Αν ισχύσει το βίντεο στην Κύπρο θ’ αρχίζουν αγώνες μεσημέρι και θα τελειώνουν βράδυ

Πρωτοπορεί η οργανωτική επιτροπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ολλανδίας, καθώς ανακοίνωσε πως στη νέα σεζόν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βοηθήσει τους διαιτητές των αγώνων να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις.
 
Ο εκτελεστικός διευθυντής του πρωταθλήματος, Μάικ φαν Ντερ Ρεστ, ανακοίνωσε πως στη νέα σεζόν θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του βίντεο, την οποία θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές, κατά τη διάρκεια των αγώνων, για να εξετάζουν τις αμφισβητούμενες φάσεις.
 
«Η FIFA συζητά με όλες τις ομοσπονδίες το ζήτημα αυτό. Πιλοτικά θα εφαρμόσουμε τη χρήση βίντεο από τη διοργάνωση του κυπέλλου και οργανωμένα από τη σεζόν 2018-2019. Η FIFA πάντως έχει τον τελευταίο λόγο, καθώς μπορεί να μην προχωρήσει τελικώς σε αυτή τη σκέψη. Πάντως με τη χρήση της τεχνολογίας θα αποφευχθούν τυχόν διαιτητικά λάθη, τα οποία, πολλές φορές, επηρεάζουν την έκβαση των αγώνων», τόνισε σχετικά ο Ρεστ.
 
Το πιο πάνω μέτρο έχει υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα την ώρα των αγώνων και ότι το ποδόσφαιρο θα χάσει από την αίγλη του, καθώς είναι παιχνίδι λαθών.
 
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Συχνά-πυκνά βλέπουμε τραγικές διαιτητικές αποφάσεις να κρίνουν αποτελέσματα αγώνων και τίτλους σε αγώνες πρωταθλημάτων, Τσάμπιονς Λιγκ, Euro και Mundial. Αν ίσχυε λόγου χάρη η χρήση του βίντεο τα γκολ οφσάιντ του Ρονάλντο στον προημιτελικό της Ρεάλ με την Μπάγερν θα αποφεύγονταν τα όργια του Κάσαϊ και ενδεχομένως η Μπάγερν να ήταν στα ημιτελικά.
 
Για να… κυπροποιήσουμε τα δεδομένα το καθαρό γκολ του Εθνικού με τον Ντόβπνια να σκοράρει δύο φορές στην εστία της Καρμιώτισσας καθώς η μπάλα ανακόπηκε ισάριθμες φορές από τον Καϊρίνο πίσω από την γραμμή τέρματος θα μετρούσε κανονικά.
 
Απόδοση δικαιοσύνης; Μάλλον ναι. Φανταστείτε, όμως, να υπήρχε η χρήση του βίντεο στον επαναληπτικό προημιτελικό αγώνα κυπέλλου της ΑΕΛ με τον ΑΠΟΕΛ; Με τόσες αμφισβητούμενες φάσεις και τόσες πολλές αστείες υποδείξεις από τον Κώστα Ψευδιώτη ο αγώνας θα τελείωνε τα μεσάνυχτα γιατί κάθε τρία λεπτά θα σταματούσε το παιχνίδι για να τρέχουμε στο βίντεο.
 
Δεν φτάνει που στην Κύπρο όταν γίνει ένα φάουλ χρειάζεται ένα πεντάλεπτο μέχρι να διαμαρτυρηθούν οι παίκτες  στο διαιτητή, να σηκωθεί από το έδαφος ο τραυματίας παίκτης και να βγουν οι αναπληρωματικοί από το γήπεδο (σύνηθες φαινόμενο να εισβάλλει ο «πάγκος» και να ζητά τιμωρία από το διαιτητή)  το βίντεο μας… μάρανε.
 
Ο καθαρός χρόνος αγώνα στο κυπριακό ποδόσφαιρο κυμαίνεται στα 30’, όσο απίστευτο και αν φαίνεται. Η αλήθεια είναι πως σε κρίσιμες φάσεις η χρήση του βίντεο θα είναι ευεργετική ακόμα και στο νησί μας. Φτάνει να ήταν με μέτρο. Προς το παρών ας δούμε πως θα δουλέψει σε χώρες με ποδοσφαιρικό πολιτισμό και μετά βλέπουμε…