράπονα για το λανθασμένο καταλογισμό του 2-0 της Βόλφσμπεργκ.

«Το πρώτο πέναλτι υπέρ της Ρεντ Μπουλ ήταν ήδη υπερβολικά αυστηρό, αλλά το δεύτερο ήταν απίστευτο. Ο ίδιος ο Τζόνι Σοριάνο μου είπε ότι λυπάται, ότι στη συγκεκριμένη φάση προσπάθησε να ξεγελάσει τον διαιτητή. Τον καταλαβαίνω, αλλά εγώ δεν θα το έκανα. Ο διαιτητής είχε πεντακάθαρο οπτικό πεδίο. Και έτσι αντί για τρεις βαθμούς έχουμε μόνον έναν», διαμαρτυρήθηκε ο Ντίντι Κίμπαουερ για λογαριασμό των φιλοξενούμενων.

«Δεν πιστεύω ότι είχε πρόθεση σε αυτήν του την απόφαση. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Λέω όμως και επιμένω: δεν ξέρω, αν θα έδινε αυτό το πέναλτι, αν εμείς ήμασταν πίσω στο σκορ με 2-1 και η φάση γινόταν στην περιοχή της Ζάλτσμπουργκ…»
 
«Κατάπιε» πέναλτι, έκανε τον Κινέζο!
Και για να μην πιστέψει κάποιος ότι τέτοια λάθη αποτελούν μακρινό παρελθόν για τον Σέργκενχοφερ, υπάρχει και το παιχνίδι Στουρμ Γκρατς-Ριντ στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Στην εν λόγω αναμέτρηση ο 43χρονος δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Ζούλι των γηπεδούχων και υπέρ του Έλσνεγκ των φιλοξενούμενων.

Ειδικά για το δεύτερο το μεγαλύτερο κύμα αγανάκτησης σήκωσαν οι δηλώσεις του διαιτητή, αφ’ ότου είχε δει τη φάση στην τηλεόραση: «Ακόμη δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αν υπήρξε επαφή. Και με την υποψία δεν επιτρέπεται να δίνεις πέναλτι».

«Επρόκειτο για ξεκάθαρο κράτημα του αντιπάλου, πριν καν γίνει η ανατροπή. Επιπροσθέτως ο Έλσνεγκ δεν είχε λόγο να πέσει μόνος απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Λάθη μπορούν να συμβούν στον καθένα. Σημασία έχει πώς τα διαχειρίζεσαι», επέκρινε ο μάνατζερ της Ριντ, Στέφαν Ράιτερ, ενώ ακόμη και ο Κρίστιαν Σουλτς της Στουρμ παραδέχτηκε μετά το παιχνίδι πως «αυτό το πέναλτι κανονικά έπρεπε να δοθεί στη Ριντ»!

Αντ’ αυτού ο Έλσνεγκ είδε κίτρινη κάρτα για θέατρο, με αποτέλεσμα στο τέλος της αναμέτρησης να είναι έξαλλος: «Όταν ως διαιτητής δεν αντιλαμβάνεσαι τι συνέβη σε αυτή τη φάση, είναι σαν να είσαι οδηγός αυτοκινήτου και να μην ξέρεις πού είναι το φρένο».