«Του είπα: “Tιμή μου, είμαι και εγώ Αυστραλός” και αμέσως σκόραρα κατά του ΑΠΟΕΛ»

Συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα «Νέος Κόσμος» που εκδίδεται στην Αυστραλία έδωσε ο Περικλής Μουστάκας, ο οποίος στο παρελθόν έπαιξε σε Απόλλωνα, Πέγεια, ΑΣΙΛ, Δόξα, Ερμή, Νέα Σαλαμίνα και Νίκο & Σωκράτη Ερήμης.
 
Μάλιστα, με την ομάδα της Λεμεσού αναδείχθηκε πρωταθλητής το 2006. Για τον τίτλο αυτό, την ευρωπαϊκή συμμετοχή με τον Απόλλωνα, το γκολ κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, τη φυγή του από την Κύπρο λόγω κρίσης και την επιθυμία του να γίνει προπονητής μίλησε στη συνέντευξή του.
 
Παιδί Κύπριων γονιών, ο Μουστάκας έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αυστραλία. Εκεί βρίσκεται και τώρα και πλέον είναι παίκτης προπονητής σε ομάδας της χώρας.
 
Διαβάστε τι είπε στη συνέντευξή του:
 
 
Για τη σχέση του με την Κύπρο: «Οι γονείς μου είναι και οι δύο από την Κύπρο. Ο μπαμπάς μου είναι από τη Λεμεσό και η μαμά μου είναι από την Πάφο. Ο μπαμπάς μου ήρθε εδώ τη δεκαετία του 1960 και η μαμά μου τη δεκαετία του '80. Γεννήθηκα στην Αυστραλία και έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εδώ».
 
Για τα χρόνια που έπαιξε ποδόσφαιρο στην Κύπρο: «Είχα την τύχη να περάσω 11 υπέροχα χρόνια στην Κύπρο παίζοντας στην πρώτη κατηγορία και είμαι πολύ χαρούμενος γι 'αυτό. Όταν μετακόμισα, πήγα και δοκιμάστηκα για μερικές λέσχες και υπήρχε μικρό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, από το πουθενά το τηλέφωνό μου χτύπησε και ήταν το αφεντικό του Απόλλωνα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Κύπρο. Μου είπε να πάω για δοκιμαστικά. Πήγα για μια ημέρα και μια μέρα ημέρα μετά έβαλα την υπογραφή σε συμβόλαιο συνεργασίας και πήγα στην Γερμανία για προετοιμασία. Έτσι όλα έγιναν αρκετά γρήγορα».
 
«Η μόνο αήττητη ομάδα στην Ευρώπη»
Για το πρωτάθλημα με τον Απόλλωνα:
«Ήμουν αρκετά τυχερός για να κερδίσω το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν (2005-06) και ήμασταν η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που ήταν αήττητη - κάτι που φαινόταν αρκετά σουρεαλιστικό».
«Αισθανόμουν λίγο μπερδεμένος. Είχαμε πολύ μεγάλη περίοδο. Παρόλο που ήμασταν αήττητοι, έπρεπε να κερδίσουμε το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν για να ανακηρυχθούμε πρωταθλητές. Χάναμε αυτό το παιχνίδι 1-0, αλλά το γυρίσαμε και κερδίσαμε 3-1 (σ.σ. κόντρα στην Ανόρθωση στο Τσίρειο). Το παιχνίδι τελείωσε και οι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Τότε ήταν τόσο ανακουφιστικό όσο τίποτα άλλο, αλλά κοιτάζοντας πίσω, ήταν καθαρή χαρά και ήμουν πολύ χαρούμενος που ήμουν μέρος αυτής της επιτυχίας».
 
Για το γκολ κόντρα στο ΑΠΟΕΛ: «Το πρώτο μου γκολ ήταν κατά του ΑΠΟΕΛ. Ήταν κόρνερ και ο Πολ Οκόν με μάρκαρε. Πριν την εκτέλεση του είπε: “Πολ, είμαι και εγώ Αυστραλός και είναι τιμή μου που παίζω μαζί σου” και στη συνέχεια πέτυχα το γκολ. Ήταν ένα θαυμάσιο συναίσθημα, αλλά ο Πολ Οκόν δεν ήταν για μεγάλο διάστημα στην Κύπρο. Όταν μίλησα στους συμπαίκτες του ήταν προφανές ότι είχε επιδείξει τον επαγγελματισμό του και ευχόμουν να έμενε περισσότερο εκεί, ώστε να μάθω περισσότερα από αυτόν».
 
Για τη συμμετοχή στην Ευρώπη: «Την επόμενη χρονιά παίξαμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν τα πήγαμε καλά».
«Χάσαμε από την Κορκ Σίτι από την Ιρλανδία. Είχαν παίξει ήδη 12 παιχνίδια εκείνη τη σεζόν και εμείς μόνο τρία φιλικά παιχνίδια. Τους ανταγωνιστήκαμε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όμως στα τελευταία 20 λεπτά ήταν πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι από εμάς. Χάσαμε και τα δύο παιχνίδια στα τελευταία είκοσι λεπτά. Αλλά δεν έχει σημασία, γιατί είχα την ευκαιρία και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».
 
Για τις διεθνείς συμμετοχές: «Ήμουν μόλις 20 ετών όταν πήγα και έπαιζα για την εθνική ομάδα U21. Το να είμαι στο ρόστερ της U21 σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν ένα απίθανο συναίσθημα. Έπαιξα φιλικά παιχνίδια εναντίον της Ιρλανδίας και της Γαλλίας, απέναντι σε μερικά μεγάλα ονόματα κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ».
 
Για την απόφαση να επιστρέψει στην Αυστραλία: «Η οικονομική κρίση ​​κατέστησε δύσκολη την παραμονή μου. Έφυγα όταν ήμουν αρχηγός της Νέας Σαλαμίνας και μόλις είχα επιστρέψει στην εθνική ομάδα. Μέναμε απλήρωτοι για δύο μήνες και μερικές φορές μέχρι και έξι μήνες. Έτσι, ήταν δύσκολη η επιβίωση. Δυστυχώς, έπρεπε να πάρω μία απόφαση. Είχα μία νέα οικογένεια και ήταν δύσκολο».
 
Φιλοδοξία να γίνει προπονητής
Ολοκλήρωσε τη διαδικασία για το UEFA B και βρίσκεται στη διαδικασία για το UEFA A.  «Σίγουρα θέλω να γίνω προπονητής. Θέλω να είμαι και πάλι σε επαγγελματικό περιβάλλον ως προπονητής ή ως βοηθός» είπε ο 34χρονος ο οποίος τόνισε ότι για την ώρα η προσοχή του είναι στις υποχρεώσεις στην Bankstown Berries – που αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες της Αυστραλίας - και δη στη πρόκληση για συμμετοχή στους «16» του Αυστραλιανού Κυπέλλου (FFA Cup).
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Περικλής Μουστάκας είναι παίκτης και προπονητής στην Bankstown Berries και μάλιστα ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πρόκριση στους «16», καθώς το δεύτερο γκολ στη νίκη 2-1 επί της Μetrostars (δείτε ΕΔΩ το γκολ του).
 
«Ο κάθε παίκτης θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του κόντρα σε έναν παίκτη της ελίτ. Προσωπικά έχω παίξει ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, όμως θα ήθελα να παίξω και εναντίον μίας ομάδας της A-League. Θα ήταν υπέροχο γιατί δεν είχα ποτέ αυτή την ευκαιρία στην Αυστραλία» είπε σχετικά με τη νέα πρόκληση στην καριέρα του.