Απόλλων: Η απίστευτη γκαντεμιά του Γιούστε!

Στην ίδια του την πατρίδα γράφουν ότι η περίπτωσή του δεν έχει όμοιά της. «Μοιάζει απίστευτη, αλλά είναι αληθινή η κακή τύχη που τον καταδιώκει», αναφέρουν για το ποδοσφαιρικό πεπρωμένο του Έκτορ Γιούστε από τη στιγμή που αποφάσισε να αφήσει την Καρθαγένη για τη Σαλαμάνκα. Ο λόγος απλός: από τους πέντε σταθμούς της καριέρας του έκτοτε στους τέσσερις γεύτηκε τον υποβιβασμό και στον πέμπτο απώλεσε την άνοδο!
Έκανε το ποδοσφαιρικό ξεπέταγμά του στην ομάδα της περιοχής του (Καρταχένα). Σε ηλικία 21 ετών μέτρησε 18 συμμετοχές στη Σεγούνδα Α, μετατράπηκε σε αγαπημένο της κερκίδας και χαρακτηρίστηκε ακατέργαστο διαμάντι. Ο Χουάν Ιγνάθιο, ωστόσο, δεν τον ήθελε για δεύτερη σεζόν, με αποτέλεσμα ο πιτσιρικάς να υποχρεωθεί να… μεταναστεύσει. Ήταν η απαρχή της… Οδύσσειάς του!
 
Η πρώτη φορά
Μολονότι στη Σαλαμάνκα ήταν βασικός και αναντικατάστατος (38 συμμετοχές), το τέλος της χρονιάς βρήκε την ομάδα υποβιβασμένη. Το καλοκαίρι του 2011 ο Γιούστε μετακινήθηκε στη Γρανάδα, η οποία όμως τον παραχώρησε αμέσως δανεικό στην Κάδιθ. Αυτή αποδείχθηκε η μοναδική ομάδα, με την οποία ο νεοφερμένος άσος του Απόλλωνα δεν υποβιβάστηκε, ωστόσο η γκαντεμιά του Γιούστε εν προκειμένω είναι ότι μαζί της έχασε στα πλέι οφ την άνοδο!
 
Η δεύτερη, η τρίτη…
Επέστρεψε στη Γρανάδα, η οποία όμως τον δάνεισε εκ νέου, τούτη τη φορά στη Σανταντέρ. Και στη Ρασίνγκ ο 24χρονος εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος (33 συμμετοχές), όμως πάλι η κατάληξη ήταν ίδια: υποβιβασμός! Νέος γυρισμός στη Γρανάδα, τρίτος δανεισμός στη σειρά (Έρκουλες), τρίτη φουλ σεζόν (39 συμμετοχές), το σενάριο απαράλλακτο: διαβάθμιση!
 
…και η τέταρτη!
Τον Αύγουστο του 2014 ο Χοακίν Καπαρός αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία στη Γρανάδα, όμως η θητεία του Γιούστε στην Πριμέρα αποδείχθηκε βραχεία, αφού τον Ιανουάριο παραχωρήθηκε στη Μαγιόρκα. Στα δυόμισι χρόνια του στο σύλλογο ήταν διαρκώς ενδεκαδάτος (17, 36 και 41 συμμετοχές αντιστοίχως), ωστόσο αυτό το καλοκαίρι γεύτηκε για τέταρτη φορά το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού!
 
Η μεταγραφή στον Απόλλωνα δεν είναι μόνον η πρώτη εκτός συνόρων πρόκληση στην καριέρα του Έκτορ Γιούστε. Είναι συνάμα και η πρώτη του μετακίνηση σε σύλλογο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κορυφαία κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος. Ο ίδιος σίγουρα εύχεται να είναι και το σημείο μεταστροφής στην καριέρα του, η μετατροπή της γκαντεμιάς σε καλή τύχη. Οι συμπατριώτες του μοιράζονται την ίδια ευχή: «Παρά τους τέσσερις υποβιβασμούς που μπορούν να στιγματίσουν τον καθένα, ο Γιούστε είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που θα βρει τον τρόπο να ανακάμψει και να συνεχίσει. Το μόνο που μπορείς να του κάνεις είναι να ευχηθείς την καλύτερη δυνατή τύχη. Τη χρειάζεται και την αξίζει!»