Διερευνά επίθεση με βόμβες μολότοφ σε οίκημα οπαδών της Ομόνοιας η Αστυνομία

Σε ανακοίνωση της η Αστυνομία ενημερώνει για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον τελικό κυπέλλου μεταξύ ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνα, ενώ ενημερώνει ότι διερευνά το περιστατικό επίθεσης οπαδών που έφεραν διακριτικά του ΑΠΟΕΛ στο οίκημα φίλων της Ομόνοιας στη Λακατάμεια. 
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέα Αγγελίδη
 
Μια δύσκολη και πολύπλοκη αποστολή, θεωρεί ότι έφερε εις πέρας η Αστυνομία με τη χθεσινή ομαλή διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο μεταξύ του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ στο Στάδιο ΓΣΠ. Μια αποστολή, η οποία περιλάμβανε και προληπτικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Μελανό σημείο, τα μεμονωμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Λακατάμεια έξω από οίκημα φιλάθλων της Ομόνοιας από οπαδούς που έφεραν διακριτικά του ΑΠΟΕΛ, και τα επεισόδια στη Λεμεσό την Τρίτη. Σε δηλώσεις του για τον απολογισμό της χθεσινής αστυνόμευσης του αγώνα, ο κ. Αγγελίδης την χαρακτήρισε ως μια από τις δύσκολες αποστολές, σημειώνοντας πως μια παράμετρος που απασχόλησε τη Δύναμη αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε, ήταν η λήψη προληπτικών μέτρων για την απειλή της τρομοκρατίας.
 
«Για ευνόητους λόγους δεν δόθηκε στις αναφορές μας έμφαση σε αυτό το κομμάτι. Όμως η αποστολή μας δεν ξεκινούσε ούτε τελείωνε στην απειλή του χουλιγκανισμού και μόνο», είπε. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν, εφαρμόστηκαν πολύ προσεγμένα και είχαν ως αποτέλεσμα τόσο πριν όσο κατά αλλά και μετά τη διεξαγωγή του αγώνα να κυλήσουν όλα ομαλά, να διεξαχθεί το παιχνίδι σε αθλητοπρεπή πλαίσια και να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη και ασφάλεια εντός και εκτός γηπέδου. Όπως είπε, στη Λεμεσό δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό, ενώ ουσιαστικά στη Λευκωσία είχαμε μόνο δύο μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία και διερευνώνται. Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Αγγελίδης, στο στάδιο ΓΣΠ, πριν την έναρξη του αγώνα, εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο, από επιτηρητές του γηπέδου, έξω από τη βόρεια κερκίδα, ένα μεγάλο τύμπανο, στο εσωτερικό του οποίου είχαν τοποθετηθεί, δέκα χάρτινες κροτίδες και δέκα καπνογόνα.
 
Επίσης, σε σωματικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε 22χρονο κάτοικο Λευκωσίας, κατά την είσοδό του στη νότια κερκίδα του σταδίου, εντοπίστηκε στην κατοχή του, ένα καπνογόνο. Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως ο 22χρονος οδηγήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Στροβόλου, και σήμερα παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο αφού τον έκρινε ένοχο, του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους €500, ενώ εναντίον του, και εξέδωσε διάταγμα αποκλεισμού από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ομάδας του, για περίοδο έξι μηνών. Σε σχέση με τα επεισόδια στη Λεμεσό, είπε πως από τα έξι πρόσωπα που είχαν συλληφθεί, τέσσερα έχουν κατηγορηθεί γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθερα, ένα πρόσωπο αφέθηκε ελεύθερο χωρίς να κατηγορηθεί εν αναμονή των εξελίξεων των εξετάσεων, ενώ πρόσωπο ηλικίας 24 χρόνων παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε διάταγμα πενθήμερης κράτησής του. Επίσης, συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για εντοπισμό του. Περαιτέρω στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης από το ΤΑΕ Λεμεσού, συνελήφθηκε ακόμη ένα πρόσωπο ηλικίας 17 χρόνων σε σχέση με τα επεισόδια της 23ης Μαΐου. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης ανέφερε ακόμη πως μετά από πληροφορία που δόθηκε στον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού, εντοπίστηκαν σε εγκαταλειμμένη κατοικία στην περιοχή Εναερίου, 19 ελαστικά, δύο κιβώτια με μεγάλο αριθμό πετρών καθώς επίσης και άλλα αντικείμενα τα οποία παραλήφθηκαν από την Αστυνομία. Διερευνάται το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την πρόκληση ενδεχομένων επεισοδίων.
 
Όσον αφορά τα επεισόδια στη Λευκωσία, και συγκεκριμένα έξω από το οίκημα φιλάθλων της Ομόνοιας στη Λακατάμεια, ο κ. Αγγελίδης είπε πως στη σκηνή πήγαν δυνάμεις της Αστυνομίας και από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν εξασφαλίστηκε μαρτυρία σύμφωνα με την οποία γύρω στις 9.30μ.μ., ομάδα μοτοσικλετιστών που έφεραν διακριτικά της ομάδας του ΑΠΟΕΛ έριξαν κροτίδες, φωτοβολίδες και βόμβες τύπου μολότοφ, εναντίον του οικήματος. «Παρά ταύτα επικρίνεται η Αστυνομία αντί να γίνεται αναφορά στο αίσιο αποτέλεσμα που επέφεραν τα μέτρα που λήφθηκαν χθες πριν κατά και μετά τον αγώνα», είπε.
 
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι ουδείς μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και συμπεριφοράς χουλιγκανισμού. «Είναι τουλάχιστον αφελές να αναμένει κανείς ότι η Αστυνομία μπορεί ή έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι εκδηλώνονται συμπεριφορές τα αίτια των οποίων είναι ψυχοκοινωνικά. Εκείνο που η Αστυνομία, η κάθε Αστυνομία κάνει, είναι να λαμβάνει προληπτικά μέτρα έτσι ώστε εάν και εφόσον εκδηλωθεί μια τέτοια συμπεριφορά, να την καταστείλει για να την προστατεύσει, όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό, την δημόσια τάξη και ασφάλεια», είπε. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποστολές όσον αφορά στην αστυνόμευση αθλητικών γεγονότων. «Παρά ταύτα οι πλείστοι ασχολούνται με τα δύο μεμονωμένα περιστατικά που συνέβησαν. Δεν μπορεί να στήνεται στον τοίχο η Αστυνομία για το γεγονός ότι η κοινωνία παρουσιάζει ομάδες ατόμων με αντικοινωνική συμπεριφορά, η αποστολή της Αστυνομίας δεν επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που να ασχολείται και με τα αίτια που προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές. Είναι βαθύτερα ψυχοκοινωνικά αίτια που θα πρέπει επιτέλους σ΄ αυτά η πολιτεία κάποια στιγμή να εγκύψει», είπε.
 
Καταλήγοντας, είπε ότι ενόψει της ολοκλήρωσης της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου, έχει αρχίσει ο προγραμματισμός και θα ακολουθήσουν συσκέψεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Αστυνομίας για μελέτη και εξέταση όλων των δεδομένων σχετικά με την αστυνόμευση αθλητικών γεγονότων για σκοπούς συντονισμού, αξιολόγησης, επίλυσης διαφόρων προβλημάτων και υποβολής εισηγήσεων για αναβάθμιση της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται στα θέματα αστυνόμευσης, στοχεύοντας παράλληλα και στη περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς.