Σολμπάκεν: «Ο Πιέρος αναρωτιέται γιατί ήρθε στην Κοπεγχάγη!» (vid)

Μια καινούργια, εντελώς διαφορετική εμπειρία εν μέσω θερινής προετοιμασίας βίωσε χθες ο Πιέρος Σωτηρίου. Στην Αυστρία, όπου προετοιμάζεται εν όψει της νέας περιόδου η Κοπεγχάγη, ο Στόλε Σόλμπακεν μάζεψε όλους τους παίκτες σε μια αίθουσα του προπονητικού κέντρου και τους είπε: «Η λέξη-κλειδί είναι η επικοινωνία. Μια σημαντική λέξη σε σχέση με αυτό είναι επίσης ότι είμαστε μια νέα ομάδα. Υπάρχει μια νέα ιεραρχία, υπάρχουν καινούργιοι παίκτες. Ό,τι θα κάνουμε, δεν είναι για διασκέδαση. Θα το κουβαλήσουμε μαζί μας στο γήπεδο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Πάρτε το όσο το δυνατόν πιο σοβαρά».

Το παιχνίδι με τις κάρτες
Τη σκυτάλη από τον Νορβηγό τεχνικό πήρε ο Γιόχαν Φάλμπι. Ο αθλητικός ψυχολόγος των «λιονταριών» είχε αποκαλύψει νωρίτερα στην επίσημη κάμερα του συλλόγου: «Παίζουμε ένα παιχνίδι καρτών που έχει να κάνει με την επικοινωνία. Οι παίκτες μπορούν να καθίσουν σε διαφορετικά τραπέζια και το παιχνίδι και ο νικητής αλλάζουν όλη την ώρα. Το κόλπο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες σε διάφορους πίνακες. Στην πορεία, ναι, οι παίκτες τους ανακαλύπτουν, αλλά όταν καινούργιοι παίκτες μπαίνουν σ’ ένα τραπέζι, παίζουν με διαφορετικούς κανόνες, διότι δεν πρέπει κανείς να μιλήσει. Είναι διασκεδαστικό να δούμε πώς αντιδρούν οι παίκτες, τι γλώσσα του σώματος έχουν και πώς κινούνται για να μάθουν τι συμβαίνει».

Οι κανόνες
Μιλώντας στους παίκτες ο Φάλμπι εξήγησε: «Θα παίξουμε ένα παιχνίδι και θα μάθουμε ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης καρτών στην ομάδα. Κάθε παιχνίδι πρέπει να παίζεται στο μέγιστο της συγκέντρωσης και στο απόλυτο της σιωπής. Ο νικητής σε κάθε τραπέζι παίρνει μια κόκκινη τελεία και τη βάζει στο μέτωπό του. Όποιος χάσει, παίρνει μια πράσινη τελεία. Όταν κερδίζετε σ’ ένα τραπέζι, μετακινείστε σ’ ένα με μικρότερο αριθμό. Για παράδειγμα όποιος κερδίσει στο τραπέζι 7 θα πάει στο 6, ο νικητής του 6 στο 5, ο νικητής του 5 στο 4 και ούτω καθεξής».

Σ’ εκείνο το σημείο ο Σολμπάκεν πετάχτηκε και είπε: «Ο Πιέρος σκέφτεται γιατί μεταπήδησε σε αυτήν την ομάδα (γέλια)!». Όλοι, συμπεριλαμβανομένων του Νορβηγού τεχνικού και του Κύπριου διεθνιούς επιθετικού λύθηκαν στα γέλια, ενώ με πλατύ χαμόγελο ήλθε και η αντίδραση του Φάλμπι: «Ναι, Πιέρο! Καλωσόρισες!»


Γλώσσα του σώματος και συμπεριφορά 
Ακολούθως ο Φάλμπι εξήγησε στην επίσημα κάμερα της Κοπεγχάγης: «Εμείς πάμε να μιλήσουμε περισσότερο σε μικρές ομάδες. Πρέπει να συζητήσουμε τι συμβαίνει, όταν οι παίκτες αγχώνονται ή όταν είναι ευχαριστημένοι - όταν κερδίζουν μάχες ή όταν τις χάνουν. Ή όταν αισθάνονται ότι δεν είναι η μέρα τους σήμερα. Τι θα συμβεί σε μένα; Τι βλέπω; Ποια συναισθήματα έχω; Πώς επηρεάζει τη γλώσσα του σώματος μου και τη συμπεριφορά μου; Το κάνουμε για να τονιστεί ένα σημείο. Εάν δεν έχουμε μια κοινή γλώσσα, και αν δεν μιλάμε μαζί, θα γίνει το λάθος. Όλοι πρόκειται να εργαστούν σε διαφορετικές ομάδες. Εκεί θα καθίσουν και θα μιλήσουν μαζί, και μιλώντας ο ένας στον άλλον θα πετύχουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι η καλή επικοινωνία. Πώς θα πρέπει να επικοινωνούν στους αγώνες και το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους, ώστε μαζί να γίνουμε μια ομάδα με κοινή γλώσσα, με κοινή συμπεριφορά».
 
Δείτε το σχετικό βίντεο που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της Κοπεγχάγη: