Πού θα κάτσει η μπίλια;

Για τους έχοντας ασθενή μνήμη, ας υπενθυμιστούν αρχικά τα ακόλουθα. Πρώτον, το +4 του ΑΠΟΕΛ από τον τρίτο της βαθμολογίας είχε καταγραφεί μετά το πέρας τόσο της 25ης αγωνιστικής (ΑΠΟΕΛ 59, Απόλλων 56, ΑΕΚ 55) όσο και της 22ης (ΑΠΟΕΛ 53, ΑΕΛ 50, Απόλλων 49).
Δεύτερον, η βαθμολογία έχει υπάρξει και πολύ πιο «σφικτή» απ’ ό,τι τώρα στις πρώτες τρεις θέσεις: μετά το πέρας της 18ης αγωνιστικής η διαφορά ήταν στους τρεις βαθμούς (ΑΠΟΕΛ 43, ΑΕΚ 42, ΑΕΛ 40), μετά το πέρας της 16ης ήταν στους δύο (ΑΕΚ 39, ΑΠΟΕΛ 37, ΑΕΛ 37), ενώ μετά το πέρας της 14ης αγωνιστικής υπήρχε τριπλή ισοβαθμία ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ και ΑΕΛ στην κορυφή (όλοι από 33 βαθμούς).
Τρίτον, η πιο πρόσφατη ισοβαθμία ομάδων στην πρώτη θέση χρονολογείται με το πέρας της 17ης αγωνιστικής (ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ από 40 βαθμούς), ήτοι στο χάραμα του 2017.
 
Εμπειρία
Έκτοτε, μετά δηλαδή από την πρώτη αγωνιστική του νέου έτους, ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει πέσει από την πρώτη θέση. Παρά την τριπλή επιβάρυνση (πρωτάθλημα, κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ) και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση οι «γαλαζοκίτρινοι» παραμένουν στο υψηλότερο σκαλί αποδεικνύοντας πως έχουν κατακτήσει το know how (τεχνογνωσία) για το πώς να αντεπεξέρχονται σε τέτοιες καταστάσεις.
Τα τέσσερα συναπτά πρωταθλήματα καταδεικνύουν ότι εσχάτως αντεπεξέρχονται επιτυχώς, συνεπώς στο συγκεκριμένο τομέα έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι τόσο του Απόλλωνα όσο και της ΑΕΚ. Επιπροσθέτως ο Τόμας Κρίστιανσεν, ο οποίος την περασμένη διετία οδήγησε τους Λαρνακείς στη διεκδίκηση του τίτλου και στη δεύτερη θέση, διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του πρωτάρη στους πάγκους Σωφρόνη Αυγουστή και του Ιμανόλ Ιντιακέθ που για πρώτη φορά στην καριέρα του εργάζεται στο εξωτερικό και στην πρώτη κατηγορία.
 
Αποτελέσματα
Από τους τρεις διεκδικητές του τίτλου την καλύτερη συγκομιδή στη β’ φάση του πρωταθλήματος έχει οριακά ο Απόλλων με 11 βαθμούς έναντι 10 του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ. Και οι τρεις ομάδες έχουν ταυτόσημο εντός έδρας απολογισμό (2 νίκες, 1 ισοπαλία) και η διαφορά εντοπίζεται στα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς οι κυπελλούχοι μετρούν 1-1-1, ενώ οι «γαλαζοκίτρινοι» και οι «κιτρινοπράσινοι» από μια νίκη και δύο ήττες. Με άλλα λόγια, η διαφορά του Απόλλωνα είναι το 1-1 με την ΑΕΛ στην πρεμιέρα των πλέι οφ, στο «Τσίρειο»…
Σε επίπεδο τερμάτων ο ΑΠΟΕΛ έχει τη χειρότερη επίθεση (6 γκολ έναντι 9 για Απόλλωνα και ΑΕΚ) και την καλύτερη άμυνα (4 γκολ έναντι 7 του Απόλλωνα και 8 της ΑΕΚ). Ουδόλως συμπτωματικά ο πρωτοπόρος είναι ο μόνος μεταξύ των τριών που έχει μείνει «άσφαιρος» (μια φορά) στη β’ φάση του πρωταθλήματος αλλά και αυτός με τις περισσότερες ανέπαφες εστίες (3 έναντι 2 του Απόλλωνα και 1 της ΑΕΚ).
 
Κόπωση
Ο ΑΠΟΕΛ έχει δώσει μέχρι στιγμής 53 επίσημα παιχνίδια, τα οποία θα φτάσουν σίγουρα στα 59, ενδεχομένως και στα 60 (σ.σ. αν προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου). Το κοντέρ του Απόλλωνα έχει καταγράψει ως τώρα 39 επίσημους αγώνες, οι οποίοι σε περίπτωση πρόκρισης στον τελικό του κυπέλλου θα φτάσουν τους 46, ενώ η ΑΕΚ αριθμεί ήδη 45 επίσημες αναμετρήσεις και δεδομένου του αποκλεισμού της στο κύπελλο το κοντέρ της θα σταματήσει στις 49.
Με άλλα λόγια, το ρόστερ του ΑΠΟΕΛ έχει τούτη τη στιγμή 720 λεπτά πρόσθετης επιβάρυνσης έναντι της ΑΕΚ και 1260 έναντι του Απόλλωνα και, αν το βάθος του είναι επαρκές να την αντισταθμίσει, είναι ένα καίριο προς απάντηση ερώτημα.
 
Πρόγραμμα
Από πλευράς εξορμήσεων το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΑΠΟΕΛ είναι το μακράν πιο οικονομικό. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα παίξουν μεθαύριο στο «Μακάρειο» με τη Δόξα (πρώτος ημιτελικός κυπέλλου), την ερχόμενη Κυριακή στο «Τσίρειο» με την ΑΕΛ (33η αγωνιστική) και θα ολοκληρώσουν τις εξόδους τους, αφού ακολούθως θα δώσουν τρία παιχνίδια στο ΓΣΠ (απέναντι στην Ομόνοια ως τύποις φιλοξενούμενοι), μεταξύ αυτών και τα δύο με τους άμεσους ανταγωνιστές τους.
Από πλευράς αντιπάλων μοιάζει ασφαλής η εκτίμηση ότι τα παιχνίδια με τη Δόξα θα τους στοιχίσουν λιγότερο σε δυνάμεις απ’ ό,τι τα αντίστοιχα του Απόλλωνα με την Ανόρθωση στο ίδιο διάστημα και στον ίδιο θεσμό, ενώ μένει να αποδειχθεί αν η εξόρμηση στο «Τσίρειο» είναι πιο ακίνδυνη απ’ ό,τι η αντίστοιχη του Απόλλωνα στην «ΑΕΚ-Αρένα».
Για τους κυπελλούχους δεν είναι υπερβολή ότι τα πάντα θα κριθούν μακριά από το «Τσίρειο». Στη Λάρνακα, απέναντι στην ΑΕΚ, θα διεκδικήσουν το ρόλο του πρώτου διώκτη του ΑΠΟΕΛ, στο «Αντώνης Παπαδόπουλος, απέναντι στην Ανόρθωση, θα παλέψουν για την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου, ενώ στο ΓΣΠ, απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, φιλοδοξούν να δώσουν μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Ασφαλώς τα εντός έδρας παιχνίδια με Ανόρθωση (για το κύπελλο), Ομόνοια και Ανόρθωση (κολλητά για το πρωτάθλημα) είναι επίσης σημαντικά και δίχως περιθώρια στραβοπατήματος, αλλά είναι προφανές πως οι καθοριστικές αναμετρήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν θα διεξαχθούν μακριά από τη Λεμεσό.
Η ΑΕΚ, τέλος, δεν έχει κύπελλο, άρα πλεονεκτεί σε διάστημα ανάκτησης δυνάμεων και καλύτερης προετοιμασίας για τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Αυτό το πλεονέκτημα ίσως εξελιχθεί σε στρατηγικό δεδομένου ότι τις επόμενες αγωνιστικές υποδέχεται τον Απόλλωνα (ενδιάμεσα των αγώνων του στο κύπελλο με την Ανόρθωση) και φιλοξενείται από τον ΑΠΟΕΛ (μετά τον επαναληπτικό ημιτελικό κυπέλλου με τη Δόξα). Αν πάρει αυτά τα δύο παιχνίδια, θα εξελιχθεί σε Νο1 φαβορί, αφού στις τελευταίες αγωνιστικές παίζει με ΑΕΛ και Ανόρθωση, οι οποίες ως τότε πιθανώς να είναι παντελώς αδιάφορες.
 
Απουσίες
Στον ΑΠΟΕΛ απουσιάζει εδώ και κάτι παραπάνω από ενάμισι μήνα ο Εφραίμ, εδώ και 15 μέρες ο Μερκής, ενώ κόντρα στην Ανόρθωση επέστρεψε στην αποστολή ο Αλωνεύτης, δίχως ωστόσο να χρησιμοποιηθεί. Γιαννιώτας και Σωτηρίου αποκόμισαν χτυπήματα στο προχθεσινό παιχνίδι. Αποδεδειγμένα, παίκτες που οι «γαλαζοκίτρινοι» χρειάζονται και μάλιστα σε καλή κατάσταση, αλλά προφανώς δύσκολα θα τους έχουν όλους (και δη φορμαρισμένους) ως το τέλος της διαδρομής.
Στον Απόλλωνα είναι εκτός από το ξεκίνημα της σεζόν οι Μακρίδης, Ντουντού και εσχάτως οι Γκιέ Γκιέ και Μπεντόγια που προσέφεραν σημαντικές λύσεις στον Σωφρόνη Αυγουστή, όπως άλλωστε και ο τιμωρημένος τις τελευταίες εβδομάδες Ρομπέρζ. Εξ αυτών δεδομένη είναι η επιστροφή μόνον του Γάλλου.
Στην ΑΕΚ ο Μίνιο από τις αρχές του έτους έχει τεθεί νοκ άουτ για το υπόλοιπο της περιόδου, ο Τομάς μετά τον σοβαρό τραυματισμό του είναι φανερό πως χρειάζεται χρόνο (όχι μόνον αγωνιστικό) για να βρει ξανά τον καλό του εαυτό.
Εξυπακούεται ότι στο απουσιολόγιο έχουν προστεθεί και θα προστίθενται αναπόφευκτα από αγωνιστική σε αγωνιστική και οι τιμωρημένοι, αλλά αυτή είναι μια μεταβλητή, της οποίας τα αποτελέσματα μόνον εκ των υστέρων μπορούν να προσμετρηθούν και όχι να προεξοφληθούν.
 
Φόρμα
Και στους τρεις το βελάκι δείχνει ξεκάθαρα προς τα κάτω. ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και ΑΕΚ δεν πείθουν ότι μπορούν να τρέξουν νικηφόρο σερί (όχι στα εναπομένοντα τέσσερα παιχνίδια, αλλά ούτε καν) δύο αγωνιστικών. Ιδίως με εμφανίσεις όπως αυτές του περασμένου Σαββατοκύριακου τα στραβοπατήματα ελλοχεύουν για όλους τους σε κάθε στροφή.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΑΠΟΕΛ είναι η καχεκτική και μονοδιάστατη (άρα προβλέψιμη και εύκολα αντιμετωπίσιμη) ανάπτυξη, καθώς και η απώλεια του εύκολου γκολ. Ο Απόλλωνας έχει δεχτεί πρώτος γκολ σε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια στα πλέι οφ και μόνο σ’ ένα από αυτά έφτασε στη νίκη πετώντας επτά βαθμούς στα άλλα τρία. Η ΑΕΚ, τέλος, έχει κρατήσει το μηδέν μόνο στο παιχνίδι, στο οποίο ο αντίπαλός της αγωνιζόταν για ένα ημίχρονο με εννέα παίκτες (Ανόρθωση 1-0) και ο κορμός της έχει μακράν του δεύτερου το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας.