«Όχι, ρε φίλε, δεν ήταν (μόνο) αγώνας ποδοσφαίρου»

Τελικά, είναι το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι; Σίγουρα ο αγώνας της 26ης Ιουλίου στο ΓΣΠ μεταξύ Ανόρθωσης-Τραπεζούντας δεν ήταν. Πέρασαν από τότε 12 ολόκληρα χρόνια. Οι «κομάντος» του Τιμούρ που έγραψαν ιστορία νικώντας με 3-1 την Τραπεζούντα μεγάλωσαν. Κανείς εξ αυτών δεν αγωνίζεται σήμερα. Τα 12χρονα παιδιά στις εξέδρες έχουν γίνει ολόκληροι άνδρες. 
 
Τι και αν μετά από μερικά χρόνια η Ανόρθωση έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής, προπονητής και φίλαθλος που βρέθηκε εκείνο το βράδυ στις εξέδρες του ΓΣΠ που να συγκρίνει τις δύο επιτυχίες. 
 
Το ματωμένο πρόσωπο του Κλιμέντι Τσιταϊσβίλι, οι κραυγές νίκης του Φρούσου και του Νικολάου, το ξέσπασμα χαράς των παιδιών, των μεσήλικων και των ηλικιωμένων οπαδών της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ, της Σαλαμίνας, του Απόλλωνα και άλλων ομάδων μαρτυρούν το μέγεθος της επιτυχίας. 
 
Ουδέποτε δεν πανηγυρίστηκε τόσο έντονα από οπαδούς άλλων ομάδων μια επιτυχία κυπριακής ομάδας. Η Αμμόχωστος «ζωντάνεψε» στη Λευκωσία. Ύψωσε το ανάστημά της και έκανε χιλιάδες κόσμου να δακρύσει από περηφάνια. 
 
Η νίκη με 3-1 στο ΓΣΠ άνοιξε τον δρόμο για την «χρυσή» πρόκριση στην Τραπεζούντα στις 3 Αυγούστου 2005. Μια πρόκριση που θα παραμείνει για πάντα ως η πιο έντονη στιγμή στην ιστορία της αρχαιότερης ομάδας του νησιού. 
 
Περιγράφοντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ τις ιστορικές στιγμές που έζησε στις αναμετρήσεις με την Τραπεζούντα ο Νίκος Φρούσος (διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε πέρσι τέτοια εποχή ο Ελλαδίτης φορ) δεν χρειάστηκε παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα για ν’ αναδείξει την πρόκριση επί της Τραπεζούντας ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, τονίζοντας ότι για τον ίδιο δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.  
 
Την ίδια απάντηση δίνουν ο Κετσπάγια, ο Γιωργαλλίδης, ο Νικολάου, ο Ξενίδης, ο Τσιταïσβίλι και οι πλείστοι (αν όχι όλοι) ποδοσφαιριστές που τίμησαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους τη φανέλα της Ανόρθωσης. Την περηφάνια της Αμμοχώστου, της Κύπρου και του ποδοσφαίρου της χώρας. 
 
Ε, όχι, η πρόκριση επί της Τραπεζούντας δεν ήταν απλά μια ποδοσφαιρική επιτυχία...