Πόσα λεφτά κέρδισαν μέχρι στιγμής οι κυπριακές ομάδες

Η συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα αποφέρει για άλλη μια χρονιά σημαντικά οικονομικά οφέλη σε όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της UEFA, ακόμη και οι ομάδες που δεν θα φτάσουν στους ομίλους ή στα play-offs των διοργανώσεων της, θα έχουν σημαντικά έσοδα.
 

Συνολικά για την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018 η UEFA θα μοιράσει στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της 1 δισεκατομμύριο 718 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ.
 
Οι τέσσερις κυπριακές ομάδες που συμμετέχουν φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συνεχίζουν αλώβητες την πορεία τους. Η πρόκριση στον γ΄προκριματικό γυρο του Τσάμπιονς Λιγκ (ΑΠΟΕΛ) και Γιουρόπα Λιγκ (ΑΕΚ, ΑΕΛ, Απόλλωνας) «κλείδωσε» ήδη σημαντικά οφέλη στους εκπροσώπους της Κύπρου.
 

 
Ο ΑΠΟΕΛ με την πρόκριση επί της Ντουντελάνζ καρπώθηκε 580 χιλιάδες ευρώ, ενώ θα βάλει στο ταμείο του και άλλα χρήματα ότι και να γίνει στα παιχνίδια με τη Βιτορούλ. «Χορός» εκατομμυρίων περιμένει τους «γαλαζοκίτρινους» αν περάσουν το εμπόδιο των Ρουμάνων, ενώ θα βρουν «χρυσάφι» εφόσον προκριθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.  
 
ΑΠΟΕΛ
260 χιλιάδες ευρώ μπόνους συμμετοχής στα προκριματικά
320 χιλιάδες ευρώ μπόνους συμμετοχής στον β΄προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ
420 χιλιάδες ευρώ αν αποκλειστεί από τη Βιτορούλ
3 εκατ. ευρώ αν προκριθεί στα πλέι οφ και αποκλειστεί
2,6 εκατ. ευρώ αν παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με αποκλεισμό από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ
2 εκατ. ευρώ εφόσον προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
12,7 εκατ. ευρώ μπόνους συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
 
Αναλυτικά τα χρήματα που μοιράζει η UEFA στις διοργανώσεις της:
 
Champions League
-Όλες οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Champions League και δεν θα καταφέρουν να προκριθούν στους ομίλους της διοργάνωσης, θα πάρουν από 260.000 ευρώ.
-Επιπρόσθετα αυτών των χρημάτων, όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στον 1ο προκριματικό γύρο, θα πάρουν από 220.000 ευρώ, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο 2ο προκριματικό γύρο θα πάρουν από 320.000 ευρώ και οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον 3ο προκριματικό γύρο και θα αποκλειστούν, θα πάρουν από 420.000 ευρώ.
-Οι ομάδες που θα φτάσουν μέχρι τα play-offs του Champions League και θα προκριθούν στους ομίλους θα πάρουν από  2 εκατομμύρια ευρώ και από 3 εκατομμύρια ευρώ οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα play-offs και θα αποκλειστούν.
-Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League (32 στο σύνολο) θα πάρουν από 12,7 εκατομμύρια ευρώ.
-Στους ομίλους του Champions League, η UEFA θα πληρώνει 1,5 εκατομμύριο ευρώ τη νίκη ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, οι ομάδες θα παίρνουν από μισό εκατομμύριο ευρώ.
-Η πρόκριση στη φάση των 16 θα αποφέρει στις ομάδες επιπλέον 6 εκ. ευρώ, η πρόκριση στη φάση των 8 επιπλέον 6,5 εκ, ευρώ και η πρόκριση στα ημιτελικά, επιπλέον 7,5 εκατομμύρια ευρώ.
-Η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League θα πάρει επιπλέον 15,5 εκ. ευρώ και η φιναλίστ 11 εκ. ευρώ.
 
*Στα πιο πάνω ποσά, δεν υπολογίζεται το market pool, δηλαδή το μερίδιο που αναλογεί σε κάθε ομάδα από τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
 
ΑΕΚ και ΑΕΛ άρχισαν το ευρωπαϊκό τους οδοιπορικό από τον α’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και ήδη κέρδισαν 675 χιλιάδες ευρώ ως μπόνους από την ΟΥΕΦΑ από την πορεία τους μέχρι τον γ΄προκριματικό γύρο.
 
Η άνετη πρόκριση του Απόλλωνα επί της Ζάρια χάρισε στην ομάδα της Λεμεσού το ποσό των 460 χιλιάδων ευρώ.


ΑΕΚ/ΑΕΛ
215 χιλιάδες ευρώ για τη συμμετοχή στον α’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ
225 χιλιάδες ευρώ για τη συμμετοχή στον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ
235 χιλιάδες ευρώ για τη συμμετοχή στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ
 
ΑΠΟΛΛΩΝ
225 χιλιάδες ευρώ για τη συμμετοχή στον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ
235 χιλιάδες ευρώ για τη συμμετοχή στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ
 
Europa League
-Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στον 1ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, θα πάρουν από 215.000 ευρώ, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο 2ο προκριματικό γύρο θα πάρουν από 225.000 ευρώ και όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον 3ο προκριματικό γύρο, θα πάρουν από 235.000 ευρώ.
-Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα play-offs και θα αποκλειστούν στη φάση αυτή, θα πάρουν από 245.000 ευρώ.
-Η κάθε μια από τις 48 ομάδες που θα συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League θα πάρει 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
-Στους ομίλους του Europa League, η UEFA θα πληρώνει 360.000 ευρώ τη νίκη ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, οι ομάδες θα παίρνουν από 120.000 ευρώ.
-Οι ομάδες που θα προκριθούν στη φάση των "32" ως πρώτες από τον όμιλο τους, θα πάρουν από 600.000 ευρώ μπόνους πρόκρισης και οι ομάδες που θα προκριθούν ως δεύτερες, από 300.000 ευρώ.
-Επιπλέον, οι 32 ομάδες που θα προκριθούν από τους ομίλους θα πάρουν από 500.000 ευρώ, οι ομάδες που θα προκριθούν στη φάση των "16" από 750.000 ευρώ, οι ομάδες που θα προκριθούν στην προημιτελική φάση από 1 εκ. ευρώ και οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα ημιτελικά, από 1,6 εκ. ευρώ.
-Η ομάδα που θα κατακτήσει το Europa League θα πάρει 6,5 εκατομμύρια ευρώ και η φιναλίστ 3,5 εκ. ευρω.
 
*Στα πιο πάνω ποσά, δεν υπολογίζεται το market pool, δηλαδή το μερίδιο που αναλογεί σε κάθε ομάδα από τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.