«Είμαστε έτοιμοι για το γήπεδο στη Λεμεσό, θα φτιάξουμε και οδικό δίκτυο»

Τους λόγους που καθυστερεί η προκήρυξη προσφορών για την έναρξη των εργασιών του νέου γηπέδου της Λεμεσού εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό Μέγαρο της πόλης τόνισε πως το Υπουργικό αποφάσισε στη συνεδρία του στις 19 Ιουλίου την ανάθεση της εκτέλεσης του έργου στον ΚΟΑ, με δαπάνη ύψους 28,2 εκ. ευρώ. Ο Οργανισμός αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγω για ανυπαρξία κατασκευαστικών σχεδίων, είτε οικονομικών δυσχερειών των σωματείων , είτε διαδικαστικών ή νομικών κωλυμάτων, που ανεφύησαν και «πάγωσαν» τις διεργασίες. 
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε εξαγγελία νέων έργων ύψους 70,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λεμεσό. Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε στόχο την τροχοδρόμηση λύσεων για έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν προ διετίας και δεν έχουν προχωρήσει λόγω διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν.
 
1. Κατασκευή γηπέδου των ποδοσφαιρικών ομάδων ΑΕΛ, ΑΡΗ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Ενόψει των πολλαπλών προβλημάτων που οφείλονταν, είτε στην ανυπαρξία κατασκευαστικών σχεδίων – διότι πολλές φορές παρουσιάζεται ένα έργο ως ώριμο και έτοιμο για προώθηση και προσφορές και τελικά ανακαλύπτεις, όπως στην περίπτωση του γηπέδου τα περί ανυπαρξίας κατασκευαστικού σχεδίου - είτε οικονομικών δυσχερειών των Σωματείων είτε διαδικαστικών ή νομικών κωλυμάτων που εν συνεχεία ανεφύησαν, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε – μετά από τις διάφορες ενστάσεις είτε από τον Γενικό Ελεγκτή από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων - στη συνεδρία του της 19ης Ιουλίου 2017, όπως αναθέσει την εκτέλεση του έργου στον ΚΟΑ, με δαπάνη ύψους 28.2 εκ ευρώ, ο οποίος ΚΟΑ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Επιτέλους είμαστε έτοιμοι, ωρίμασε το έργο, να προχωρήσουμε με τις προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα. Να σημειώσω πως ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Σωματείων, θα επεξεργαστούν με βάση τις πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, τη σύμβαση για τη διάθεση και χρήση του νέου γηπέδου από τις εν λόγω ομάδες. Να σημειώσω ακόμα πως η Κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος δημιουργίας νέου οδικού δικτύου, ύψους 4 εκ. ευρώ, για σκοπούς εξυπηρέτησης της λειτουργίας του νέου γηπέδου.
 
2. Ταυτόχρονα, με την εξαγγελία της κατασκευής του γηπέδου το 2015, ήταν και η συντήρηση και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του Τσιρείου σταδίου, με δαπάνη ύψους 2.7 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, τα έργα συντήρησης και βελτίωσης έχουν καθυστερήσει, λόγω της καθυστέρησης εκπόνησης των αναγκαίων μελετών οι οποίες απ’ ό,τι πληροφορούμαι από τη διοίκηση του ΓΣΟ, που φέρει και την ευθύνη, ευρίσκονται στο τελικό στάδιο. Κάνω έκκληση στη διοίκηση, ήδη είχα τελευταίως συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΓΣΟ, να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου το συντομότερο να προχωρήσουμε στα κατασκευαστικά έργα.