Ομόνοια: Όταν ο Κανού τράβηξε πιστόλι για την πρώην του…

Έπειτα από ένα χρόνο στην αφάνεια (βλέπε ένα εξάμηνο στην Μπουρίραμ Ταΐλάνδης και ένα στην ανεργία) ο Ρουμπενίλσον ντος Σάντος ντα Ρότσα, κατά κόσμον Κανού, επιχειρεί στα 30 του να «αναστήσει» την καριέρα του μέσω της Ομόνοιας, με την οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο.

 


Παρακολουθώντας την εξέλιξη του Βραζιλιάνου μέσου στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εντοπίζει εύκολα το σημείο τομής στο 2013. Μέχρι τότε η καριέρα του ευρισκόταν σε διαρκή άνοδο, η αξία του είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της και εξαργυρώθηκε με τη μεταγραφή του (έναντι €3.000.000) από την Άντερλεχτ στην Τέρεκ Γκρόζνι, τον Φεβρουάριο του συγκεκριμένου έτους. Στα 3,5 χρόνια της παραμονής του στη Ρωσία η μετοχή του υποχωρούσε διαρκώς κι έφτασε να υπολογίζεται σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο από την κορυφαία τιμή της.

 



Το κίνητρο της μετακίνησής του από την πρωταθλήτρια Βελγίου στην Τέρεκ δεν είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο. Ο ίδιος, στην ανακοίνωση αποχώρησής του, τόνιζε ότι φεύγει με βαριά καρδιά, αλλά δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση που του έγινε. Τα Μ.Μ.Ε. του Βελγίου, ωστόσο, απέδωσαν τη μετακίνηση στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Άντερλεχτ να δώσει ένεση στο ταμείο της, καθώς νωρίτερα την ίδια μέρα είχε «ναυαγήσει» η πώληση του Αργεντινού επιθετικού Ματίας Σουάρες στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (έναντι τουλάχιστον €8.000.000)…
 
Η «σκοτεινή» εκδοχή
Η εσπευσμένη πώληση του Κανού, ωστόσο, ενδέχεται να συνδεόταν και μ’ ένα συμβάν που είχε λάβει χώρα τρεις μήνες νωρίτερα. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου 2012, μόλις λίγες ώρες μετά το εκκωφαντικό 6-1 της Άντερλεχτ επί της Μπριζ, ο Βραζιλιάνος κατηγορήθηκε πως κατά την έξοδό του σε κλαμπ αφ’ ενός χτύπησε αφ’ ετέρου απείλησε με όπλο άλλον θαμώνα, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελία του συμβάντος προκαλώντας την ενεργοποίηση του Εισαγγελέα των Βρυξελλών!

Σύμφωνα με το «θύμα», Χοσέ Μπερτουάντι ντε Ακίνο, «ήταν περίπου 2:30 μετά τα μεσάνυχτα, όταν έφτασε ο Κανού στην Pub 2000. Ερχόταν συχνά σε αυτό το μαγαζί και, όπως πάντα, συνοδευόταν από μια μικρή παρέα, ξεκάθαρα μεθυσμένων. Εγώ μιλούσα με μια γυναίκα που προφανώς ήταν πρώην του, όπως μου εξήγησαν αργότερα. Μετά από δέκα λεπτά ο Κανού με πλησίασε με δύο από τους φίλους του. Κάτι πρέπει να μου είπε και μετά ξεκίνησαν και οι τρεις να με χτυπούν. Με έσυραν έξω και με χτύπησαν ακόμη πιο δυνατά. Με κλότσησαν, ενώ ήμουν στο έδαφος, στη μέση του δρόμου. Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο ήταν επτά. Ο Κανού μάλιστα τράβηξε ένα μαύρο πιστόλι εννέα χιλιοστών και το έστρεψε πάνω μου. Όταν σταμάτησε να με χτυπά, αποχώρησε με μια λευκή Μερσεντές».

Ο Ακίνο συμπλήρωσε πως ακολούθως τον φρόντισαν οι θυρωροί του κλαμπ, ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες σε όλο του το σώμα, έμεινε μέσα όλη την Κυριακή, επέστρεψε σπίτι του τη Δευτέρα το πρωί, αλλά δεν ήταν δυνατόν να πάει στη δουλειά του για τις επόμενες τρεις μέρες. Στη διάρκεια του συμβάντος έχασε τους φακούς επαφής του, ενώ στο σπίτι του ανακάλυψε ότι είχε εξαφανιστεί και το αξίας €5.000 ρολόι του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του «θύματος», Τιμ Σμετ, ο πελάτης του προχώρησε άμεσα σε καταγγελία στην αστυνομία, ενώ δέχτηκε τηλεφωνήματα τόσο από την Άντερλεχτ όσο και από τον Κανού (σ.σ. σύμφωνα με τη δική του εκδοχή στους ανθρώπους του συλλόγου, ο Ακίνο τον πλησίασε και του ζήτησε χρήματα, εκείνος αρνήθηκε κι αποχώρησε, δίχως καυγά, απειλές και χρήση όπλου), ώστε να μη δημοσιοποιήσει το συμβάν, αλλά αρνήθηκε λέγοντας «είτε είσαι διάσημος ποδοσφαιριστής είτε όχι, δεν κάνεις τέτοια πράγματα».

Παρά την εμπλοκή του Εισαγγελέα και την κλήση μαρτύρων τα ίχνη της συγκεκριμένης υπόθεσης χάνονται στα βελγικά Μ.Μ.Ε., μια εβδομάδα μετά το συμβάν. Κατέπεσε η καταγγελία; Επετεύχθη εξωδικαστικός συμβιβασμός; Η κατάληξη της υπόθεσης ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, αφήνοντας εκκρεμές και το ερώτημα αν είχε επίδραση στην απόφαση της Άντερλεχτ να πωλήσει άρον-άρον τον παίκτη, μολονότι μάλιστα ο (τότε) προπονητής της, Γιον φαν ντερ Μπρομ, ήθελε την παραμονή του.