«Κανείς στην Τσεχία δεν έχει την κλάση του Αλωνεύτη…»

Υπηρέτησε τη Σλάβια Πράγας τόσο ως παίκτης (1979-1984) όσο και ως προπονητής (2001-02) -ακριβώς δηλαδή όπως και την ΑΕΛ (1984-1986 και 2010 αντιστοίχως). Γνώστης κατά συνέπεια των δεδομένων και στο τσεχικό αλλά και στο κυπριακό ποδόσφαιρο ο Γιόζεφ Πέσιτς κλήθηκε από τους συμπατριώτες του αφ’ ενός να αναλύσει τι πήγε στραβά για τη Σλάβια στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αφ’ ετέρου να αξιολογήσει τις πιθανότητες των δύο ομάδων εν όψει του επαναληπτικού στην «Έντεν Αρένα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του 67χρονου σήμερα προπονητή:
-Πώς είδατε την ήττα της πρωταθλήτριας Τσεχίας από τον ΑΠΟΕΛ με 2-0; Σας εξέπληξε η ισχύς του κυπριακού συλλόγου;
-Η εποχή που οι κυπριακές ομάδες έχαναν εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες έχει παρέλθει προ πολλού. Ωστόσο ο ΑΠΟΕΛ έχει γίνει πολύ πιο δυνατός πρόσφατα και παρά κάποια στραβοπατήματα πρόσφατα διατηρεί ακόμη καλούς παίκτες, όπως επιβεβαιώθηκε. Από τον καιρό που εγώ αγωνιζόμουν στην Κύπρο, το ποδόσφαιρο εκεί έχει αλλάξει τρομακτικά. Συνέβαλε σε αυτό η οικονομική έκρηξη του 1990, τα χρήματα ήταν εκεί. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε χέρι στο ντόπιο τραπεζικό σύστημα πριν λίγα χρόνια, το επίπεδο έπεσε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατές ομάδες.

-Πώς εξηγείτε ότι η Σλάβια δέχτηκε τόσο γρήγορα γκολ;
-Αυτό είναι άβολο. Μπορούμε να συζητήσουμε ποιος πραγματικά έχασε τον παίκτη του ή κοιμήθηκε, αλλά δεν είναι το σημαντικό. Δεν συνέβη για πρώτη φορά. Είναι γεγονός ότι η Σλάβια δεν έχει παίξει στην Ευρώπη για μεγάλο διάστημα, η ομάδα δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, της λείπει η συγκέντρωση, προκειμένου ν’ αποφύγει κάτι τέτοιο. Είτε παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως επιθυμεί, είτε στο Γιουρόπα Λιγκ, αυτά τα παιχνίδια είναι βοηθητικά στο να μάθει πώς να παίζει στην Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαι πιο σίγουρος ότι θα είναι καλύτερη την επόμενη χρονιά.

-Η Σλάβια δεν είχε απάντηση στο προβάδισμα των γηπεδούχων. Γιατί αποτυγχάνει να σκοράρει;
-Έχει να κάνει με τις ικανότητες. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το δεύτερο γκολ των Κυπρίων, το οποίο σημειώνει ο Αλωνεύτης με εξαίσια λόμπα. Θα μπορούσε να ντριμπλάρει, να επιχειρήσει να «τρυπήσει» τον Λαστούβκα, αλλά αυτός «τσίμπησε» την μπάλα από πάνω του. Αυτό είναι ποδοσφαιρική ικανότητα. Αυτή λείπει από το ποδόσφαιρό μας. Όταν αξιολογήσαμε το Euro U21 στην Πολωνία, παρατηρήσαμε ότι η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται ξεκάθαρα στις ικανότητες και στην ταχύτητα. Αυτό ισχύει και σε συλλογικό επίπεδο. Ορισμένοι παίκτες είναι πολύ καλοί, όπως π.χ. ο Χούσμπαουερ ή ο Ντάνι. Ωστόσο ο Σκόντα δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, του λείπει η τεχνική. Επιπροσθέτως, πρέπει να προστεθεί ταχύτητα.

-Δεν ήταν σημαντική η χρησιμοποίηση του νεοαποκτηθέντος Μίροσλαβ Στοχ;
-Δεν βλέπω τι γίνεται στα αποδυτήρια, δεν ξέρω πώς το πήραν οι άλλοι. Αλλά, αν χρησιμοποιείς έναν παίκτη που ήλθε μόλις τρεις μέρες πριν το παιχνίδι, ενέχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο. Ο δεσμός με την υπόλοιπη ομάδα δεν είναι ακόμη δυνατός, όπως φάνηκε. Ωστόσο ο προπονητής έτσι αποφάσισε.

-Πιστεύετε ότι η Σλάβια θα προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;
-Τώρα πια δεν θα πόνταρα σε αυτό. Είμαι επιφυλακτικός, η πρόκριση είναι πιο κοντά στον ΑΠΟΕΛ. Πιθανότητες όμως δεδομένα υπάρχουν. Εναπόκειται στους παίκτες της Σλάβια να πάρουν τη ρεβάνς. Αν είναι σε θέση να στριμώξουν τον αντίπαλό τους, να βάλουν διαρκή πίεση πάνω του και να τον οδηγήσουν σε λάθη στην άμυνα. Δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα, αλλά επαναλαμβάνω δεν ποντάρω στη Σλάβια.