Κύπελλο Coca - Cola, η μακροβιότερη χορηγία στον Κυπριακό αθλητισμό

Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή του Ζήνωνα Σεβέρη του νεότερου, η Coca - Cola το 1962 ξεκίνησε να αθλοθετεί κάθε χρόνο με νέο, βαρύτιμο τρόπαιο το Κύπελλο Κύπρου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Σεβέρη, ο οποίος από το 1947 αθλοθετούσε το τρόπαιο του πρωταθλητή - ο Σεβέρης το είχε παραγγείλει στο περίφημο Garrards του Λονδίνου και κόστισε 200 λίρες, ποσό αστρονομικό για την εποχή.


Ο αδελφός του Κωνσταντίνου Σεβέρη, Ζήνων Σεβέρης ο πρεσβύτερος, παντρεύτηκε την αδελφή του Νίκου Λανίτη, Αντιγόνη, έτσι μεταλαμπαδεύτηκε στην οικογένεια Λανίτη η ιδέα της αθλοθέτησης ενός τροπαίου. Τότε η οικογένεια Λανίτη μέσω της Α/φοι Λανίτη είχε τα δικαιώματα εμφιάλωσης και διανομής της Coca - Cola στην Κύπρο. Σήμερα η Α/φοι Λανίτη ανήκει στην 3Ε.


Από τη χορηγία στη μετονομασία
Από το 1962 έως και το 1992 η Coca - Cola χορηγούσε το Κύπελλο Κύπρου το οποίο μετονομάστηκε σε Κύπελλο Κύπρου Coca Cola στις 24 Νοεμβρίου 1992. Μάλιστα το πρώτο Κύπελλο Κύπρου Coca Cola κατέκτησε ο ΑΠΟΕΛ το 1993, επικρατώντας στον τελικό του Απόλλωνα με 4-1.
«Το Κύπελλο Coca – Cola αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας της χώρας μας. Το 1992 πήρε το όνομα του αγαπημένου αναψυκτικού και πλέον καθιερώθηκε ως Coca-Cola Κύπελλο. Η ιδιαίτερη αυτή σχέση, μεταξύ του Κυπριακού ποδοσφαίρου και του κατεξοχήν ποδοσφαιρικού αναψυκτικού, είναι από τις μακροβιότερες στο χώρο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» εξηγεί ο κ. Νικόλας Μπενιουδάκης, Διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας Α/φοί Λανίτη.


«Κοινές αξίες…»
Η σχέση της Coca – Cola με το Κύπελλο Κύπρου και γενικότερα με το κυπριακό ποδόσφαιρο ξεπερνάει τα πλαίσια της χορηγίας και φτάνει στα όρια μιας σχέσης ζωής, με ιστορία 55 χρόνων. Ποιο είναι το μυστικό μιας τόσο μακράς συμβίωσης; Ο κ. Μπενιουδάκης εξηγεί πως «δεν υπάρχει μυστικό, παρά μόνο οι κοινές αξίες που ενώνουν και χαρακτηρίζουν την Coca-Cola και το ποδόσφαιρο. Η Coca-Cola συνέδεσε το όνομά της και στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο το κυπριακό ποδόσφαιρο, δημιουργώντας μία σχέση που ταυτίστηκε με τα έντονα συναισθήματα των φιλάθλων και τους πανηγυρισμούς που εξελίσσονται καθημερινά στα κυπριακά γήπεδα».

 
Σημειώνεται ότι στο θεσμό μετέχουν 58 ομάδες, οι 44 των πρωταθλημάτων α’, β’ και γ’ κατηγορίας της ΚΟΠ αλλά και οι 14 της επίλεκτης κατηγορίας της ΣΤΟΚ, χωρισμένες σε δύο διοργανώσεις: το Κύπελλο Coca – Cola Α’ & Β’ Κατηγορίας και το Κύπελλο Coca – Cola Γ’ & Επίλεκτης Κατηγορίας. «Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκινάει κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται το Μάιο, στον οποίο συμμετέχουν όλες οι ομάδες από όλες τις κατηγορίες, δίνοντας την ελπίδα σε όλους τους φιλάθλους να δουν την ομάδα τους να διακρίνεται» υπογραμμίζει  ο κ. Μπενιουδάκης αναδεικνύοντας τη σημασία του θεσμού.


 
«Θα συνεχίσουμε δίπλα στο Κύπελλο Κύπρου»

Σχετικά με το μέλλον της χορηγίας ο κ. Μπενιουδάκης λέει ότι «η Coca-Cola και η Α/φοι Λανίτη θα συνεχίσει να στηρίζει το ποδόσφαιρο, το αγαπημένο άθλημα όλων των Κυπρίων, καθώς η Coca-Cola έχει δημιουργήσει μία δυνατή παράδοση στο ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις παγκοσμίως». Αναφέρει επίσης πως «θέλουμε οι φίλαθλοι να χαρούν έναν ακόμη μεγάλο τελικό και να διασκεδάσουν όλη σε αυτή την μεγάλη γιορτή. Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο αισιοδοξία και υγιή συναγωνισμό και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο Κύπελλο Κύπρου».
 
Facts & Figures
- Ο ΑΠΟΕΛ έχει εμφανιστεί 31 φορές στον τελικό, κερδίζοντας 21 τρόπαια και είναι ο πολυνίκης του θεσμού. Έξι φορές έκανε το νταμπλ.


- Ο Απόλλωνας έπαιξε 15 φορές στον τελικό και έχει 8 Κύπελλα.

- ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας έπαιξαν τέσσερις φορές στον τελικό. Μετρούν από δύο νίκες. Η τελευταία για τον Απόλλωνα το 2010, με τον Μερκή, παίκτη του ΑΠΟΕΛ σήμερα, να σκοράρει τότε το νικητήριο γκολ.

- Είναι ο πέμπτος τελικός που παίζει ο Απόλλωνας από το 2010 έως σήμερα (περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα). Κέρδισε τρεις, έχασε έναν.
 
- Ο Στάθης Αλωνεύτης έχει στη συλλογή του πέντε Κύπελλα Coca – Cola (τρία με την Ομόνοια το 2005, 2011, 2012 και δύο με τον ΑΠΟΕΛ το 2014 και 2015). Εάν κερδίσει ο ΑΠΟΕΛ πιάνει στην κορυφή της λίστας τους πολυνίκες του θεσμού Σ. Καϊάφα, Κάντηλο, Γ. Ιωάννου και Αριστοκλέους που μετρούν από έξι κατακτήσεις.