Απόλλων: Όταν ο Σίλβα ποδοπατούσε τη σημαία του αιωνίου αντιπάλου… (vids)

Μετά τον Αγουστίν Φαρίας (ΑΠΟΕΛ) ακόμη ένας παίκτης με θητεία στην Παλεστίνο και απεριόριστη ευγνωμοσύνη στον Πάμπλο Γκέντες αποφάσισε να ταξιδέψει -για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική καριέρα του- στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για χάρη ενός κυπριακού συλλόγου.

 

 

Ο Τζέισον Αλεσάντρο Σίλβα Πέρες, ευρύτερα γνωστός ο Τζέισον Σίλβα, ανακοινώθηκε σήμερα ως η έκτη μεταγραφή του Απόλλωνα στο θερινό παζάρι. Ο 26χρονος Χιλιανός μεσοεπιθετικός, ο οποίος έχει ως είδωλο τον Ματίας Φερνάντες, αρέσκεται να αγωνίζεται ως «δεκάρι», ωστόσο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε και ως εξτρέμ.
 
Η έξαρση ανοησίας
Η ημερομηνία και το παιχνίδι που έχουν σημαδέψει την καριέρα του Σίλβα είναι η 6η Απριλίου 2014 και το 175ο Superclasico ανάμεσα στην Ουνιβερσιδάδ δε Τσίλε και στην Κόλο Κόλο, στην οποία εκείνος αγωνιζόταν υπό μορφή μονοετούς δανεισμού από την Παλεστίνο. Η ομάδα του πήρε το ντέρμπι με 1-0 και στους πανηγυρισμούς μετά το τελευταίο σφύριγμα ο 23χρονος (τότε) άσος είχε την… έμπνευση να ζητήσει μια σημαία της Ουνιβερσιδάδ που ακολούθως πάτησε και κλότσησε ξεσηκώνοντας την οργή των οπαδών της οικοδέσποινας ομάδας που ήθελαν να τον λιντσάρουν!

Δεν το έπραξαν, μολονότι του είχαν στήσει καρτέρι έξω από το γήπεδο, διότι στο μεσοδιάστημα ομάδα ένοπλων αστυνομικών είχε προχωρήσει σε σύλληψη (για παραβίαση του νόμου περί βίας στα γήπεδα) του Σίλβα έξω από τα αποδυτήρια της Κόλο Κόλο και σε φυγάδευσή του. Ο αριστεροπόδαρος άσος πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο και λίγες μέρες αργότερα (σ.σ. αφότου είχε κυκλοφορήσει και βίντεο με τα… ανδραγαθήματά του) του απαγγέλθηκαν οι ποινές του: αποκλεισμός για τέσσερις αγωνιστικές, μονοετής αποχή από κάθε Superclasico (επίσημο ή φιλικό), τρίμηνη κοινωνική εργασία (διαλέξεις) και απαγόρευση εμπλοκής ακόμη και στην πιο μικρή παρανομία, προκειμένου η υπόθεση να μην καταλήξει στο δικαστήριο και ο ίδιος στη φυλακή.

 
«Όλα για τη μητέρα μου»
Αποδέχτηκε την τιμωρία, γλίτωσε την κάθειρξη, αλλά όχι και το τέλος της θητείας του στην Κόλο Κόλο, της οποίας είναι οπαδός (όπως και όλη στην οικογένειά του) από… κούνια! Το είχε αποκαλύψει δημόσια κατά την παρουσίασή του το καλοκαίρι του 2013 τονίζοντας ότι η μητέρα του Ιρένε είχε πλέον πολλούς λόγους να είναι χαρούμενη.
«Ζω στο ίδιο σπίτι με τη μητέρα μου και πήγαμε μαζί να γιορτάσουμε τη μεταγραφή μου. Την έβγαλα σε δείπνο και ήταν πολύ περήφανη. Είναι σπίτι, ξεκουράζεται, προσπαθεί να ρίξει το ζάχαρο για το διαβήτη της, ώστε να μπορεί να εγχειριστεί για έναν όγκο που έχει στο στομάχι. Το ποδόσφαιρο μου δίνει χρήματα και αυτή τη στιγμή τα χρειάζομαι για να βοηθήσω στην ανάρρωση της μητέρας μου. Κάθε μου επίτευγμα είναι αφιερωμένο σε αυτήν και στον πατέρα μου, μολονότι είναι χωρισμένοι», είχε δηλώσει τότε ο Σίλβα, ο οποίος είχε στήσει και φιλανθρωπικό σόου (σ.σ. δημοπρατήθηκαν μεταξύ άλλων υπογεγραμμένες φανέλες των Αλέξις Σάντσες και Αρτούρο Βιδάλ), για να μαζέψει χρήματα για την επέμβαση της μητέρας του.

