Άμπραχαμ Γκιέ: Ο παικταράς που ήρθε τυχαία και έφυγε απρόσμενα

Καλοκαίρι 2013. Ο Απόλλωνας πανηγυρίζει επί της Νις μια από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του με την παρθενική πρόκριση στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Λίγες μέρες αργότερα σκάει η είδηση της απόκτησης του Άμπραχαμ Γκιέ-Γκιέ με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο.
 
Ένός ποδοσφαιριστής που για χάρη του η Νις τίναξε την μπάνκα ξοδεύοντας 1,5 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της από τη Τουρ, δανεικός σε
κυπριακή ομάδα.
 
Η διετής παρουσία του στη Νις ήταν γεμάτη τραυματισμούς και γι’ αυτό κατέγραψε μόλις δέκα συμμετοχές και ένα γκολ. «Αν ήταν υγιής δεν θα ερχόταν ποτέ στην Κύπρο», ήταν η ατάκα που συνόδευε από την πρώτη μέρα τον αφρικανό επιθετικό.
 
Τέσσερα χρόνια μετά όλη η ποδοσφαιρική Κύπρος μπορεί να πιστοποιήσει το πιο πάνω. Αν ο Γκιέ δεν ήταν επιρρεπής στους τραυματισμούς, θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει σπουδαία καριέρα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
 
Η ιστορία του Άμπραχαμ Γκιέ στην Κύπρο κλείνει με άλλο… γνωμικό. Αν ήταν υγιής, ο Απόλλωνας δεν θα τον άφηνε ποτέ να φύγει από την Κύπρο. Το πρόβλημα στην καρδιά του αφρικανού φορ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην έκδοση νέου πιστοποιητικού εγγραφής και η «κόμπρα» (το προσωνύμιο του κόλλησε ο εκπρόσωπος Τύπου των «γαλάζιων» Φανούριος Κωνσταντίνου) αποχαιρετά τα κυπριακά γήπεδα.
 
Ένας σπουδαίος επιθετικός με απίστευτη αλτικότητα, ταχύτητα και ποδοσφαιρικό μυαλό και κυρίως ένας άψογος επαγγελματίας που δίκαια κερδίζει θέση στους κορυφαίους επιθετικούς στην ιστορία του Απόλλωνα και στους καλύτερους φορ των κυπριακών γηπέδων τα τελευταία χρόνια.
 
Όσο γρήγορα «μάτωνε» τα αντίπαλα δίκτυα, τόσο σπάνια έκανε αισθητή την παρουσία του εκτός γηπέδων. Ποτέ δεν προκάλεσε την αντίπαλη κερκίδα, ποτέ δεν προκάλεσε αντίπαλους αμυντικούς. Ήταν ΚΥΡΙΟΣ εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών.
 
Ποδοσφαιριστές σαν τον Άμπραχαμ Γκιέ βοήθησαν το κυπριακό ποδόσφαιρο να κάνει βήματα προόδου και να κάνει αισθητή την παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γκολ όπως αυτό με τη Λοκομοτίβ Μόσχας είναι από αυτά που μένουν στην ιστορία και όσοι τα έζησαν θα τα διηγούνται δεκαετίες αργότερα.
 
Το σπάνιας ομορφιάς τέρμα κόντρα στον ΑΠΟΕΛ τον Δεκέμβρη του 2015 μένουν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη κάθε ποδοσφαιρόφιλου, όπως έμεινε ένα παρόμοιο γκολ του Μαλέκου σε αγώνα Ανόρθωσης-Ομόνοιας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», γιατί τέτοια τέρματα μπαίνουν μια φορά κάθε δεκαετία.
 
«Μαχητής» και υπηρέτης του συνόλου ο Γκιέ δεν είχε τάσεις βεντετισμού. Πάλευε για τον Απόλλωνα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μέχρι το τελικό σφύριγμα και
δεν τα παρατούσε ποτέ. Όπως σκόραρε στο 90+6 και ολοκλήρωσε την επική ανατροπή επί της ΑΕΚ στο Τσίρειο (3-2), έτσι θα παλέψει και στη συνέχεια της ζωής του γιατί ούτε οι τραυματισμοί στα πόδια, ούτε το πρόβλημα στην καρδία μπορούν να τον λυγίσουν. 
  
 

Δειτε Επισης

Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία
Το... κρυμμένο μουσείο της Coca Cola του Μάριου στην Ακρόπολη-«Ζούμε για το “82” και μία Coca Cola»
Η αυτοδίδακτη ζωγράφος που διατηρεί μαγαζάκι με χειροποίητα στην καρδιά του Παλαιχωρίου (pics)