Απόλλων: Με Σωφρόνη πρώτος παντού!

Στις 11 Δεκεμβρίου 2016 ανακοινωνόταν ως (υπηρεσιακός) διάδοχος του Πέδρο Εμάνουελ. Στις 19 Μαΐου 2017 ανακοινωνόταν ως (επικεφαλής) προπονητής για την αγωνιστική περίοδο 2017/18. Τι μεσολάβησε μεταξύ των δύο ανακοινώσεων του Απόλλωνα για τον Σωφρόνη Αυγουστή; Ένα εξάμηνο που άλλαξε την εικόνα της ομάδας τόσο θεαματικά, ώστε δεν άφησε στη διοίκηση του συλλόγου περιθώρια για οτιδήποτε άλλο.
 
Πρωτάθλημα
Ο 40χρονος τεχνικός παρέλαβε τον Απόλλωνα στην τέταρτη θέση, ισόβαθμο της Ομόνοιας και στο -8 από την τριάδα των προπορευόμενων ομάδων (ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ). Στα 22 παιχνίδια που ακολούθησαν οι «γαλάζιοι» μέτρησαν 14 νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες, με απολογισμό τερμάτων 44 υπέρ και 18 κατά. Στο ίδιο διάστημα ουδεμία ομάδα συνέλεξε περισσότερους βαθμούς από αυτούς:
 
Η βαθμολογία του Αυγουστή
Απόλλων                 48
ΑΠΟΕΛ                   46
ΑΕΚ                         40
Ανόρθωση               32
ΑΕΛ                         30
Άρης                        30
Ομόνοια                  29
Καρμιώτισσα           28
Ερμής                       27*
Δόξα                         27
Εθνικός Άχνας        26
Νέα Σαλαμίνα        25
*του αφαιρέθηκαν έξι ένεκα κόκκινου φακέλου
 
Κύπελλο
Στον δεύτερο τη τάξει θεσμό ο Αυγουστή είχε την ευθύνη της ομάδας από το ξεκίνημα των υποχρεώσεών της, συνάμα όμως και την αποστολή να την οδηγήσει στην υπεράσπιση των κεκτημένων. Την έφερε εις πέρας έχοντας ως μοναδική ήττα σε επτά παιχνίδια το εκτός έδρας 0-1 από την Ανόρθωση, στον αδιάφορο επαναληπτικό του υπέρ του 6-0 στην ημιτελική φάση. Εξ ου και ουδείς θα την θυμάται, σε αντίθεση με το προπονητικό ρεσιτάλ του στον τελικό, όπου παρά το μειονέκτημα έδρας και παικτών (μετά την αποβολή του ντα Σίλβα) οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο.
 
Σύνολο
Σε 29 επίσημα παιχνίδια υπό τον Αυγουστή ο Απόλλων μέτρησε 19 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες. Με άλλα λόγια, το ποσοστό αποτυχίας του συρρικνώθηκε στο 10%! Οι «γαλάζιοι» πανηγύρισαν σε αυτό το διάστημα 60 τέρματα (μ.ό. 2) και δέχθηκαν μόλις 22 (μ.ό. 0,75). Κι όλα αυτά μ’ έναν πρωτοεμφανιζόμενο προπονητή, ο οποίος δικαίως κέρδισε νέο συμβόλαιο. Αν μάλιστα καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοση της ομάδας του σε αυτά τα επίπεδα (όχι για έξι, αλλά) για δέκα μήνες, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αυτό (το συμβόλαιο) δεν θα είναι το τελευταίο που υπογράφει με το σύλλογο της Λεμεσού.