Ο πάγκος θα κάνει καλύτερο τον Μοράις και τον ΑΠΟΕΛ

Το καλοκαίρι του 2007 όταν ήρθε στον ΑΠΟΕΛ επί εποχής Μαρίνου Ουζουνίδη κατακρίθηκε, χλευάστηκε. Τον είπαν «άμπαλο» όταν ο Ελλαδίτης προπονητής τον χρησιμοποίησε στις θέσεις του δεξιού μπακ και του κεντρικού αμυντικού.
 
Στη συνέχεια παραγκωνίστηκε και οι πλείστοι των είχαν «τελειωμένο». Μέχρι που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον χρησιμοποίησε στη θέση του ανασταλτικού μέσου.
 
Η συνέχεια γνωστή. Ο Νούνο Μοράις έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πιο πετυχημένης δεκαετίας στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Έζησε τα πάντα στον «Αρχάγγελο» και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αναδεικνύεται από τους φίλους των πρωταθλητών ως ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία της ομάδας.
 
Ο REPORTER κάλεσε τους οπαδούς των «γαλαζοκιτρίνων» ν’ αναδείξουν τον πολυτιμότερο ξένο στην ιστορία της ομάδας όταν ο Γκουστάβο Μαντούκα αναχώρησε από την Κύπρο και οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ανέδειξαν τον Πορτογάλο στην κορυφή, πάνω από Μαντούκα
και Χιώτη.
 
 
Με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα πανηγύρισε έξι προκρίσεις σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης την τελευταία οκταετία. Κατέκτησε εφτά πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και τέσσερα Σούπερ Καπ.
 
Από τη σεζόν 2008-09 και έπειτα αγωνίζεται πάνω από 26 αγώνες πρωταθλήματος κάθε περίοδο (δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ πίσω από τον Γιάννο Ιωάννου), ενώ οι 71 συνεχόμενες παρουσίες στην ενδεκάδα της ομάδας σε ευρωπαϊκούς αγώνες του χάρισαν μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
 
 
Στα 33 του χρόνια ο Νούνο Μοράις, με το περιβραχιόνιο του ΑΠΟΕΛ στο μπράτσο, παραμένει πρωταγωνιστής στην προσπάθεια της ομάδας να (ξανά) γράψει ιστορία.  Τα χρόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο γήπεδο. Ο Πορτογάλος δεν έχει τα τρεξίματα που τον καθιέρωσαν. Οι μεταβιβάσεις του δεν εμπνέουν σιγουριά και η μουρμούρα από την εξέδρα επανεμφανίστηκε, δέκα χρόνια μετά.
 
«Τελειωμένος», «αργός», «προβλέψιμος», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των πάντα επικριτικών φίλων του ΑΠΟΕΛ για τον Νούνο Μοράις. Η αλήθεια είναι πως ο ΑΠΟΕΛ θ’ αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να βρει τον επόμενο Νούνο Μοράις όταν ο Πορτογάλος αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να τον αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται. Και αυτό δεν θα γίνει με τον 33αρη Μοράις να αγωνίζεται 90λεπτα κάθε Τετάρτη-Κυριακή.
 
Koτζάμ Κριστιάνο Ρονάλντο (ένα χρόνο μικρότερος) σε αρκετά από τα εκτός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος της Ρεάλ Μαδρίτης έμεινε εκτός αποστολής από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Ακριβώς, για να είναι έχει τις δυνάμεις, τη φρεσκάδα και το καθαρό μυαλό όταν οι Μαδριλένοι τον χρειάστηκαν στο τέλος του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ήταν (ξανά) ο μεγάλος πρωταγωνιστής. 
 
Για το καλό του ΑΠΟΕΛ και το καλό του Μοράις, ο Πορτογάλος πρέπει να κάτσει και στον πάγκο. Όχι γιατί εκεί είναι η θέση του, αλλά για να μπορεί να προσφέρει τις πραγματικές αρετές του όταν θα «καίει» το σίδερο. Με τις απαιτούμενες ανάσες ο Μοράις θα είναι (ξανά) ο κορυφαίος όταν θα γραφτεί η ιστορία.