 
Η ευγνωμοσύνη και τα… μπινελίκια
Κι επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», η επιστροφή του στην Παλεστίνο την περίοδο 2014/15 απέβη ευεργετική χάρη στην παρουσία του προπονητή, Πάμπλο Γκέντε. «Του είμαι ευγνώμων. Έχω βελτιωθεί πού ως ποδοσφαιριστής, μολονότι είμαι πολύ κυκλοθυμικός χαρακτήρας. Ο Γκέντε επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση σε κάθε παίκτη και σε μένα συμπεριφέρεται μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Χάρη σε αυτόν είμαι ο παίκτης που είμαι», έχει παραδεχτεί ο Σίλβα, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2014 απέδειξε την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει στον Γκέντε.
Στον τελικό του πρωταθλήματος, απέναντι στους Σαντιάγκο Γουόντερερς, η Παλεστίνο έπαιζε για την επιστροφή της στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά από σχεδόν 4 δεκαετίες. Ο Σίλβα δέχτηκε κίτρινη κάρτα στο 30’ και ο Γκέντε σήκωσε αμέσως παίκτη για να τον κάνει αλλαγή, προκειμένου να μη ρισκάρει αποβολή.
Ο Σίλβα όμως κινήθηκε τόσο αργά προς τον πάγκο, ώστε ο διαιτητής του έδειξε δεύτερη κίτρινη! Ο Γκέντε ήταν τόσο έξαλλος μαζί του, ώστε καθ’ οδόν για τα αποδυτήρια τον πλησίασε, τον «έλουζε» με βρισιές και τον «τρέλανε» στις σπρωξιές! «Η αλήθεια είναι πως ήμουν λιγάκι θερμόαιμος. Η διαιτησία δεν ήταν πολύ καλή. Ανόητα αποβλήθηκα και ο προπονητής αντέδρασε άσχημα επίσης, αλλά δεν το δραματοποιώ, είναι διαφορετική περίπτωση. Με άλλον προπονητή θα είχα άλλη αντίδραση. Τώρα είναι ήδη περασμένα ξεχασμένα», δήλωσε ο Σίλβα και πρόσθεσε: «Έκανα λάθος. Στην ηλικία μου είναι πιθανό να κάνω λάθη. Ήταν άσχημα τα πράγματα, όταν πήγα στα αποδυτήρια. Όταν κάνω την ανάλυσή μου, βλέπω τα λάθη μου, όπως αυτό που έκανα στο παρελθόν με τη σημαία. Από αυτά τα λάθη μαθαίνω, δεν είμαι ανόητος»
«Ο Σίλβα έκανε αλυσιδωτά λάθη και ήταν υποχρέωσή μου να τον αντιμετωπίσω, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», παραδέχτηκε, από την πλευρά του, ο Γκέντε.
 
Αλά… Μερκής
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Γκέντε είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν μετά την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος (εις βάρος της Ουατσιπάτο) είχε χιμήξει και σχεδόν… στραγγαλίσει τον συμπαίκτη του Χέρμαν Λανάρο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης.

 
«Ο καλύτερος; Εγώ!»
Μολονότι στο τέλος εκείνης της περιόδου η Παλεστίνο αποφάσισε να τον παραχωρήσει εκ νέου δανεικό, η αυτοπεποίθηση του Σίλβα δεν κάμφθηκε στο ελάχιστο. Το καλοκαίρι του 2015, στην πρώτη του συνέντευξή του ως παίκτης της Αντοφαγκάστα, ρωτήθηκε ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη Χιλή απάντησε μονολεκτικά: «Εγώ!»