ΑΠΟΕΛ: Ένας παρά φύσιν αριστεροπόδαρος μάγος! (vids, pics)

Δεν έχει κλείσει τα 26 του, αλλά ήδη έχει αγωνιστεί σε Αγγλία (Ίπσουιτς, 2015/16) και Έρεντιβιζι (Ουτρέχτη, 2010-15), ενώ έχει κατακτήσει και το ασιατικό κύπελλο κι έχει πετύχει το κορυφαίο γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20. Αν νομίζετε πως αυτή είναι η πιο μεγάλη αντίφαση στην περίπτωση του Τόμι Όαρ, όσα ακολουθούν θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε…

 


Όλα με το δεξί, εκτός…
Ο 25χρονος άσος είναι γεννημένος δεξιόχειρας (άρα και δεξιοπόδαρος), ωστόσο όπως ο ίδιος αποκάλυψε «στα 4 ή 5 μου ο πατέρας μου με συμβούλευσε να δοκιμάσω να σουτάρω και με αριστερό. Μικρός, όπως ήμουν, έκανα ό,τι μου είπε και για τα επόμενα χρόνια χρησιμοποιούσα μόνο το αριστερό μου πόδι και ουδόλως το δεξί» (παρακολούθησε το ακόλουθο βίντεο από το 1:49 ως το 2:01).

 



«Κάποια στιγμή έφτασα στο σημείο όλοι να με θεωρούν αριστεροπόδαρο και να πρέπει πλέον να κάνω το αντίθετο, δηλαδή να δουλέψω πολύ περισσότερο με το δεξί μου πόδι!», δήλωσε στη Sunday Herald Sun ο Όαρ, ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια του, αλλά «συνεχίζω να κάνω όλα τα υπόλοιπα με το δεξί: να τρώω, να γράφω, να κρατώ το μπαστούνι του κρίκετ, όλα»!
 
Χυλόπιτα, αλά… Φορλάν!
Μολονότι γεννημένος στο Σάουθπορτ και Αυστραλός υπήκοος, ο νέος άσος του ΑΠΟΕΛ είναι κάτοχος και ισπανικού διαβατηρίου, αφού οι παππούδες του -από την πλευρά του πατέρα του- ήταν Βάσκοι. Μετά το τέλος της θητείας του στην Ουτρέχτη (2015) ο Όαρ βασίστηκε σε αυτό, προκειμένου να επιδιώξει την ένταξή του στην Μπιλμπάο.

Η Αθλέτικ, ωστόσο, του έφραξε το δρόμο επισημαίνοντας πως δέχεται στις τάξεις της μόνον παίκτες που είτε έχουν γεννηθεί στη χώρα των Βάσκων είτε προέρχονται από τις ακαδημίες της. «Προφανώς απογοητεύτηκε που δεν προχώρησε η υπόθεση. Για κάποιες εβδομάδες ήλπιζα πως θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή, αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκε εξ αιτίας της πολιτικής του συλλόγου. Θα ήταν το τέλειο βήμα… Πρόκειται για ένα φανταστικό, φιλόδοξο σύλλογο, αλλά δεν ήταν γραφτό να γίνει», είχε δηλώσει τότε ο Όαρ, στη θέση του οποίου είχε βρεθεί παλαιότερα και ο Ντιέγκο Φορλάν.


Ο Ουρουγουανός επίσης επιθυμούσε να φορέσει τη φανέλα των «λεόντων» και η γιαγιά του ήταν από τη χώρα των Βάσκων, ωστόσο και αυτός θεωρήθηκε πως δεν πληροί τα κριτήρια.
 
Η αλλαγή-παρωδία
Τον Απρίλιο του 2015 ο Όαρ έγινε (συμ)πρωταγωνιστής σ’ ένα από τα πιο σπάνια περιστατικά στα ολλανδικά (και όχι μόνο) γήπεδα! Στα μισά του πρώτου ημιχρόνου ο Εντουάρντ Ντουπλάν χτύπησε στους προσαγωγούς και μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ενόσω δεν έβλεπε, ο προπονητής του τον αντικατέστησε με τον Όαρ.

«Άκουγα τον κόσμο να σφυρίζει αποδοκιμαστικά και σκέφτηκα ότι ο διαιτητής δεν έχει επιτρέψει την είσοδο του Τόμι, οπότε μπήκα άρον-άρον μέσα, ώστε να μην παίζουμε με δέκα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είχε γίνει η αλλαγή. Ακόμη κι όταν μετά την επιστροφή μου στον αγωνιστικό χώρο άκουγα τους οπαδούς μας να μου φωνάζουν “όχι, όχι!” νόμιζα ότι μου το έλεγαν, επειδή φοβόντουσαν μην πάθω υποτροπή στο τραύμα μου», αποκάλυψε αργότερα ο Ντουπλάν.


«Άρχισα λοιπόν να παίζω κανονικά, όμως λίγο αργότερα ήλθε τρέχοντας σε μένα ο διαιτητής και μ’ ενημέρωσε ότι έχω γίνει αλλαγή, οπότε αποχώρησα ήσυχα», κατέληξε ο Γάλλος.

 
Νέος Κίουελ
Ένεκα ύψους, ταχύτητας και ντρίμπλας ο Όαρ από τα πρώτα στάδια της καριέρας του αποκόμισε το παρατσούκλι «νέος Κιούελ», το οποίο εν πολλοίς οφειλόταν και στην προσδοκία των Αυστραλών να παρουσιάσουν στο παγκόσμιο στερέωμα έναν νέο αστέρα.
Το αμιγώς ποδοσφαιρικό του προφίλ αναφέρει πως πρόκειται για έναν εξτρέμ παλαιάς κοπής, με μεγάλη ταχύτητα, ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, τελειώματα και με τα δύο πόδια και -το κυριότερο- εξαιρετική σέντρα. Ταυτόχρονα διαθέτει πολύ καλά χτυπήματα σε στημένες μπάλες (φάουλ, κόρνερ) και την περίφημη κάθετη πάσα.
Πού υστερεί; Στα διαγώνια κοψίματα και τελειώματα με το αντίθετο πόδι, αλλά και στην επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, καθώς για παίκτη που γυροφέρνει διαρκώς την περιοχή έχει σημειώσει δυσανάλογα λίγα τέρματα. Με άλλα λόγια, οι δημιουργικές του ικανότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκτελεστικές.